• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
Sphinx - специалист
Здравейте, не знаех да постна темата и тъй като ще преустроявам холът, реших, че тук е правилното място.

Налагами се използвам анкери в пода на панелно жилище. Трябва да бъдат колко се може по-големи.

Притеснявам се като дупча да не стигна до съседите отдолу. Въппосът ми е колко е дебелината на плочата и колко на замазката над нея в панелните жилища?

Благодаря ви :)
profy - специалист
Междуетажните подове в жилищните сгради, построени по ЕПЖС, са с обща дебелина 140 мм до 200 мм,
в т.ч. примерно стоманобетонов панел - 100-110 (рядко 140) мм, изравнителна циментова замазка - 40 мм, паркет - 18 мм.
шоп - майстор
Излез на стълбишната площадка и премери плочата. Там имаш видимост към челото на плочата.
KingLin - майстор
Или пък иди питай комшията от долу, дали има окачен таван, там където ще дупчиш :)
Едва ли ще се разсърди ако, като ходиш, носиш и бира :-D :partyman:
Майтапя се естествено :) +1 за горния пост
profy - специалист
шоп написа:
Излез на стълбишната площадка и премери плочата. Там имаш видимост към челото на плочата.
Изчислителната носеща способност на етажните подови конструкции на сгради ЕПЖС е осигурена при полезно нормативно натоварване
Р =150 кг/м2 за жилищни площи и
Р =300 кг/м2 за стълбищни рамена и площадки
съгласно “Норми за проектиране. Натоварвания и въздействия”, 1964 г.
Очевидно това означава съществена разлика- два пъти, в дебелините на подовата конструкция в жилищната част и стълбищната площадка.
шоп - майстор
profy, така е, но...
да си виждал праг или разминаване на нивата в апартамента, в коридора и в стълбището по пода или по таваните? Няма. Всичко върви на едно ниво. Двойната норма на товароносимост се отнася само за стълбишните рамена ( пързалки ) и междинни площадки.

Има и друго Има подови панели с цилиндрични кухини, а пързалките и междинните са винаги плътни с различна армировка и т.н. От там идва изчислителната разлика.

Най-добре се вижда дебелината на подовата плоча на стълбището на последният етаж. Там обикновенно има изнесена площадка прд етажната врата и асансьора.
profy - специалист
Всякакъв спор е напълно безсмислен.
Три научни проектно-конструкторски института, 30-на домостроителни комбината за 50 години са създали стотици решения.
Без конкретен проект за типово строителство, дата на строежа и местонахождение практически нищо не може да се каже
за разните дебелини собствено на плочи, изравнителни замазки, технологически особености, армировки, начини на закрепване на панелите, балкони и пр. и пр.

Изводът е един - в условията на априорна неопределеност няма никакви аргументи да се приема еднаквост на подовите плочи във всички случаи.
Както е в случая.
inspo - майстор
Към автора на темата. Стана ми интересно какво ще хващаш към пода с такива големи дюбели?
Може би гаубица?
Chefo77 - майстор
На принципа на соцдиректора ("Не мога да си увелича заплатата, ще почна да я вземам по-често"), дали не може примерно вместо 4 броя 16х200 мм анкери да се сложат 12 броя 16х100 мм?
Sphinx - специалист
inspo написа:
Към автора на темата. Стана ми интересно какво ще хващаш към пода с такива големи дюбели?
Може би гаубица?
Не е гаубица, споко. :lol: Вчета направих 2 дупки по 130мм и всичко е супер. Тъпото е, че купих анкери от по 1лв и нещо и се оказаха много зле. В нито един от големите магазини няма маркови с търсения от мен размер. Препоръчайте магазн, специализиран в продажбата крепежни елементи.

Chefo77, благодаря за идеята, но имам възможност само за 2 дупки - т.е. трябва ми максимална здравина от 2 анкера.
  • 1
  • 2

Тема "Колко е дебела плочата в панелните жилища?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: