• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
eraser - специалист
Здравейте,
В главата ми се върти от доста време една идейка за подарък за един приятел - готвач.

Идеята е следната:
"красив дънер в който да бъде забит сатър"

На дънера да са изписани имената му със някакъв приличен шрифт ( което най-вероятно ще трябва да стане на ръка).
Като идеята ми за изписването е да стане чрез издълбаване в дънера като предполагам, че 4-5мм ще бъде достатъчно за да може да се чете/забелязва че има нещо изписано.
Самият дънер ми се иска да е някакъв по-крив, а не просто кръгъл.
Ще бъде перфектно нещо от рода на ...
Изображение

А самият сатър ... нищо претенциозно, но мисля след като бъде "забит" в дънера, да се завари от задната страна за да не излиза или падне ...
Като също смятам да затъпя (заобля) острието на сатъра за да не се пореже някой любопитко. :-)

Най-големият ми въпрос тук е, дали на някой случайно не му се намира такъв пън?
Ех сега, не е нужно да е 1:1 като това и с толкова много кривини, може и нещо ей такова
Изображение

Ако някой има конструктивни забележки към идеята и изпълнението ѝ :-)
hidrazin - майстор
Прикачен файл:
bradvi.jpg
bradvi.jpg (25.05 KиБ) Видяна 5371 пъти
:partyman:
inspo - майстор
За мен по добрият вариант е от една метровка да се отреже "филия" (може и под наклон) и на нея да се пише и забива каквото трябва. Така подаръка ще може да се закачи на стена и няма да заема място.
Илчо Илиев - майстор
Абе върви в някоя фирма за дърва-топливо и си харесай някой дънер и да ти отрежат нещо, което ще ти хареса...
Мен ако питаш, бук или габър са доста подходящи, достатъчно са на гърчени ,а и здрави,но за сатър...ще трябва да се разходиш из магазините,макар,че и в Карфур и Метро има ....

п.п. само със заварката не успях да го измисля........... :?
nikolson - майстор
Илчо Илиев написа:
п.п. само със заварката не успях да го измисля........... :?
По-скоро някое лепило, освен ако не се вгради желязото отдолу, а сатъра се завари отгоре.
bimbaeco - майстор
В повечето складовете за дърва за огрев материала го докарват на трупи и там го режат и цепят. Най-вероятно на такова място ще ти свържат работа. Ако искаш да е максимално близо до показаното на снимките, ти трябва труп с някакви дефекти. Първата снимка не мога да я разпозная, но на втората това е клен (за справка в гугъл spalted maple). Характерното оцветяване се дължи на това, че дърнесината е нападната от гъба. Какъвто и вид дървесина да избереш, трябва да се постараеш много при цикленето и лакирането, за да изглежда така. Казвам циклене, защото с шкурка много трудно ще излезе така. Това на снимките е заглаждано с рендета и метални цикли (най-вероятно). Освен това, за да изглежда по възможно най-естествен начин, е най-добре да използваш масло вместо лак (например тунгово масло - в "Икея" има). Може да се наподоби и с полуретанов лак, но трябва да е много разреден и да нанесеш няколко ръце.
eraser - специалист
Мерси за съветите.

Може би не съм бил достатъчно ясен с описанието.
Идеята е дървеното пърче да е с дебелина около 5-6 см, диаметър около 35-50см, повече ... май идва доста грамадно, и идеята е това да бъде окачено на стена.
диагонален разрез ... може би не е лоша идея.

Относно заваряването ...
по-дълбок отвор в който, да бъде забит сатъра, така че острието му да се подава от другата страна достатъчно, че да бъде заварено.
Възможно е и да се издълбае млако от задната стана, за да може по малко да е забито.
Идеята е да не може да излезе, докато някой го гледа и пробва дали пък няма да може да извади :pal: меча Екскалибур :supz:

100% съм сигурен че много ще се опитат да го извадят... :prayer:

ПП:
само за сравнение, сатър може да се намери доста по-евтино
amazon.co.uk - между 3 и 10 паунда, може да се намери нещо, което може да не е най-подходящото за рязане на свински ребърца, но за да бъде забито в едно парче дърво ... перфектно :-)

ebay.com - са около $40 - перфектен сатър, даже и за ребърца може да стане ;-)
http://www.ebay.co.uk/itm/Norpro-Kleve- ... 5654076286
eraser - специалист
:?: едно въпросче за обработката на дървото :?:

Както Bambaeco, спомена мисля да избегна лак-а заради лъскавият ефект, и по-скоро да наблегна на маслото :-)
Тези парчета просто бяха първите на които попаднах в гоогле, и по-наледно да покажа идеята за леко разчупено, а не правилни концентрични кръгове като на бреза, бор и т.н.

:?: дали няма да е добра идея, надписа в дървото да бъде обраборен с някакво по-тъмно вещество, боя или тъмен лак/масло, за да може да изпъкне малко повечко.

Определено няма да се размине с една шкурка, а ще иска и малко пилене, шкурене и полиране, но определено ми се струва че ще е по-добре да остане силно матово, а не да има блясъка от лак-а.

:?: има ли голяма вероятност, ако е с масло да се нацепи, изкриви или други подобни "ефекти", който ако се ползва лак и дървото се запечата биха се избегнали.

ПП: Ако някой случайно му се намира някакво подходящо парче дърво ... да не се притеснява да ми драсне едно ЛС ;-) :cool:
big_death - специалист
Една идея и от мен . По дислгонал е по-удачно поради тази причина че при ползване по-трудно се отделя материал от дървото което е гадно за ползващия и в случая предлагам или по диалгонал , или чеп пак в такава форма , като материал става дъб и габер, но и бука не е лош ! В единия край слагаш диска с циркулярчето на шлайфчето или с потапящ циркуляр мисля че пак ще стане и му правиш дупка в която да влиза сатъра и за да не заваряваш може да направиш дупка в острието на сатъра която да заклинваш с клин от задната страна на дъската , за лакирането олио ползват колегите , може и препържено и така хем ще може да се ползва като сувенир, хем ще влиза и в опотреба когато се наложи ! Успех в начинанието ! :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "къде мога да намеря красив дънер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: