Най - вълнуващия въпрос зимно време.
4ove4e - помощник
Здравейте, имам въпрос относно водната, ще кача схемичка на апартамента и как смятам да направя и ще помоля за съвети. :) Ето каква е схемата. Планът е: в банята да сложа затворен разширителен съд (към камината ще има и UPS ест) като дали това е добре, т.к. в крайната стая радиаторът идва доста далеко? Имам помпа, имам радиаторите, имам камината (имаме инсталирана система вкъщи, но минава през общото таванско помещение, т.к. сме на последния етаж, но е сложена преди доста време и има проблеми). Пояснение към схемата: с удебелената червена линия са посочени външните стени, удебелената синя линия - радиаторите, извивките са вратички (такива са на визио :) ), това "22 р" са ребра, тънките сини и червени линии са съответно студена и топла тръба, "К" е камината. Също така, т.к. радиаторите са чугунки, дали ще е проблем (например в хола) да сменя с някоя панелка?
drm - специалист
1. Камина-печка с водна риза в затворена система не е за препоръчване , защото няма контрол на температурата както при котлите.
2. Така показана схемата , ми изглежда че захранването е щрангово-не че няма да стане- но си направи изчисленията на тръбите така,че да нямаш проблеми с последните радиатори.
3. Ако имаш възможност ,смени радиаторите , да не са чугунки-много вода събират,а водната риза е малка.
4ove4e - помощник
В допълнение искам само да кажа, че камината ми е Прити S3 W21 21+5 KW, а холът (и голямата тераса) са по-северни/североизточни. Относно препоръките: много искам да сменя радиаторите, но за момента нямам възможност :) иначе най-добре всичко наведнъж да стане. В кухнята иначе е само 5 ребра, а в тоалетната 2 ребра. За затворените системи - за температурата си следя винаги, а за малко по-голям съд + UPS (UPS е задължителен) пак не е по-добрият вариант?
zmiori - специалист
"drm" е прав недеи прави затворена система. Съседа на 4 етаж на отсрешния блок прави основен ремонт заради това. Сега горкия не смее да си запали камината /без водна риза е вече/.
Преди 3-4 години надрънкал камината та като се прибере булята да и е топло а той излязал, да ама като се прибрала /тя/ заварила входната врата на стълбището и всички прозорци отворени ама по-много особен начин.
joro18 - помощник
zmiori написа:
"drm" е прав недеи прави затворена система. Съседа на 4 етаж на отсрешния блок прави основен ремонт заради това. Сега горкия не смее да си запали камината /без водна риза е вече/.
Преди 3-4 години надрънкал камината та като се прибере булята да и е топло а той излязал, да ама като се прибрала /тя/ заварила входната врата на стълбището и всички прозорци отворени ама по-много особен начин.
т.е. ?
VLADO66 - майстор
joro18 написа:
zmiori написа:
т.е. ?
Отворени навън :-D
joro18 - помощник
VLADO66 написа:
joro18 написа:
zmiori написа:
т.е. ?
Отворени навън :-D
От...
kalin72 - майстор
joro18 написа:
От...
Взрива. На камината. Системата не е била направена както трябва, и камината се е взривила, защото е прегряла, вдигнала налягането и БУУУУУУУУУМ.....затова е хубаво като се прави такава система, да се чете много, да се знаят и прилагат предпазните мерки.
joro18 - помощник
Когато има къде да издиша няма проблем
VLADO66 - майстор
Предпазните мерки при системи под налягане са монтаж на комбиниран предпазен клапан по температура и налягане при котела/камината/ и автоматична пълначка.

Тема "Инсталация водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: