Да, Калин си е взел точно него. За стандартни помпи е, къде да ги търсим нестандартни 

kalin72 написа:В 16:00 показанията са - бойлер долу - 44 градуса, бойлер горе - 45 градуса, колектор - 45 градуса.Въртиш топлоносителя с много висок дебит. За това са се събрали толкова температурните разлики. Намали оборотите на помпата. Така и ток ще се поспести и КПД-то на колекторите ще се повиши малко. Нормалната разлика вход/изход на серпентината на бойлера е около 10-15°С. С намаляване на дебита от колекторите ще излиза по-топла вода. В серпентината на бойлера също ще има по-голямо изстудяване и топлоносителя ще излиза по-студен. С това намаляване на оборотите не се очаква кой-знае колко голям ефект. В крайна сметка и с високите обороти слънцето усвоено от колекторите се предава на бойлера. Със смъкване на оборотите поне ще пестиш ЕЛ енергия. Не намалявай ъгъла. Много малко ще се променят нещата. По принцип идеалните градуси за България са <41-42°, когато се търси целогодишна работа. Ако се търси сезонна за зимата се изправят с около <10°, а за лятото се смъкват с толкова, но това не се отразява страшно много на работата им. Има ефект, но много малък – сметни си сам с колко се променя огрятата площ при перпендикулярно греене и <10° по-малко.
На мен ми се виждат малко странни тези градуси, какво ще кажат знаещите?
Преди да купувам четвърти колектор, мисля да намаля градусите спрямо хоризонта, тоест да отрежа подпиращия винкел с 3 см, и така панелите да паднат леко...
kalin72 написа:За сега съм доволен от инсталацията, за 1050 лева инвестиция си заслужава.Как си свързал панелите и къде е входящата и изходящата тръба при панелите спрямо наклона за източване?
За тилт-а, гледам, по американски сайтове дават, за нашата ширина, около 30-35 градуса тилт ъгъл за лятото...мисля да направя рамката подвижда, за да има ефект и зимата, макар, че май няма да имам слънце тогава, къщата ще пречи.
kalin72 написа:Входа е от страната на наклона, изхода е най-високо. Панелите са вързани с обикновени водопроводни фитинги - нипел -муфа -нипел.Системата ми е същия тип. водата от СК влиза в съда ниско долу-винаги е под нивото на течността и нямам никакъв шум. Системата си работи идеално,само водата/ дестилирана / много е замърсена. Промивах преди време цялата инсталация ,но.. !Явно серпентините на 2-та бойлера пускат. Съда е емайлиран,връзките са неръждавейка. От фирмата ми казаха,че били почистени след направата ,ама май само по документи. Мътилката е много фина ,отделя се чрез утаяване или с филтър 150 микрона.
Между другото, от системата не се чува никакъв звук, работи безшумно. Това дали е признак, че някъде има проблем, защото четох, че шума от падащата вода в резервоара е голям...Имам към 40 литра вода в системата, като дрейнбек съда е пълен 2/3, когато помпата не работи, и 1/3, когато работи.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: