• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 60
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
Според мен не трябва да се преправя,а да се ползва горелка с цилиндрично огнище-конструктивно и газодинамично наподобява нафтовата горелка за коато е проектиран котела.Май на Грейко и Команд са такива,а сигурно има и още ама не ми се рови.
earendil - напреднал
Дам, благодаря за коментарите.

Днес идвали едни момченца да го гледат.. и веднага предложили да слагат пелети на Дакона :) На мен ми се губи половината ефект.. вкл. и за топлата вода.. Накрая ще пратя един приятел дето живее в Швеция да вземат горелката, която слагат там на този котел.. към 3 хил лв е. .. хвалят тази http://www.varmebaronen.se/viking-bio-pelletsbrannare/

Иначе за почистване на вертикалните канали има едни специални приспособления с точната форма. Отвива се отгоре един капак.. в каналите има едни спирали, които май извличат допълнителна температура от изгорелите газове.
Christo - майстор
Спиралите удължават пътя на пушека, като го карат да се движи винтообразно в тръбите и от там се подобрява топлообмена. Пиши на хората директно да ти пратят горелката, ще им преведеш парите, може пък да се навият. Гледам, има телефони, имейли.... Не се отказвай!

пп. В началото на сайта има превключвател на езиците. Можеш да минеш на английски.
earendil - напреднал
Благодаря,

общо взето ми отговорихте на въпросите. Основно се чудех дали да търся подходяща горелка на българския пазар или да търся начин да си купя препоръчваната от шведите.

Предполагам ако взема шведската няма да е голяма хамалогия инсталирането, защото те предлагат и conversion kit специално за този котел.. т.е. сигурно и планка и букси ..

Между другото намерих такава в шведски сайт на 3 години на половин цена. Мнения?

Поздрави
VLADO66 - майстор
Бих се подвоумил преди да купя шведска горелка,още повече използвана по една причина-ако се скапе нещо кой ще я сервизира и дори да намериш части от Швеция,ще падне голямо зъзнене докато дойдат.Гледах на едно Стройко представители на СТС ама беше отдавна и не знам дали съществуват и ако да дали поддържат наличности на рез.части.
earendil - напреднал
Моля за експертно мнение по следния въпрос.

Горивната камера на котела е Ф 33 см

Мога да монтирам пелетната горелка за вратата на котела по 2 начина.
При директния начин остава 20 см между края на горивната тръба на горелката и дъното на котела.
При монтиране с фланец ще остане 30 см - т.е. тръбата ще влезе само 3 см в камерата.

Кое е по-ефективно и по-добре?

Не знам колко см е пламъка и дали е по-добре да облизва стената на камерата отсреща или не?

П.С. (според схемата на производителя на горелката трябва да има мин. 15 см до дъното на камерата.. но за макс. разстояние нищо не пише.. т.е. условието е изпълнено и по 2та начина.

Моля за съвет.
VLADO66 - майстор
По добре с фланец-колокото по-далече е дъното,по-добре.
earendil - напреднал
Всичко работи вече. До колко добре не мога да кажа, защото ми писна да стоя в мазето, а къщата е на родителите ми и накрая ги оставих със заръката да последнат горелката след 2-3 часа.

Ето резултата: https://www.dropbox.com/s/zdrtqprf74gds ... .44.22.jpg .

Смених тръбите (горивните камери) на горелката с нови от по-дебела високотемпературна неръждавейка. (приятел ми я взе от швеция за 1500 лв на 3 години .. и тръбите й бяха поизгорели).
Според шведски форум, преминаването на 3мм. тръби (както аз направих) елиминирало такива проблеми.. а в нета има всички възможни части за горелката.

Според шведите обаче фабричният термостат на нафтовата горелка има твърде малък хистерзис за пелетна и съответно ставали повече цикли на вкл/изкл.
Продава се отделен термостат (май с с 8 гр. хистерзис), който бил по-подходящ.. особено като се има предвид, че котела се ползва и за топла вода.
http://www.eldkraft.se/produkt/panntemp ... kontakt864
Чудя се дали има как да го разбера какви сигнали подава тоя термостат, за да намеря заместител тук..

Следват и въпросите по настройката. Горелката има настройка "ниска мощност, модулираща, висока мощност" като средния вариант се опитва просто 20 мин да стигне темп. и ако не успее минава на висока. Дали това е най-добрия вариант? Отделно има настройка за първоначална доза, въздух за висока мощност (според комина), забавяне (в мин) на запалването.

Днес забелязах, че като я дам на ниска мощност, почва ужасно бавно да пълзи нагоре температурата.. даже някой като пусна топла вода и тръгна надолу.. с две думи по-добре е да си работи дълго време на ниска мощност или да я дам на висока и да изключва след 20-тина мин?

Поздрави
rosso666 - специалист
Здравейте колеги за първа зима съм с пелетна горелка (GP20+/25)Въпросат ми е дали някой не се е пробвал да ъпгрейтва този вид горелки.(пусснал съм подобно питане в други теми .но тук му е мястото)
Разгледах че се продават изцяло нови контролери за подмяна http://www.naturela-bg.com/bg/product/3 ... et-burner/.Някой дали не е правил такова нещо?
Иначе съм много доволен о горелката до сега нито един път не е спряла поради проблем(чукам на дърво :mrgreen: )
Но от прочетеното тук от форума останах с впечатлението че са едни от най-неефективните горелки.
Интересува ме тази неефективност на какво се дължи :на конструктивни недомислици или на софтуерни разработки.
Ако е второто се надявам с един нов контролер се надявам да се оправи проблема
поздрави
VLADO66 - майстор
Неефективна е защото в много от случаите работи он/оф като аналогия на конвенционалните климатици.Модулиращите горелки от по-новите поколения могат сами плавно да си саморегулират мощността чрез софтуерно следене на градиента на температурат,така че да няма гасене на горелката при достигане на горната граница на топлоносителя.Ако можеш на твоята горелка да направиш такива настройки че тя да не се гаси или това да става рядко,няма смисъл да инвестираш немалка сума в нов контролер.
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 60

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: