Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте .Пиша ви по-много наболяла за мен тема.Живея в панелен блок (40 годишен )на последния етаж.Имам проблем с конденза и мухъла в хола ,който е с южно изложение.
Преди четири години си смених старара дървена дограма ,която се бе изметнала с нова PVC
Rehau ,5 камерен профил с троен стъклопакет.Направих си външна санировка със стиропор 5см.Но вече всяка зима по прозорците тече ,вода ,ужасен конденз,влага под прозореца така и по цялата стена ,както и по тавана в в близост до въпросната външна стена.През зимата тази стая почти не се отоплява.Всяка пролет сменям там тапетите.На тавана и пода в стаята нямам изолация.Същото е положението на терасата която е с северно изложение.В спалнята която е на север нямам такива проблеми,но тя е санирана отвън със стиропор 5 см., а и отвътре има много стара вътрешна изолация пак стиропор ,но 1 см мисля.Факт е ,че тая стая се отоплява.Вече споменах ,че съм на последния етаж,като над мене е каратавана.
Четох най-различни мнения по въпроса ,но те само ме разколебават повече,затова реших да се обърна за помощ към вас.Надявам се да ми помогнете.Някои хора са привърженици на фибрана други казват ,че той не давал на стената да диша,препоръчват стиропор,трети ГК и вата ,както и вентилация.Четох някаде за ватата ,че била канцерогенна.Направо не знам.Моля, помогнете ми да се справя с проблема.
Благодаря ви предварително!!!
VLADO66 - майстор
Отопление и вентилация на помещението -колкото по-ниска е температурата в помещението толкова концентрацията на водни пари се увеличава и точката на оросяване се намалява.Каквито и дискусии да си чел при положение че стените са ти бетон няма значение каква ще е изолацията.Ако избереш вата трябва да сложиш пароизолация под гипсокартона:-) Има вентилиращи системи за дограма.
Marisan - специалист
Здравейте!
Предложените от VLADO66 решения са коректни. По повод топлоизолационния материал нашето мнение е, че с EPS (стиропор) ще имате може би най-малко проблеми.

Основният Ви проблем се поражда от това че в помещението се поддържа ниска температура. Студеният въздух не може да поеме голямото количество влага която се отделя в хола (повече информация за начините на проникване на влага в жилището можете да получите от тази статия: http://www.marisanbg.com/bg/otkade-idva ... e4aJay3SW9 ) и той бързо се насища. Попадайки на студените стени и прозорци тя кондензира по тях. Бихме могли да Ви посъветваме следното:
1. Отоплявайте това помещение добре. По възможност с лъчево отопление (например печка, радиатор и други), тъй като тези уреди затоплят и стените. Старайте се да поддържате минимална температура на стената от 14-15 градуса. Отоплението с климатик не е препоръчително, защото този уред затопля само въздуха, но не и стените.
2. Погрижете за добра вентилация в помещението. При нужда си набавете електрически обезвлажнител (тези с таблетките не са ефективни). Проветрявайте редовно с широко отворена врата и прозорци около 10 минути до два пъти дневно
3. По възможност оставяйте вечер вратата отворена така че издишаната влага да се разпредели и в другите помещения.
4. Ако в помещението имате растения Ви препоръчваме да ги преместите в друга стая. Преместете по възможност мебелите на поне 5 см разстояние от външните стени, за да може въздуха да циркулира свободно зад тях.

Нашата препоръка е след като почистите образуваният мухъл и приложите описаните по-горе съвети да изчакате до следващ ремонт на помещението, като ние считаме, че кондензът ще изчезне, без да се налага да топлоизолирате. Разбира се, по този начин ще имате по-големи топлинни загуби, които ще увеличат сметките Ви за отопление.
Ако желаете, можете да поставете 2-3 см EPS (стиропор) по тавана. Нашите предложения за ефективни топлоизолации от EPS, можете да намерите на този линк: http://marisanbg.com/bg/toploizolatsii- ... e4ao6y3SW9 , като имате предвид, че бихте могли да използвате и продукти с еквивалентни свойства от производител по Ваш избор.

Повече информация за вътрешната топлоизолация, можете да получите от следната статия: http://marisanbg.com/bg/kakvo-tryabva-d ... e05d6y3SW8
8180 - майстор
Marisan написа:
Нашата препоръка е след като почистите образуваният мухъл и приложите описаните по-горе съвети да изчакате до следващ ремонт на помещението, като ние считаме, че кондензът ще изчезне, без да се налага да топлоизолирате. Разбира се, по този начин ще имате по-големи топлинни загуби, които ще увеличат сметките Ви за отопление.
Колега,
Този път целият Ви пост е по-прибързан от обичайното. Не видях обосновката и целесъобразността на цитираното. С удоволствие бих разгледал резултатите от Вашия (немския) калкулатор за случая.
Т.3 например, според мен, би ПРЕМЕСТИЛА САМО проблемния конденз в по-студени стаи, където ще е по-интензивен - що за цел. :? Моят съвет би бил неизползваемите стаи да се запечатат херметично.

Крайно неясно (според мен) е описан проблемът с терасата на питащия и какво очаква като съвет.
Независимо от забележката ми, съветите/насоките до тук са по-скоро правилни като цяло.(според мен).
gechev - специалист
От къде толкова влага в това неизползваемо помещение, че да се стича по прозорци и стени? AlBundy, аз имам същото предположение като Marisan, че в тази стая държите зимуващите цветя от терасите, а те си отдават достатъчно много влага. Трябва да се пребориш с жената и тъщата. :-D
Marisan - специалист
Здравейте,

В нашия отговор е пропуснат наистина факта, че помещението е необитаемо. Препоръките ни са принципни за това да намалим влажността на въздуха в помещението и да вдигнем неговата температура (на въздуха и на стените), така че влагата да не кондензира повече по повърхността им. Фактът, че това помещение е необитаемо не променя обаче тези принципни препоръки, а единствено подхода към тяхното постигане – запечатване на помещението или други. В тази връзка искаме да попитаме, ясно ли е откъде идва тази голяма влажност в това необитаемо помещение и дали (и с какво предназначение) изобщо се ползва то?

За да можем да направим конкретни изчисления и да разберем как са разположени критичните точки вътре в самата строителна конструкция, ни трябват данни за това от какви слоеве е изградена стената и техните дебелини (топлоизолация, замазки, …), както и съответно каква температура и влажност се поддържа в помещението.

Тема "Съвет за вътрешно саниране в панелен блок." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: