Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
kamen123 - напреднал
fox_vt написа:
Тия помпи имат много голям дебит :idea: Тя докато тръгне трябва да спира,но не знам какво ти е управлението на солара.Ако работи циклично може и да оцелее.
за това мисля да пробвам през лампа, ако сваля мощността ще намалее дебита/износването и няма нужда от управление

друг вариант е да отвия част от намотките и така да сваля мощността
fox_vt - майстор
Не отвивай намотките защото така ще свалиш единствено живота и :!: И какво разбираш под няма нужда от управление?Като се напече солара кое ще пусне помпата и докога ще работи тя?
kamen123 - напреднал
fox_vt написа:
И какво разбираш под няма нужда от управление?Като се напече солара кое ще пусне помпата и докога ще работи тя?
с малка мощност ще се натоварва по-малко и може да работи постоянно

така или иначе това е само колкото да пробвам нещата, ако ми хареса може да сглобя по-сериозно управление с pic, arduino или подобни
MamaMy - майстор
Голям смях в тази тема. Значи намаляваш намотките и пада мощността? Ми ако е само една намотка значи е съвсем маломощно. Значи директно заместваш намотката с един пирон накъсо в контакта и нямаме никаква консумация :? . Като се замисля си прав. Вярно след това няма да има консумация в тази инсталация повече. Никога :lol:
kamen123 написа:
с малка мощност ще се натоварва по-малко и може да работи постоянно
така или иначе това е само колкото да пробвам нещата, ако ми хареса може да сглобя по-сериозно управление с pic, arduino или подобни
Значи ще изработиш управление с микроконтролер, но не знаеш закона на оня чичо Ом?
Боже до къде е паднало образованието в тази държавица!
kamen123 - напреднал
хаха наистина темата е забавна

закона на ом го знам но съм се занимавал с него преди доста време и съм забравил това онова и за това пуснах тема да си припомня

може би мощността ще се намали като има и лампа да ограничава тока?
lov - майстор
Айде стига сте се еб...ли с колегата без да сте пробвали нещо. Същата такава помпа ми е карала доста години на покрива. Е всяка пролет им сменях профилактично уплътнителя на оста. Само им бях сменил турбинката за охлаждане с по добра. И в место втулки като се разбиха първия път сложих лагерчета. То тогава помпи за солари или парно като попиташ и те вземат за малоумен Не ме карайте да ровя из гаража и да я снимам още си я вардя. Помпата я свалих работеща по други причини.
Иначе и аз се шокирвам от закона на ома ама от мен да мине. Щото видях на практика до къде ни е стигнала образователната система. Писах за това в друга тема и да не се повтарям.
VLADO66 - майстор
Не е лошо помпичката да се сложи в нещо като охлаждащ мантел,демек в консервена кутия избушена от двете страни,за да може въздуха преминал през перката да обтича двигателчето.
alsted - майстор
Тя перката е така направена, че обдухва максимално навивките (швабата го е измислил, макар че е DDR :wink: )
kamen123, ако вържеш 60W крушка, върху помпата ще падат ~50V (върху крушката съответно ~170). Тава грубо казано. Импеданса (еквивалентното съпротивление) на помпата е в пряка зависимост от оборотите и сваляйки оборотите й ще й вдигнеш тока. От друга страна, това е вид асинхронен двигател с допустимо хлъзгане ...
Удачно в твоя случай е може би да поизрежеш перките на турбинката, по малко, на няколко пъти с проби :idea: Не, че ще й удължиш живота така - оборотите ще са същите (надявам се разбра, че е задължително), фтулките ще се износват със същата интензивност.
Искаш да няма управление (поне на първо време). Момента, в който слънцегреенето намалее (поради облак да речем) колектора ще ти се яви като радиатор на парно, т.е. ще започне да охлажда. Точно затова в този момент трябва помпата да се спре по някакъв начин. Даже нещо ще трябва да спре естественото (гравитачното) движение на водата.
С малко повече фантазия дали не можеш да сложиш колектора под нивото на бойлера? Така отпадат много проблеми.
Дано съм бил полезен (ако изобщо съм успял да се изразя разбираемо за теб :) )
kamen123 - напреднал
alsted из нета пише че през лампа намалява шума и вибрациите на такава помпа, което май показва че намалява мощността?
нали лампата ограничава тока? така че през лампа май няма как да се увеличи тока?

така или иначе лесно може да се пробва с различни лампи и да се види колко шум вдига (така да се разбере дали е намалена мощноста?)

с по-малко шум и вибрации нали ще е по-малко износването?

забележете че закона на ом не включва всички подробности за двигателите, защото има магнитно поле, магнитоводи и т.н.

а за сглобяване на реле и контролер има други неща различни от закона на ом
todortv - майстор
alsted написа:
....Импеданса (еквивалентното съпротивление) на помпата е в пряка зависимост от оборотите и сваляйки оборотите й ще й вдигнеш тока. От друга страна, това е вид асинхронен двигател с допустимо хлъзгане ...
......
:? :shock:

Тема "Пускане помпа от Перла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: