От мобилни телефони до цифрови камери
bulhomes2 - майстор
Добре де, като знаеш, защо не споделиш сега тука? Нали затова е форума - да си споделяме знанията.
hidrazin - майстор
Добре де ти как си я представяш тая работа да спира уредбата? Тази уредба чия е и кой има достъп до нея? Не се ли замисли че е по-добре да сложиш ограничител на самата уредба а не да я изключваш с тази джунджурия. С нея наистина ще имаш проблем - ще изключва при всеки по-силен пик на околния шум. Ето схемата да въпросното нещо:
Прикачен файл:
Dvidvawka zwuk.jpg
Dvidvawka zwuk.jpg (37.94 KиБ) Видяна 2374 пъти
Ето и самото вътрешно устройство на чипа от платката:
Прикачен файл:
LM393-circuits.jpg
LM393-circuits.jpg (22.44 KиБ) Видяна 2374 пъти
Сега малко да обясня. Когато си вързал релето на изхода и на маса то се явява свързано между емитер и колектор на изходния транзистор в чипа. На колектора на този чип излиза логическа единица през светодиода D1 и резистора R5. Когато си свързал релето на изход и маса светодиода се е захранил (получил маса/минус) през намотката на релето. Та затова е светел постоянно. Тока обаче през светодиода и резистора не е достатъчен да задейства релето. И да беше стигнал пак нямаше да работи. Пак щеше да си свети и релето да е постоянно включено.
Ако обаче беше свързал релето между изход и + на захранването почти със сигурност щеше да издумкаш интегралката. Максималният и ток в изхода е 20mA.
Сега защо няма да ти върши работа или по-точно защо ще ти създава ядове. Човеците най-много говорим в диапазона 300Hz-3400Hz. :-D Той няма почти никакъв филтър на входа който да отдели поне малко музиката от говора (има един кондензатор от 100nF към маса дето отрязва високите). Би било добре да има един филтър режещ всичко под 5kHz и над 10kHz. Така ще реагира предимно на музика.
Та значи дори и музиката да е слаба и един като се провикне - "Дай шишето с ракията!" и хоп. Остават без музика.
Та затова по-скоро помисли с нещо да ограничаваш максималното волуме на уредбата.
:partyman:
bulhomes2 - майстор
Както казах по-нагоре, влагам доста пари в звукоизолация. Не искам да ограничавам възможностите на гостите да си направят дискотека, но не искам да имат възможност да я правят при отворени стени. С приказки не става, особено за по-младите. Затова и наш'те от 3-4 години отказват на младежки компании. Релето може и да не спира уредбата, а да спира няколко от тонколоните. Като стигна до там ще му мисля. Засега на дневен ред ми е да подкарам това.

ПП. Говор и подвиквания няма да могат да се чуват през дограмата. Ще търся ограничител на уредбата така, че пусната вътре на макс при затворени стени вън да се чуват максимум 45-50 децибела (мисля, че споменах, че имам уред да ги меря). Единственото за което аз се сещам е подбиране на броя и вида на тонколоните. Вероятно има и електронен начин и това, което се опитвам да направя с тая тема е нещо такова. Да не би да си останал с впечатлението, че сензора ще бъде в стаята? Вън на двора ще бъде. Там ме интересува да няма наднормен шум.

ПП2. Иначе много благодаря за схемите. Винаги ти се учудвам на възможностите да намираш важните неща.
bulhomes2 - майстор
Виж в дъното на поста ми - viewtopic.php?f=41&t=43427&start=20#p526914
Виж и клипа в дъното на линка! Не става за това, дето искам.
AAsat - специалист
Може да опиташ идеята от схемичката по-долу. Последователно на тонколоната е включено съпротивление с подходяща стойност и мощност, което в нормално състояние е шунтирано от нормално затворения контакт на реле. Когато сензора отчете повишаване нивото на звука, задейства чакащ мултивибратор ( реле за време ), което включва за определено време релето и разшунтирва съпротивлението при което силата на звука намалява. След изтичане на времето на сработване на релето съпротивлението отново се шунтира и мощността се възстановява.

Не съм обърнал внимание на логиката на сензора. При превишаване нивото на звука изхода пада от високо в ниско ниво. Транзистора в схемата, който е включен към изхода на сензора трябва да го няма, заедно със двете съпротивления. Кондензатора 1 микрофарад може да отиде директно към изхода на сензора.

Прикачен файл

Sound1.jpg
Sound1.jpg (41.01 KиБ) Видяна 2348 пъти
NeoBoss - специалист
като сензора е отвънка всяко едно разлайване на куче ще спре купона на къщата? не е ли по добре да заключиш прозорците щом неискаш да се отварят а на вратата да сложиш реле като е отворена да не работят всички колоно и готово :) не че и как и да го направиш няма да се усетят младите . и да заглушат микрофона или нещо такова :)
bulhomes2 - майстор
Aasat, ще разпечатам и тая схема за магазина. Като събера всички чаркове ще питам, че отсега виждам един ключ до колоната, който предполагам е на релето, но не виждам кои са управляващите релето кабели.
НеоБос, вилата е в дъното на двора и наблизо няма, не е имало, и няма да има кучета. По-нагоре някъде обясних, че искам уредбата да може да работи при нормални нива на звука и при отворени стени. Отвън ще е басейна, маси, шезлонги, .. не е лошо да си има нещо да чурулика там, но искам да се предпазя от прекаляване.
NeoBoss - специалист
еми щом е така значи ползвай схемата на @ААsat и сподели дали си доволен. Ще ти върши работата която искаш.
bulhomes2 - майстор
Земах ги джаджите. Цели 3,50 лв :shock: Нямам търпение да се прибера в петък и ...

Тема "Как да вържа този звуков сензор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: