• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
sympathetic - напреднал
Благодаря ще пробвам без екранировка :) Много странно разпределяне на намотките :?
pansim - майстор
Абе вие не четете ли какво съм писал за тази схема :axe:

Върнете се няколко поста по-горе - там съм казал какво, кое и как :partyman:
Да не говорим че на картинката ЯСНО е написано какво трябва да се направи
nikolaytatarov - специалист
Верно че го има на предната страница,за по любопитните могат да погледнат и тук http://www.powerint.com/en/design-suppo ... tion-notes
andro440 - майстор
/навързах/ платките ,една към друга с жици,като предварително всеки блок ,беше тестван и проверен!Естествено ....очаквах ,че след вкл. на захранването ,ще се разочаровам,но то взе ,че тръгна всичко ,без гърмеж. :wink: ето я и опитната постановка
Прикачен файл:
Picture 151.jpg
Picture 151.jpg (72.18 KиБ) Видяна 3857 пъти

вместо ИГБ-та /за проба само / ползвам мосфети .., захранването от 300-волта го подадох през лампа /100 вата ,220 волта/ за товар закачих реотан /нов / от бойлерче ,тип юнга 16 ома
Прикачен файл:
Picture 144.jpg
Picture 144.jpg (52.41 KиБ) Видяна 3857 пъти
...през пакета кондензатори .
измерих следната осцилограма на товара,на самите изходи на транзисторите преди батерията от кондензатори .
мисля ,че до тук всичко е нормално и ще заменя реотана с трафа ...графиките ми са малко замазани ,но нямам сонда на скопа и меря направо с кабела :finga: ...
ниското ми захранване ,и по специално за изработката на трафчето ,както се пише из форума ,че ако се ползват оптични драйвери ,трябва да има екранировка -моето няма и се държи доста прилично .правих си и експеримент с въздушната междина ,без междина работи най добре ! :cool: ползвах сърцевина от стар монитор -там средната част на Ш-то /е малко по къса от страничните :buch:

Прикачен файл

Picture 148.jpg
Picture 148.jpg (35.33 KиБ) Видяна 3857 пъти
andro440 - майстор
sympathetic написа:
Благодаря ще пробвам без екранировка :) Много странно разпределяне на намотките :?
докато не пробваш ,няма как да разбереш ! няма нищо странно и страшно! всичко се свежда до едно!виртуални изпълнения ....много -Давай смело и не бързай ! :cool:
andro440 - майстор
по схемата на /моста на Лисов/ ,след закачането на трансформатора .,шунт и дросел ....и товар от порядъка на 0,3 Ом-а
Прикачен файл:
Picture 160.jpg
Picture 160.jpg (47.22 KиБ) Видяна 3729 пъти
,захраних през ЛаТр! ...на около 40 волта .графикате на ТЛ-ката за управление на 9-то и 10-то краче е следната
Прикачен файл:
Picture 176.jpg
Picture 176.jpg (35.02 KиБ) Видяна 3729 пъти
мъртвото време е около 2 мкс. честотата е 35 кХ.Държа да отбележа ,че още правя проби с Мосфети ,които не са монтирани на радиатори и за това не вдигам напрежението на захранването нагоре .
,....Обаче има още един момент ,който също ме притеснява да подам по високо захранване -осцилограмата, мерена на първичната на трафа -изглежда така !такава е и на емитер колектор -в моя случай /сорс -дрейн/
Прикачен файл:
Picture 169.jpg
Picture 169.jpg (32.86 KиБ) Видяна 3729 пъти
Прикачен файл:
Picture 170.jpg
Picture 170.jpg (31.97 KиБ) Видяна 3729 пъти
има едни /иглички / ,които са притеснителни ,пробвах да скъсявам свързващи кабели ,да променям /мъртвото време / ,пробвах също без кондензаторната батерия последователно свързана във веригата на първичната ,,кондензатора и резистора /снабера /с него и без него -почти никаква разлика /за него искам да попитам ,къде е добре да се лепне на платката преди кабелите за към първичната или на самия траф?
след всичките тези експерименти /игличките / понамаляха ,но ме притесняват ...и то доста ...
без товар измерено -се вижда това
Прикачен файл:
Picture 175.jpg
Picture 175.jpg (35.43 KиБ) Видяна 3729 пъти
Може ли проблема да се явява от самите транзистори? в случая са мосфети и диода ,/попрочетох малко / ,в сорс дрейн да не е достатъчно бърз ? ако сложа външни диоди ,1.5КЕ400А-по два ,един с/у друг ,или един 1.5КЕ400..СА ? ще успеят ли да ограничат паразитните /иглички / ....
възможно ли е тези явления да се появяват защото съм с мосфети а не, с /игбт/-та ...две различни технологии са. ще пробвам и с тях ! но сега просто изследвам схемата и понеже нямам опит в тази техника -все още не съм зачервил реотана ,но го нягрявам прилично на 40 волта захранване :cry:
andro440 - майстор
промених /по точно наблюдавах / на скопа ,какво става ,като променям стойностите на снубера и мястото му на поставяне ,също и ,като променях въздушната междина на силовия траф ,нещата доста се поизчистват ,но при товар -присъстват 50 Херца в графиката /на първичната на трафа /-това нормално ли е ? пак казвам -аз не съм специалист и се опитвам да си изясня нещата ,преди да се разочаровам .ще изчакам до утре ,за диодите ,които мисля да налепя по транзисторите и да погледна ,какво ще се получи /говоря за диоди ,които си мисля ,че ще ограничат паразитните отскоци . Знам ,че бъркам някъде ,но скоро ще разбера къде ... :)
не са ми излишни мнения на ,,по разбиращи,дори и само, като идеи и насоки
andro440 - майстор
издух захранването подавано от латра ...на 200 Волта /на празен ход .,без товар ...естествено ...взех и предпазни мерки против осколки от бакелитени елементи ....то взе ,че не гръмна нищо ....доближих кабела на опитния товар към изхода -чух приятен звук на /сварка / ....но наблюдавах и графиката -паразитните отскоци са в пъти по големи ,от графика и амплитудата -скопа ли ме лъже ????или аз си въобразявам ,че греша .?
Тази проба е с /мосфети -те/ ,без радиатори -моментна и кратка ,въодушевен съм от пробата си и утре след работния ден ,ще поставя радиатори на транзисторите и ще им добавя трансили,все още се притеснявам за тези /иглички /
nikolaytatarov - специалист
Не мисля че трябва да си правиш тези опити без радиатор дори и за кратко.
andro440 - майстор
някой би ли споделил,дали е нормална осцилограмата в изходите на Тл 494,никой ли не работи с тази схема?
Прикачен файл:
Picture 021.jpg
Picture 021.jpg (32.02 KиБ) Видяна 3627 пъти
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: