Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Bultiger - специалист
Не съм чел за drain back системата...на който му трябва канта да си прави - има още две канти в продавалника - от същия човек, стига да не са ги взели. Не ми се иска да правя затворена система - да "надувам" колектори и сепентина...няма смисъл според мен...е ... няма да мога да вдигна над 100 градуса...ама то и не трябва :) тръбите ми са непрофесионални :)...важното е че вчера гадта разви около 80 градуса... и вечерта я ползвах...че досега подгрявах...а нямах баня да ползвам водата :):):) дето се вика на гол...солар...чифте смесители...ама без баня, а понеже сложих и термостат вместо батерия :) - удоволствието беше пълно.
saraneron - специалист
Поная се започва всичко в обратен ред и накрая нещата си идват на мястото , сякаш от нищото!
Последна промяна от saraneron на пет юли 12, 2013 4:44 pm, променено общо 4 пъти.
saraneron - специалист
Bultiger написа:
Не съм чел за drain back системата...на който му трябва канта да си прави - има още две канти в продавалника - от същия човек, стига да не са ги взели. Не ми се иска да правя затворена система - да "надувам" колектори и сепентина...няма смисъл според мен...е ... няма да мога да вдигна над 100 градуса...ама то и не трябва :) тръбите ми са непрофесионални :)...важното е че вчера гадта разви около 80 градуса... и вечерта я ползвах...че досега подгрявах...а нямах баня да ползвам водата :):):) дето се вика на гол...солар...чифте смесители...ама без баня, а понеже сложих и термостат вместо батерия :) - удоволствието беше пълно.
Честито ,да си я ползваш безпроблемно!Само да вметна за ,,затворената,, система на дрейн бег, тя е само затворена към околното пространство , за да не се изпарява течността , системата не е под налягане а може и да си е отворена ако ти е кеф, но не разваляй направеното това беше идея ако е в проект!
Bultiger - специалист
Благодаря :)
Благодаря също и на всички отзивчиви колеги, които с ценните си съвети и информация ми помогнаха да направя системата, собственика на темата - lov, колегата kuul, колегата LazarGanev и всички останали =D> :prayer:
Ами...разширител-обезвъздушителя вече е в действие, работи идеално - от онези дни като напечеше по силно и помпата започваше да шуми - идваха мехурчета въздух явно от силното нагряване на колекторите, сега това нещо го няма...е - не мина идеално - едната от заварките просълзи гадината :), та ще го сваля, за дообработка...ама това е бял кахър.
lov - майстор
saraneron написа:
На кое казваш таралеж ,не виждам място за тревога ако има такъв момент ,сподели опасенията аргоментирано!

Но може ли първо да ми обясниш защо трябва да нагряваме само панела. Тоест серпентината и като се нагрее чак тогава да вкараме флуида, че да отнеме топлината от нея и да я завъртим в системата. Всеки път резки температурни промени. Да попитам ли как се отразява това на заварките и механичните сглобки по сто пъти на ден. Всеки един цикъл водещ до резки линейни разширения дали оказва влияние? И каква е идеята да не загряваме топлоносителя който в случая ще поеме доста повече енергия от самата серпентина. И да правим повече цикли на включвания на помпата по тази причина.
За тоя таралеж я гащите имах в предвид.
Апропо как ще се монтират датчиците след като най добрия вариант установен от моята практиката е когато са мокър тип. Или трябва да отваряме панела и да ги лепим на самия него защото в друг случай няма да отчитат коректно.

======================

Десо кат се катериш сега би ли направил опита да видиш на място какво става при прегряване. Дали предположението ми за което писах по горе с аварийната циркулация се получава. Поне си все още на вода и можеш да си позволиш да я прегряваш колкото си искаш.
Мехурчета винаги има поне в началото защото във водата винаги има разтворен въздух. После изчезват но винаги остават джобове и докато се разкара от там минава доста време при класическия вариант на обезвъздушаване.. Помпата постоянно ги увлича и те така малко затворен кръг се получава. Пак се махат но по бавно.
saraneron - специалист
lov написа:
saraneron написа:
На кое казваш таралеж ,не виждам място за тревога ако има такъв момент ,сподели опасенията аргоментирано!

Но може ли първо да ми обясниш защо трябва да нагряваме само панела. Тоест серпентината и като се нагрее чак тогава да вкараме флуида, че да отнеме топлината от нея и да я завъртим в системата. Всеки път резки температурни промени. Да попитам ли как се отразява това на заварките и механичните сглобки по сто пъти на ден. Всеки един цикъл водещ до резки линейни разширения дали оказва влияние? И каква е идеята да не загряваме топлоносителя който в случая ще поеме доста повече енергия от самата серпентина. И да правим повече цикли на включвания на помпата по тази причина.
За тоя таралеж я гащите имах в предвид.
Апропо как ще се монтират датчиците след като най добрия вариант установен от моята практиката е когато са мокър тип. Или трябва да отваряме панела и да ги лепим на самия него защото в друг случай няма да отчитат коректно.

======================

Лов,ти се ограничаваш и разглеждаш процеса на работа на системата само в момента на тръгване на помпата ,след това тя може да си върти и 6 часа без да спре и процесите с топлообмена са на 99% същите както при всяка друга система,така ли е? Колко пъти тръгва и спира твоята помпа на ден? Е , толкова пъти ще тръгне и спре и помпата на Дрейн бег системата.Линейни разширения има при всички системи ,а при затворените има и такива породени от налягане ,но няма разрушени при нормална експлоатация!Да, точното измерване на температурата е под въпрос ,но това според мен не е таралеж,а си е бял къхър!Все пак, ако почваш да строиш от нула ,защо да не се поровиш в интернет и да прочетеш това ,онова.Повечето хора не са чували за тази самоизточваща се система и се плашат и от англоезичното и звучене!Но факта ,че не се нуждае от ЮПС и антифри за да работи безаварийно ,безопасно и целогодишно е доста голям плюс ,който не е за пренебрегване ,така ли е!
lov - майстор
.

Не, не мисля да строя нищо повече стига ми толкова.
Навъртях близо четвърт век по покривите. И всичко до сега съм го научил по трудния начин. По метода на пробата и грешката. Не казвам че съм гений или супер специалист щото човек се учи цял живот.

Твойта си я прави ако искаш и с инверторна помпа така че вообще да не спира. Сложи си и панели дето и на лунна светлина работят. Не се шегувам някой търговци почти се опитаха на времето да ме убедят в едни такива панели.
Всъщност и вакумно тръбни съм си слагал. И още ме е яд за загубеното време и пари дето хвърлих на вятъра.

Виж ако ми покажеш контролер за управление на няколко комплекта соларни системи с препрограмируем приоритет. Тоест да могат да работят и в паралел като се избира къде да помпат след като примерно преди това са загрели собствените си бойлери ще ме заинтересуваш. Нещо ме мързи да седна и да измисля алгоритъма пък и отдавна ми писна да правя самоделки..
Та зарекох се да не правя нищо повече ама това е единственото което може да се захвана ако още няколко комшии решат да сложат и те солари, Тоест да оптимизираме работата според потреблението. Защото в момента виждам че имам излишък който не мога да ползвам защото бойлера ми е малък 120 литра. А и по голям всъщност не ми трябва а и няма де да го завра.
Bultiger - специалист
Ами ще трябва да го заслушам като заври дали ще почне да бълва в съда - ама - би трябвало, иначе няма къде да отиде, засега установих че:
- не чувам шума от падаща вода, дори стоейки съвсем близо до преливника...предполагам че се получава обливане на стената на съда и по този начин - сравнително ламинарно "вливане" в долното ниво на течноста - така че - само отвреме навреме нещо прогъргорва отгоре :)
- помпата работи без никакви шумове
- ТЕРМОСИФОНА умря тотално - вчера вечерта - като изстина хубаво цялата система пипнах тръбата за топлата вода идваща от колекторите - затоплена беше на около 3-4см от беойлера - по-нагоре беше напълно студена :)
lov - майстор
Е те нали това беше целта на занятието. :)

Това с гъргоренето ще изчезне докато изскочи всичкия въздух а не забравяй че има и разтворен във водата. Вероятно за ден два ще приключи. Кат приключат тестовете и я напраскаш с антифриз ще забравиш че имаш солар. :lol:
Освен това опитай се да извадиш какъв примерно добив имаш при тая комбинация.
Нека и други които се захващат да знаят какво да очакват с такива елементи.
Bultiger - специалист
Хм...ще опитам - гледам че колегата kuul има някакъв софтуер и вади графики на затоплянето на бойлера...имам леки съмнения че серпентината на бойлера е малко слаба...С.Шишков уж му я поръчах да е от 3/4" тръба, пък после се оказа че я е направил от 1/2", защото водата на входа и на изхода от нея почти не се различава като температура, но не съм отчитал дали долната част на бойлера е студена или затоплена...бойлера в слънчев ден вдига от 30-40 до към 70-75 градуса (меря температурата на водата с точен термометър - а не гледам покзанията на този на бойлера - те са с около 12 градуса под реалните) от обяд до около 17 часа...ама това са все наблюдения от един поглед.

Тема "Възвартен клапан за соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: