Всички имаме коли, нали ?
jekasus - майстор
Платен данък за кола? няма начин да искат.
Chefo77 - майстор
jekasus написа:
Платен данък за кола? няма начин да искат.
Прав си, греша!
Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него;
2. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява, и за тегленото от него ремарке;
3. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., доп., бр. 51 от 2007 г.) документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно средство, което управлява, и за тегленото от него ремарке;
4. превозните документи, определени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при напускане на територията на страната - валиден международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина - "Зелена карта".
(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.
(3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака. Когато моторното превозно средство технологично не разполага с предно стъкло и е невъзможно стикерът на знака да бъде залепен на указаното място, същият стикер на знака се залепва на застрахователната полица, която се носи от водача на моторно превозно средство, и при проверка се представя заедно с контролния талон.
Подведох се по това, че тук-там са искали такъв документ.
Чаро - Акълия
Те могат и да искат данък, ама друг е въпроса, че не могат да те санкционират за носене/неносене или това, че не си го платил. Това е пътна полиция, не мобилна данъчна служба.

При проверка на пътя и установяване на задължения (неплатени актове) взимат книжка за срок до 1 година! Срока влиза в действие от деня на явяването ви в КАТ, не от дена на отнемането на книжката!
Правете си сметката...
Chefo77 - майстор
Чаро написа:
При проверка на пътя и установяване на задължения (неплатени актове) взимат книжка за срок до 1 година! Срока влиза в действие от деня на явяването ви в КАТ, не от дена на отнемането на книжката!
Правете си сметката...
ПРИНУДИТЕЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ

Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от
2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за
преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни
административни мерки:
1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно
средство на водач:

.....

д) (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) който управлява моторно превозно средство в
нарушение на разпоредбата на чл. 157, ал. 8 - до заплащане на дължимата глоба;
е) (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) който управлява моторно превозно средство без
застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите - до предоставяне на
сключена валидна застраховка.
и ...

Чл. 157. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) При издаване на
свидетелство за управление притежателят му получава контролен талон за потвърждаване
валидността на притежаваното свидетелство и определен брой контролни точки за отчет на
извършваните нарушения.
...
Ал. (8)Наказателното постановление заменя контролния
талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или
определението на съда при обжалване.
Т.е. могат да отнемат книжката САМО ако караш с просрочен акт (на база това, че караш без контролен талон) и то - само докато си платиш акта и ти върнат талона. Т.е. ако си в месеца, в който можеш да си вземеш НП, могат само да го смучат :)
jekasus - майстор
Чаро, цъкни наредба, иначе ги пращам при мамата. В селото спряха да се движат арендатори по улица ми и кварталния не ги спаси, знаем си наредбата за трактори.
tysonlkr - специалист
Chefo77 написа:
Т.е. могат да отнемат книжката САМО ако караш с просрочен акт (на база това, че караш без контролен талон) и то - само докато си платиш акта и ти върнат талона. Т.е. ако си в месеца, в който можеш да си вземеш НП, могат само да го смучат :)
А когато са ти направили фотоси и не си си платил глобата и не си се явил да си дадеш талона какво става :?
Спират те и ела тук :supz:

Само това със стикерите за проверка на аптечката и пожарогасителя ми идва във повече. Никъде в закона не го пише че трябва да са минали годишна проверка. На какво основание ще го изискват :?
nikolaytatarov - специалист
infomar написа:
nikolaytatarov написа:
Е.....ти,много документи и половината ненужни. :rolleyes:
Кои документи са ненужно според теб в графата "Задължителни"? Направо ме тушира... :?

Що, може да караш без винетка извън населено място и да минеш метър при проверка от КАТ :sad: Ами давай...
Junak написа:
И откога винетките са задължителни :?
Ми не мога да ти отговоря какви документи е нужно да са задължителни,но мога да ти кажа как е по европата,при нас ако те спрат ти искат шофьорска книжка ,техническия талон на колата и разрешение за движение на мпс-то,това е тамошния технически преглед,няма такова задължение като да се носят аптечки пожарогасители,апарат за изкуствено дишане и тн.,единствено се търси резервна гума и два триъгълника,няма пътни данъци ,винетки,застраховки ,и всички документи и удостоверение за дължими суми към разни институции.
Chefo77 - майстор
tysonlkr написа:
Chefo77 написа:
А когато са ти направили фотоси и не си си платил глобата и не си се явил да си дадеш талона какво става :?
Спират те и ела тук :supz:

Само това със стикерите за проверка на аптечката и пожарогасителя ми идва във повече. Никъде в закона не го пише че трябва да са минали годишна проверка. На какво основание ще го изискват :?
А ти как си разбрал, че си с фотос, при условие, че не ти е връчен и/или при условие, че при връчването не ти вземат талона? По тази логика във всеки един момент могат да те спрат и да ти вземат книжката, уповавайки се на "фотос".
Ако талонът е в теб, НЕ МОГАТ да ти вземат книжката заради нещо неплатено към държавата.
Да не говорим, че още се спори доколко са легални тези фотоси и има сума дела, спечелени срещу тях :wink:
Нали не си забравил, че вече не са актове, а електронни фишове? Наблегни на фишове :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Да допълня малко питането - кой освен КАТ може да те спира на пътя и какви са му правомощията?
Спирали са ме от Гранична полиция - Балчик, искаха само документите на колата, наскоро ме спряха в Шкорпиловци и ми написаха фиш за колан и фарове от Охранителна полиция - Долни Чифлик, което ме изненада и все се каня да проверявам тези неща.
VLADO66 - майстор
От гранична могат да те спират на пътища близо до границата-и мен са ме спирали на един черен път,бях тръгнал към най-далечното село в България :) .Важно е да се знае когато се пътува близо до границата всички пътници трябва да си носят личните карти.Иначе де що е фуражка може да те спира.

Тема "Какви документи се изискват от КАТ при спиране за проверка.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: