Всички имаме коли, нали ?
toni_g79 - специалист
LazarGanev написа:
Да допълня малко питането - кой освен КАТ може да те спира на пътя и какви са му правомощията?
Спирали са ме от Гранична полиция - Балчик, искаха само документите на колата, наскоро ме спряха в Шкорпиловци и ми написаха фиш за колан и фарове от Охранителна полиция - Долни Чифлик, което ме изненада и все се каня да проверявам тези неща.
И мен скоро ме спираха от охранителна полиция,питах комшията ,който е полицай и ми обясни,че имат правомощия да спират и проверяват превозни средства ,и да пишат актове.Преди само са можели да спират без право да глобяват.Простотия гоУема,още малко и горските ще пишат актове за превишена скорост :axe:
infomar
Chefo77 написа:
..... - ДА, НОСИ СЕ, но принципно стикера за проверка на пожарогасителя се проверява при прегледа, т.е. имаш преглед - имаш и стикер. Не съм чувал за проблем заради "изтекла" аптечка, но не би ме учудило :)
Спряха ме катаджиите - до с. Муселиево окр. Плевенски (този месец преди 15 дена)... провериха всичко каквото могат и накрая след като се чудеха за какво да се хванат - дай си пожарогасителя да видим дали е годен. Моят беше с изтекъл срок.... и глоба с фиш за 10 лв. щастливи се усмихнаха и отдъхнаха, че усилията им не са били напразни :x :x !!!! Чувал съм и за проверка на аптечки - лекарства с изтекъл срок... по същият начин.
Зарядка на пожарогасител - 24 часа - 4лв.
8180 - майстор
LazarGanev написа:
Да допълня малко питането - кой освен КАТ може да те спира на пътя и какви са му правомощията?
Този въпрос периодично ми възниква, но досега не съм успял да го изясня.
По моите маршрути (в Сф.) съм мяркал едни с джипове на "Жандармерия" (едно време бяха заедно с "Гранична"). Има едни "специализирани" с мотори.
Според мен е пълна "бъркотия", в частност и с подготовката, окомплектовката (униформа, легитимация, знаци, светлини, отразители и под., инструкции и сертификати за ползваната техниката), работно време за местото, заповед за извънредни случаи, за работа нощно време, за задължителен етикет на общуване (представяне) и т.н. - все неща, забулени в някакви тайни, които научаваме от случайни източници, а "хранилките" преуспяват.

В Ютуб руснаците ги правят луди, ние явно сме по-смирени, но вероятно и по-неграмотни нормативно.
Ето, например в цитираният Чл. 100 пише, че водачът трябва "ДА НОСИ"..., а не да "ДАВА/ПРЕДОСТАВЯ" - руснаците го показват зад прозореца или вързано с верига (след някакво тълкувание, че проверяващият трябвало да го опипа и прецени дали е истинско), без изобщо да се разхождат до тяхната кола "да се разберем".
Бихме "се разбрали" доста по-читаво и ТРЯБВА, ако знаем ясни и точни правила/задължения за двете страни.

Едно от първите видеа (и реклама) на устройството. Не коментирам удачно/неудачно, законно у нас с мъглявите правила. Подходът ми харасва - кой, докъде и кога има правомощия:
http://www.youtube.com/watch?v=TIbRmmplqWE
infomar
8180 написа:
.....Ето, например в цитираният Чл. 100 пише, че водачът трябва "ДА НОСИ"..., а не да "ДАВА/ПРЕДОСТАВЯ" - руснаците го показват зад прозореца или вързано с верига (след някакво тълкувание, че проверяващият трябвало да го опипа и прецени дали е истинско), без изобщо да се разхождат до тяхната кола "да се разберем".....
Разтълкувано по адвокатски е така както казваш, но това означава ли, че ако катаджията поиска да види и занесе книжката в колата за да ти напише документа/фиш, то треба да не я даваме? :lol: :lol: Да я гледа до прозореца и да си препише каквото му треба. :?
Chefo77 - майстор
infomar написа:
8180 написа:
.....Ето, например в цитираният Чл. 100 пише, че водачът трябва "ДА НОСИ"..., а не да "ДАВА/ПРЕДОСТАВЯ" - руснаците го показват зад прозореца или вързано с верига (след някакво тълкувание, че проверяващият трябвало да го опипа и прецени дали е истинско), без изобщо да се разхождат до тяхната кола "да се разберем".....
Разтълкувано по адвокатски е така както казваш, но това означава ли, че ако катаджията поиска да види и занесе книжката в колата за да ти напише документа/фиш, то треба да не я даваме? :lol: :lol: Да я гледа до прозореца и да си препише каквото му треба. :?
Ааа, не! Пише "ДА НОСИ", не да "ДАВА/ПРЕДОСТАВЯ" и в никакъв случай "ДА ПРЕПИСВА", защото това са лични данни и не може всеки току-така да преписва неща оттам ... :wink:
naB4o - специалист
Относно големия талон на прегледа, ако газово устройство, в него се упоменава, че е минало преглед. Ако имате газово и не носите големия талон на прегледа, могат да се заядат.
8180 - майстор
Нищо не твърдя - само гледам и сравнявам (дори не знам точно за Русия или Украйна става дума).
Явно, при тях, дори "елате до патрулката", да видите скоростта, да духате за алкохол, за Протокол се счита за "задържане - нарушаване свободата на придвижване" или "арест" (не им разбирам), но не излизат от колата (по клиповете) - онези да пишат, да донасят уреди "на местото на провинението", да удостоверяват, доказват нарушение или каквото там и строго по Норматив, но пичовете си знаят наизуст Правилата (и поднормативни разпоредби), носят си ги в колата, питат за основание, на место доказват, че пише друго и т.н., филмират случките (явно допустимо) - пускат в Нета и пращат в Прокуратура.
Имат и някакъв телефон - от место да съобщават за превишаване на права и под.

Колко им е различна системата - не знам. Тук дори в специализирани и юридически форуми, гледам, спорят или не са категорични.
И как да е иначе - въпросното "поканване" за излизане от автомобилът е в алинея, третираща задължения на проверяващият (права на проверявания). Остава въпрос, ако тук някой реши да отклони "поканата", това неизпълнение на заповад/разпореждане ли е - ЗДвП:
Чл. 170. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Контролът по спазване на правилата за движение и на изискванията, определени от закона и издадените въз основа на него нормативни актове, се осъществява от съответните служби по тази глава. Същите налагат и предвидените в този закон наказания.
..............................
(5) Служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство.

В отменената по този член ал. 2 преди имаше изискване за обозначаване местата за контрол. Аз лично такова чудо съм виждал само ок. Търговище.
Сега нещо мъгливо и пак "не на место" се споменава в Чл.165, ал.2, т.7:
(2) При изпълнение на функциите си по този закон определените от министъра на вътрешните работи служби:
1. имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство и с извършвания превоз;

Това е по темата - който както го разбере.
...............................................
6. (нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) имат право за установяване на нарушенията на правилата за движение по пътищата да използват технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и/или регистрационния номер на моторното превозно средство;

Тук само те си го разбират как регистрационният номер заместват дата и час, и какво изобщо нарушение ще документират САМО с изброените данни, ако не е забранена улица

...............................................

7. (нова - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) обозначават места за контрол по спазването на правилата за движение от всички участници в движението, като поставят пътни знаци и техника за видеонаблюдение; контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеонаблюдение.

За мен, черното задължава обозначаването на ВСЯКО место за проверка - техническите средства са по-горе, а тук двусмисленият словоред по никакъв начи не обвързва обозначаването САМО с видеонаблюдението. Пояснението за обхвата просто ме умилява - сладури. :)

Може и да се отклоних от темата, но бих вписал последното като възражение при проблем с проверка. Сигурно има стотици формални неяснотии, които разбиращи биха предявили в защита (поне като правомерност) с/у проверяващите.
tysonlkr - специалист
8180 написа:
7. (нова - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) обозначават места за контрол по спазването на правилата за движение от всички участници в движението, като поставят пътни знаци и техника за видеонаблюдение; контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеонаблюдение.

За мен, черното задължава обозначаването на ВСЯКО место за проверка - техническите средства са по-горе, а тук двусмисленият словоред по никакъв начи не обвързва обозначаването САМО с видеонаблюдението. Пояснението за обхвата просто ме умилява - сладури. :)
Обозначени са как да не са. Не си ли забелязал едни знаци с радар които ги има по пътищата . Това го разбират под обозначаване :shock: Само къде са ги наслагали на най различни места за всеки случай :x

Преди време излезе информация и за точките на контрол на които евентуално може да има полицаи и камери и т.н. Което е пак за измиване на очите :rolleyes:

В България цялото законодателство ни е такова винаги се оставят вратички, никога не е разписано нещо точно и ясно [-X

Само не ми отговорихте на въпроса къде аджеба пише че пожарогасителя трябва да е преминал годишен контролен преглед :?
Аз като видя, че започват да се заяждат за това му казвам на полицая :arrow: "застани пред мен да го тествам върху теб ако не пръска тогава пиши" :-D
infomar
ИНСТРУКЦИЯ № 1 от 20.02.2008 г. за съдържанието на аптечките на моторните превозни
средства
Обн. - ДВ, бр. 27 от 11.03.2008 г.
Издадена от министъра на здравеопазването
Чл. 1.(1) Аптечките на движещите се по пътя три- и четириколесни моторни превозни средства съдържат:
1. еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх, 5 см/1 м) - 1 брой;
2. марлен бинт, 5 см/5 м - 2 броя;
3. марлен бинт, 8 см/5 м - 2 броя;
4. марлен бинт, 10 см/5 м - 2 броя;
5. пакет медицински памук, 25 г - 1 брой;
6. стерилни превръзки за повърхностни рани, 10 см/10 см - 4 броя;
7. стерилни превръзки за повърхностни рани, 40 см/60 см - 1 брой;
8. пластири за рани, 3 см/6 см х 4 броя - 2 броя опаковки;
9. адхезивен пластир за прикрепване на превръзка, 2,5 см/2,5 м - 1 брой;
10. триъгълна кърпа, 96 см/96 см/136 см - 2 броя;
11. стерилни полиетиленови ръкавици, голям размер - 2 чифта;
12. разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности - 200 мл;
13. безопасни игли - 6 броя;
14. ножица с тъпи върхове - 1 брой;
15. уред за обдишване - 1 брой.
(2) Всички медицински изделия, посочени в ал. 1, следва да са в срок на годност.
Чл. 2.(1) Аптечките на автомобили, предназначени за превозване на пътници с повече от 8 места за сядане
без мястото на водача, съдържат двойно количество от превързочните и помощните материали, посочени в
чл. 1, ал. 1.
(2) Аптечките на автомобили, предназначени за превозване на пътници с повече от 30 места за сядане без
мястото на водача, съдържат тройно количество от превързочните и помощните материали, посочени в чл. 1,
ал. 1.
Чл. 3.Съдържанието на аптечките се поставя в подходяща чанта, която позволява правилното съхранение на
превързочните и помощните материали, обозначена с надпис "Аптечка".
Заключителна разпоредба
Параграф единствен.Тази инструкция се издава на основание чл. 139, ал. 2, т. 2 и § 11, ал. 2 от
преходните и заключителните разпоредби на Закона за движението по пътищата и отменя Инструкция № 2 от
1997 г. за съдържанието на аптечките на моторните превозни средства (ДВ, бр. 51 от 1997 г.).
Министър: Р. Гайдарски ;)
==============================================================

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
Глава втора.
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
Чл. 9. Разрешава се движението на пътно превозно средство по пътищата, ако то отговаря на определените от производителя изисквания за експлоатация, на този правилник и на наредбите по чл. 8, ал. 3 и чл. 36, ал. 3 от Закона за движението по пътищата.
Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
...............................
6. по рамата, кабината, каросерията и допълнителното оборудване:
............................
п) няма пожарогасител или е неизправен;

--------------------------------------------------------------------
Това се доказва със стикера върху него :sad: :sad:
8180 - майстор
tysonlkr написа:
....
Прав си, но почти.
В черното, което си е напълно редовно изречение в БГ език (част от съставно такова) пише МЕСТАТА ЗА КОНТРОЛ, а не за ВИДОКОНТРОЛ/НАБЛЮДЕНИЕ или под. Макар в същото изречение - "(органите) ОБОЗНАЧАВАТ...МЕСТАТА...КАТО...ПОСТАВЯТ ЗНАЦИ" да присъстват и камерите, това не прави последните средства за обозначаване - просто неграмотно.

Поне според мен, пък и сам казваш, че тези "радари" са набучкани произволно и НЕзадължително ЗАЕДНО с камери. По-скоро са реклама на фирма (забравих я - май Осрам) - съмнявам се да са включени изобщо към Пътните знаци в този вид. Не изключвам и тази специална отделна т.7 да е точно заради това, вместо в т. 6, където са техническите средства.
Опитай да си сложиш реклама на такива места - да видим.

Тема "Какви документи се изискват от КАТ при спиране за проверка.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: