• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Съвети за начинаещи готвачи.
infomar
Работата е на кантар и затова се вълнувам а и ми е за първи път да правя ракия. То за всяко нещо си има първи път.
Според теоретиците за преварка трябва да е около 20 гр. ракията, а в моят случай 40л. /50 гр. средно, то трябва да добавя за да стане 20 гр.:
40л х 50гр = 2000
200 / 20гр = 100
100л - 40л = 60 литра вода.
Тези 60л вода + 40л ракия = 100 л. общо не ми ги побира казана - в него трябва да сложа около 70 л. или 75% от обема му.
Преварка в топъл казан няма да правя, но инак изваряването правих и в топъл казан без проблем.
Ще се доверя на тук пишещите и за всеки случай ще сложа 25 литра вода.... и каквото сабя покаже.
Andri01 - майстор
Прав си-винаги има първи път! И обикновено тогава става най-хубавата ракия!Дали от незнание или от притеснение...но е така :). Успех и после...наздраве ,ама и да почерпиш . :partyman:
Stefan_62 - майстор
Смеси я всичката /ако се налага в два бидона/ и измери общият градус, разреди я с вода до 25-30 градуса, но не по-малко и си я преварявай спокойно/аз така практикувам и съм нямал проблеми досега/. Незнам колко литра ти е казана, но задължително не го пълни повече от 60-70% от общия обем. Внимавай с огъня да не е много силен, че да не я прехвърлиш през серпентината /течноста завира по-бързо и трябва да се внимава/. Аз варя на газ и преди да текне подържам силен пламък, а след това го намалям до състояние, че да си тече нормално ракията, но всичко зависи от казана и охладителя. Не се притеснявай, че може да гръмне казана от налягането при варенето, но наистина го охлаждай преди следващата варка. Ако ти дойде много материала след разреждането спрямо обема на казан си пресметни дали на два или три пъти ще я преваряваш, но не пресилвай нещата, даже и да ти остане мако материал го прибери за следващото варене на ракия. Успех. :partyman:
VLADO66 - майстор
Stefan_62 написа:
Смеси я всичката /ако се налага в два бидона/ и измери общият градус, разреди я с вода до 25-30 градуса, но не по-малко и си я преварявай спокойно/аз така практикувам и съм нямал проблеми досега/. Незнам колко литра ти е казана, но задължително не го пълни повече от 60-70% от общия обем. Внимавай с огъня да не е много силен, че да не я прехвърлиш през серпентината /течноста завира по-бързо и трябва да се внимава/. Аз варя на газ и преди да текне подържам силен пламък, а след това го намалям до състояние, че да си тече нормално ракията, но всичко зависи от казана и охладителя. Не се притеснявай, че може да гръмне казана от налягането при варенето, но наистина го охлаждай преди следващата варка. Ако ти дойде много материала след разреждането спрямо обема на казан си пресметни дали на два или три пъти ще я преваряваш, но не пресилвай нещата, даже и да ти остане мако материал го прибери за следващото варене на ракия. Успех. :partyman:
В тази връзка на който му се чете http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=657
infomar
Днес направих преварката.
Сложих всичката получена до сега ракия над 40 градуса + около 15 кила 30-40 гр. Добавих и 20 литра вода. Градуса стана около 30-35. Огънят беше среден. Казанът го напълних 70%.
Беше ме шупе... ама нали мина... :?

Резултата е :
- 2 литра първак за медицински цели...
- 10 л. над 70 гр.
- 12 л около 50-60 гр.
- 8л средно 40-50 градуса.
- 7л. 30-40 гр. и
- 6л. 25-30 гр.
Под 25 гр. го спрях.... каквото остана вътре в казана ще го дам на приятел да го добави в материала когато го вари вместо вода...
Ракията я поставих в отворени шишета от К.Кола и др. и мисля да я държа поне седмица отворена. Няма да я разреждам. Когато потрябва - тогава разрядка. :lol: В 2-3 бутилки по стръкче зелен джоджен - за вкус.

Остана ми около 30-40 литра с градус 10-30 и мисля утре да я обработя и нея. Няма да излезе кой знае какво, но все е файда. Вода ще добавя пак 20-тина литра.
Последна промяна от infomar на пон юли 29, 2013 3:58 pm, променено общо 1 път.
iivanov - майстор
Много баби, детето келяво, ама и аз да се обадя... :-D Смесваш всичко и го слагаш да се вари без да го разреждаш.Ще ти тръгне 90+º, тъй че внимавай как пускаш спиртомера, да не го счупиш в дъното на бурканя. :-D .Отделяш литър за външно ползване, а другото прибираш за вътрешно.Спираш на 40º и другото за догодина. Сумарния градус ще ти е 60-70, а ти ще го кръстиш до какъвто ти харесва.Кръщаването става с дестилирана вода.ВНИМАВАЙ!!! Верния градус се мери при температура 20ºС на ракията.Получената ракия ще е мека, без летливи фракции.
VLADO66 - майстор
Шишетата от кока-кола са грешка :!: Спирта е разтворител и се отделят феноли от бутилките.Ракия се държи само в стъкло.
Stefan_62 - майстор
infomar написа:
Ракията я поставих в отворени шишета от К.Кола и др. и мисля да я държа поне седмица отворена.
Добре си се справил, аз след като я сваря общото количество го оставям около 48-50 градуса и я наливам в бидон 60л., като го оставям отворен завит отгоре с тензух /марля/, като поставям и няколко трески от черница за цвят. Така я държа един месец. Алкохола спада до около 45 градуса и ако се наложи я разреждам с минерална вода "Горна Баня" / най е близка по структура до дестилираната вода/.След този престой става мека и пивка :partyman: :lol: ,а и би трябвало остатъчният метил да се е изпарил през този период /поне така ми каза един стар казанджия/, но малко ме съмнява. :drinkers:
Stefan_62 - майстор
VLADO66 написа:
Шишетата от кока-кола са грешка :!: Спирта е разтворител и се отделят феноли от бутилките.Ракия се държи само в стъкло.
За шишетата от "Кока кола" си прав, но да се потавя прясна ракия в стъклени съдове веднага не съм съгласен. В стъклените шишета ще остане със същият парлив вкус и аромат при който е сварена, трябва известно време да престои в съд където може до "диша" /буре или бидон/. Това съм го чувал от стари казанджии, аз винаги я оставях да отлежи в буре /но то малко си поема от нея :lol: / и затова вече я държа в бидони и нямам никакви проблеми :partyman:
kuger - майстор
Гледам, големи майстори тука! Извадил си късмет, или си направил /без да искаш/ нисък градус за преварката. Какво ще сложиш в казана си е твоя работа, но не трябва да е над 35 алкохолни градуса.
Този въпрос да го беше задал в Ракията.com, че да ти се отговори адекватно! Или да беше прочел малко там.
пп: Сори, че пиша с остър тон, но от такива съвети скоро ще ти се наложи пластичен хирург, или да правиш нова постройка. Който не е гърмял казан, той не знае.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Ракия - двойна преварка - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: