Здравейте, майстори!
Дойде момента, в който имам готовност да си направя саниране на къщичката. Пред мен стоят въпроси, отговора на които ще се радвам да ми дадете, защото почти нищо не разбирам... Ще ви дам малко обяснения по въпроса. Къщичката е малка - 40 кв. м. и когато е правена, не са разрешили да има бетонна плоча, а е на гредоред... Стените отвън са с пръскана мазилка и са прави. Изградени са с тухли "четворки". Къщата е със сутеренен етаж и един етаж на около метър над нивото на земята. От тук вече и конкретните ми въпроси:
- Може ли да лепя изолацията направо върху пръсканата мазилка?
- Какъв материал да си купя, който гарантирано ще има ефект - стиропор или фибран?
- Как да лепя изолацията - с теракол или пяна /един приятел ми каза, че с нея бързо се работи и по-чисто, но не съм наясно как е цената, разхода на един флакон и каква марка да е тя, разбира се/
- Ако е фибран - какъв да е той? Виждал съм със син цвят и зелен... Има ли разлика в тях, защото чувам, че имало и такъв фибран, с различна степен на пресоване?
- Каква дебелина на фибрана да избера?
- Може ли да ме ориентирате какво е съотношението на фибрана спрямо стиропора като дебелина?
- Ако изолацията е със стиропор - 7 сантиметра дебелина достатъчно ли са?
- Дюбелите с които допълнително се укрепва изолацията, колко трябва да се дълги, като се съобразя с дебелината на избрания материал за изолацията - в смисъл, колко сантиметра трябва да са забити в стената?
- Вярно ли е, че във времето стиропора "изчезвал"?
- Вярно ли е, че е за препоръчване санирането да се прави пролет или есен? Какъв е проблема, ако се направи сега през лятото?
Моля да ме извините, че поста ми стана голям, но предпочитам да попитам за всичко това, което не го знам, отколкото да върша глупости!... В последните години, каквито и проблеми да съм имал от битов характер - тук съм питал, помогнали са ми хората със съвети и за което съм безкрайно благодарен на всички!!!
На първо време това се сещам като въпроси... Ако още нещо се сетя - ще пиша допълнително...
Предварително ви благодаря за съветите!!!

- Може ли да лепя изолацията направо върху пръсканата мазилка?
- Какъв материал да си купя, който гарантирано ще има ефект - стиропор или фибран?
- Как да лепя изолацията - с теракол или пяна /един приятел ми каза, че с нея бързо се работи и по-чисто, но не съм наясно как е цената, разхода на един флакон и каква марка да е тя, разбира се/
- Ако е фибран - какъв да е той? Виждал съм със син цвят и зелен... Има ли разлика в тях, защото чувам, че имало и такъв фибран, с различна степен на пресоване?
- Каква дебелина на фибрана да избера?
- Може ли да ме ориентирате какво е съотношението на фибрана спрямо стиропора като дебелина?
- Ако изолацията е със стиропор - 7 сантиметра дебелина достатъчно ли са?
- Дюбелите с които допълнително се укрепва изолацията, колко трябва да се дълги, като се съобразя с дебелината на избрания материал за изолацията - в смисъл, колко сантиметра трябва да са забити в стената?
- Вярно ли е, че във времето стиропора "изчезвал"?
- Вярно ли е, че е за препоръчване санирането да се прави пролет или есен? Какъв е проблема, ако се направи сега през лятото?
Моля да ме извините, че поста ми стана голям, но предпочитам да попитам за всичко това, което не го знам, отколкото да върша глупости!... В последните години, каквито и проблеми да съм имал от битов характер - тук съм питал, помогнали са ми хората със съвети и за което съм безкрайно благодарен на всички!!!

Предварително ви благодаря за съветите!!!