Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
bikerider_ - специалист
Благодаря и на двама ви! Да, за напояване. От едната страна на тревата и цветята, от другата на зеленчуците, понеже наистина нямам време да местя 1 маркуч из целия двор. А и винаги съм искал да направя капково на зеленчуците, а естетическата част от градината да е на пръскачка. Смятате ли, че ще загуби много от КПД-то заради 1/4" свиването при раздвояването на маркуча? Имам вече 2бр. 20-метрови маркуча. Иначе трябва да ги продавам и да взимам мек маркуч на 1-1/4 за след излизането от кладенеца на гофрираната тръба - т.е. поне още 25м.
Освен това гледах за синтетичните въжета - 4мм до 260кг опън го дават, 3мм - 170кг. Не че помпата с водата и маркучите ще има и 100кг на 15м, но дали е истина, че издържат толкова тези въженца, не знам. Мисълта ми беше, че ако това е вярно дори въжето, което имам би свършило работа, но мисля да го дублирам с поне още едно, да не стане фал. Другото слабо място са възлите на въжето, ако е синтетично. Иначе металното се стяга с болтови снадки доколкото знам.

Утре ще се разправям със снадките с помпата и раклонението, че те май ще бъдат тегави.
kozl - майстор
Нещо не схванах как си смяташ напора, но към дълбочината на кладенеца трябва да добавиш и линейно съпротивление от дължината на маркуча и необходимия свободен напор за пръскачките в края на маркуча. И колкото по-голямо съпротивлението Н расте, а дебита намалява. Вместо да го смяташ може да го премериш като вържеш един манометър в изхода до кладенеца. при работа ще ти показва налягането от тази точка към консуматора (пръскачки, капки). Другото налягане можеш да добавиш като геодезическа височина (дълбочината на потапяне) и ще получиш общото, а то по кривата (H-Q) ще те ориентира за дебита. Или пък свържи водомер. С него ще разбереш дебита , а от кривата напора.
Въжето по-добре да е дебело, все пак полипропиленово Ф10 е около лев за метър, а и по-удобно за хващане, по лесно за развързване.
Като разклониш потока, как ще регулираш дебита в двата маркуча? Или ще ги редуваш?
А относно КПД-то, максимума е за определена работна точка, в която Н=? и Q=?. За да си в номиналното КПД трябва да нагласиш системата (помпа+маркучи+пръскачки/капки) да работи с параметрите на номиналната точка от (H-Q) кривата.
bikerider_ - специалист
Благодаря за разяснението! За момента не съм правил такива сметки да си призная. Ясни са две неща - минималната дълбочина на работа ще бъде 11м, като може да падне и до 15м, а извън кладенеца ми трябват още поне 20-30м в радиус около кладенеца, за достигане до повечето точки в двора.
Но в момента по-големият ми проблем е как да свържа помпата с гофрирания смукателен маркуч. Изходът на помпата е за 1-1/4, но маркучът е с PVC спирала в него и въпреки, че и той е 1-1/4, не може да се разтегне, за да се наниже на накрайника на помпата. Другият вариант за присъединяване е с гайката с вътрешна резба, в комплекта на помпата - т.е. трябва да се завие на помпата накрайник с външна резба май е Ф40.
В другият край на смукателната тръба, т.е. веднага след излизането и от кладенеца, ми се искаше да я раздвоя, защото с 1-1/4 ще получа огромен дебит, на който трябва да монтирам някакви накрайници, за да го удържат, да не отмива почвата. Въобще този размер 1-1/4 леко ми разби всички планове за присъединяване на накрайници към маркуча, поради простата причина, че повечето от стандартните са за 1/2 или 3/4 макс. Така каквото и КПД да гоня, като сложа на края на маркуча бил той 1-1/4 или 2х1/2 някакъв накрайник с по-малък размер, вероятно 1/2, то КПД пак ще падне.
VLADO66 - майстор
Имам такива маркучи в градината със същия проблем.Нагрявам ги леко с пистолета за горещ въздух и ги навивам на щуцерите по посока на часовниковата стрелка.Много е важно да се уцели момента на нагряването,защото ако се прегреят стават много меки и не може да се набутат.
kabel96 - специалист
VLADO66 написа:
Имам такива маркучи в градината със същия проблем.Нагрявам ги леко с пистолета за горещ въздух и ги навивам на щуцерите по посока на часовниковата стрелка.Много е важно да се уцели момента на нагряването,защото ако се прегреят стават много меки и не може да се набутат.
Така става но иска опит и усет.Става по лесно с канче вряла вода на котлона.
bikerider_ - специалист
Колеги, благодаря на всички ви за помощта!
Току що сефтосах помпата и съм безкрайно щастлив! :)
Това за маркуча и аз си го мислех, но нямам пистолет за горещ въздух, а само мощен сешоар, който за щастие свърши идеална работа и накрайникът на помпата влезе чудесно в маркуча след кратко нагряване! :)
Вързах я на синтетично въже около 10мм дебело, надявам се да издържи. То би трябвало и повече да може да издържа, след като за 4мм дават до 260кг.
Помпата работи само 15 минути и с 5-те метра от смукателната тръба, които се показват от кладенеца към момента олях за това време около 150 квадрата - около 1/3 от градината. Изпробвах дебита с пълнене на стандартна лейка от 12 литра - 9 секунди, което прави около 75-80л/мин. или 4500л/час. В момента е спусната на около 11м в кладенеца, вероятно скоро ще я спусна с още метър-два. И излиза, че за 45мин. работа на ден мога да си полея цялата градина. Не като старата Power Pumps от 56лв., която за цял ден работа не можеше и 1/3 от двора да полее... :-D
Утре ще разклоня маркуча на 2 половинки и дебитът вероятно ще падне малко, но и толкова огромен е направо плашещ и копае дупки в почвата. Не знам как хората поливат с такива маркучи, трябват му накрайници и пръскачки обезателно! Но за доматите няма как отгоре, там ще направя капково, което направо ще е като пръскачка с този дебит. :-D

Прекрасна помпа, не че искам да правя реклама, но ако някой се нуждае от помпа до 40м напор, това е чудесен избор! :supz:
Изображение

Единствено се чудя как да и сложа възвратен вентил. Тя по принцип си има в комплекта, но във вариант В на присъединяване на маркуча, а аз съм го включил сега във вариант А, а в него няма как вентилът да се отвори добре в изхода и гайката да затегне всичко. Вероятно трябва да си закупя отделно и да го монтирам на маркуча над помпата? Имате ли идея за някакви добри, които направо да се поставят в маркуча над изхода на помпата?
Изображение
hidrazin - майстор
bikerider_ написа:
Но за доматите няма как отгоре, там ще направя капково, което направо ще е като пръскачка с този дебит. :-D
Хич и не си го помисляй това за капковото в този вариант. Лентовите маркучи са за около един бар а другите предимно за два бара. И за двата модела ще ти трябва регулатор на налягане (ако помпата успее да вдигне над два бара де) и фин филтър.
:partyman:
VLADO66 - майстор
http://www.virazhtrade.com/index.php?do ... w&view=163 -не съм проверявал цената/може и да не ти хареса/,ако сложиш пружинен може да ти редуцира дебита.Може да сложиш възвратен клапан тип суинг,какъвто ти е оригиналния.
bikerider_ - специалист
Благодаря отново!
Аз съм си направил една самоделка - прозрачен маркуч 10мм с дупки, които не правят точно капка, ами струйки при такова високо налягане, каквото прави помпата, но върши доста добра работа, защото го опъвам от край до край в една от браздите и напоява цялата равномерно - макар че с това налягане като пусна 1/2 цол маркуч в браздата и я пълни за 3 минути цялата - лошото е, че копае дупка в земята при изхода на маркуча. Естествено първиде дупки са по-малки, а към края се увеличава размерът им, за да компенсира по-ниското налятане. Изолирбандът оказа се върши страхотна работа при объркване размера на някоя дупка. :-D Сега си мисля да направя няколко такива маркуча с дупки и да ги вържа към единия маркуч 1/2 за постоянно в брадите на зеленчуците. Дори да ползвам фабричен капков, не знам за нужда от филтри, понеже водата ми е доста чиста. Но на първо време ще действам със самоделки.

Колкото до вентила, хрумна ми да потърся преходник, някакъв холендер вероятно, от вариант В на свързване на помпата, към вариант А, като така няма да се налага да купувам възвратен вентил, а ще ползвам нейния оригинален, за свързване във вариант В - т.е. първо свързвам гайката от вариант В, въпросният холендер и после затягам във вариант А заедно с маркуча.

Какво е нужното налягане за свързване на пръскачка - въртяща или импулсна? Питам за тревните площи. Иначе налягането дори на дебелия смукателен маркуч днес беше доста внушително.
Колкото до редуцирането на дебита - няма ли това да товари двигателя на помпата допълнително? И без друго със смаляването на 1-1/4 на 1 цол с двете половинки ще се понатовари вероятно. Но това ще е само на първо време с тези 2 маркуча. То се е видяло, че с такава помпа оптимизациите си заслужават.
hidrazin - майстор
Боже, Боже защо всички в България научаваме нещата по трудния начин? :?
1. Това не е капково и каква ти е ползата от него?
2. Това няма нищо общо с капковото.
3. Защо унищожаваш маркучите?
4. Няма такова нещо като достатъчно чиста вода от кладенец/сондаж годна за капково.
5. След като маркуча ти копае дупки сложи един чорап - стар и без дупки на изхода на маркуча и го вържи с една скоба.
6. Нужното налягане за пръскачка зависи от пръскачката. Не си казал за каква става дума.
7. Редуцирането на изхода на помпата не я товари. Напротив - разтоварва я.
8. В магазините има всякакви преходи, холендри и ... неща за които даже не знаеш че съществуват. Влез в някой и разгледай/попитай.
За сега - толкоз.
:partyman:

Тема "Коя потопяема попма?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: