• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
8180 - майстор
Tsilkov написа:
Отново с вата между дървени бичмета на вентилируема фасада.
Особен фен съм на този вариант, колкото и "американски" да изглежда, в някои от вариантите за изпълнение.
Американски/канадски е САМО защото тамошната наука работи сериозно по въпросите и производителите и търговци я слушат (има и икономически нюанси) - всичко (фабрична изработка) се купува в "бакалията".
Питащият така и не спомена какво търси, основно като дебелини на ТИ. Има панели, слага вътрешна ТИ, търси и външна такава - каква е идеята?

И според мен - в момента, в който питащият или жена му решат, че не искат вата и вентилирана фасада и сложат ЕПС, къщата става ДРУГА!
Споменаха се решения (освен "американския" сайдинг), ама дали си струва - въпрос на преценка и бюджет. :? Не всички американци са със сайдинг, но другите тамошни (бюджетни) решения са доста рискови за приложение в БГ.
Остават луксозните варианти окачени вентилирани фасади - керамични, Еталбонд, познати у нас по МОЛ-ове и луксозни сгради.
dr_slavov - напреднал
По принцип съм практичен и рационален човек, но винаги в живота съм се водил от максимата, че едно нещо трябва да ти харесва за да можеш да живееш с него. Да ще имам идеално изолирана къща с вентилируема фасада и сайдинг. И какво от това когато няма да имам душевно равновесие. Няма по-грозно нещо за мен от сайдинга. Имам доста допир с американския начин в сферата която работя. Да ефективно, но комерсиално, грозно, без мисъл за човека и т.н. да не изпадам в подробности.

Не търся нищо определено като дебелина на ТИ. Искам ниско енергийна къща, по сухия метод на строене.
Вътрешната ТО е и за шумоизолация, защото гипсокартон на конструкция без вата и става психиатрична клиника.
Външна, защото само това в панела не е достатъчно, а икономически не е изгодно да се увеличава дебелината на панелите.
8180 написа:
И според мен - в момента, в който питащият или жена му решат, че не искат вата и вентилирана фасада и сложат ЕПС, къщата става ДРУГА!
Ето това не го разбрах.

Окачени фасади. Да има такива които са страхотни, но 200лв/м2. Цялата останала къща ще ми струва колкото фасадата. Не ми е по възможностите.
VLADO66 - майстор
Стана ми чудно-ето ти първото копнато от нета http://www.expirian.net/index29.html -вярно,не е евтино но не е 200лв. :) Ето още за да добиеш представа за цветовете http://duoinvest.com/hpl_paneli.html
gechev - специалист
Вата не искаш. Стиропор и фибран не става. Тогава я изолирай с МУЛТИПОР или ТИВИТ. Ще си изолираш къщата и тя ще си "диша". И няма да ти е скъпо.
Tsilkov - майстор
dr_slavov написа:
Да ще имам идеално изолирана къща с вентилируема фасада и сайдинг. И какво от това когато няма да имам душевно равновесие.
Че какво те спира да е вентилируема и с мазилка отвън?
Освен това сайдинг означава редене на хоризонтални дъски http://en.wikipedia.org/wiki/Siding - това че само на PVC имитацията така и викат при нас нищо не значи. Иначе PVC сайдинг със всичките му ъглови елементи е едно от най-грозните неща с които можеш да си облечеш къщата, но например фиброциментовия изглежда значително по добре.
8180 - майстор
dr_slavov написа:
8180 написа:

Ето това не го разбрах.
Дотук имаш доста прилична по отношение на паропропускливостта ("дишането") конструкция, ограничена само от 2бр. ОСБ и 1 гипсокартон, сравнително балансирано в двете посоки.
Ако, примерно отвън положиш ЕПС, възниква необходимост от пароизолация отвътре за да пази ватата. Едно на друго (да не смятам) въпросният параметър (еквивалентна дифузна дебелина - Sd) очаквам да се влоши поне 2-3 пъти.

Бих разгледал и предложението на Гечев (Тивит), но не ми е много ясно конструктивно.
Tsilkov - майстор
8180 написа:
Ако, примерно отвън положиш ЕПС, възниква необходимост от пароизолация отвътре за да пази ватата.
Ако отвън сложиш достатъчно дебел ЕПС и вътре да намалиш ватата би трябвало да нямаш опасност от конденз във ватата заради това че температурата ще е висока, но това е въпрос на сметки.
К А Я - специалист
8180 написа:
Ако, примерно отвън положиш ЕПС, възниква необходимост от пароизолация отвътре за да пази ватата
Не виждам с какво ЕПС ще влоши паропропускането при затворена от двете страни вата с ОСВ, особено ако от вътре е ОСБ 3. ЕПС, би трябвало да има по-добра паропропускливост от ОСБ-то.
Аз бих махнал външното ОСБ и ватата и натам само ЕПС с необходимата дебелина, така паропропусливостта ще се увеличава на вън.
8180 - майстор
К А Я написа:
Не виждам с какво ЕПС ще влоши паропропускането при затворена от двете страни вата с ОСВ, особено ако от вътре е ОСБ 3. ЕПС, би трябвало да има по-добра паропропускливост от ОСБ-то.
Аз бих махнал външното ОСБ и ватата и натам само ЕПС с необходимата дебелина, така паропропусливостта ще се увеличава на вън.
Трудно ще се съглася с горното. ВСЕКИ допълнителен слой НАМАЛЯВА паропропускливоста малко или много. Зависи от материала и неговата дебелина.
По мои данни за материалите, получавам долното.
Общото Sd се получава чрез сумиране на стойностите за отделните слоеве.
Физ. смисъл на Sd (еквивалентна дифузна дебелина) е на колко метра въздух е еквивалентен разглеждания слой относно дифузията на водни пари. Естествено, по- малкото Sd съответства на по-голяма паропропускливост.

Прикачен файл

Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (22.63 KиБ) Видяна 7051 пъти
К А Я - специалист
Мнението ми беше въобще да се махне ватата и замени с ЕПС, тогава нещата изглеждат по друг начин. ОСБ3 е с фенолни смоли и не би трябвало да има добра паропропоскливост, но може и да бъркам. Нямам конкретни данни и за това не съм сигурен. Просто в един форум се обсъждаше подобна конструкция .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Изолациа с EPS върху дървена къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: