Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте на всички!
Предстои ми да свържа къщата със пречиствателната стнация, но терена е с голяма денивелация и се притеснявам че мръсната вода с голяма сила ще влиза в пречиствателната станция и ще прави поразии я на тръбите по пътя я на колената а може и на самата пречиствателна стнация.
Длъжината на трасето е около 30 метра, а денивелацията е 4 метра разлика в нивата на 50м.
не съм взел още решение дали да изградя трасето със обикновени тръби 110 или гофрирани ПЕ със същият размер,споменавам това ако евентуално има значение.
Какво и как да направя за да намля силата с която мръсната вода ще се влива в станцията.
Предварително благодаря та отзовалите се!!!
Каналски - специалист
Наклона се получава - 4/50=0.08 -> 8%
При Тръба с вътрешен диаметър 100mm и отпадъчно водно количество 2(3)l/s
се получава скорост към 1.5-2.0m/s не е стряскащо висока , но е по-добре да я "няма"

Прикачен файл

Drawing.png
Drawing.png (23.87 KиБ) Видяна 3774 пъти
тръбата входящата е на 50-60 дълбочина в земята,следва входа на пречиствателната станция който е на 1,55 от фундамента на станцията и то става къде два метра че и малко отгоре.
Поразпитах и ми казаха да ползвам за намаляване на силата на водата колена на 110 мм като ги завъртя на едни оборот и тогава да вляза в станцията.
Някъде в нета мернах нещо точно за тази цел което представлява нещо като ревизионна шахта само че входящата вода идва отвисоко минава по нещо като улей и излиза на ниско ниво като вход изход са разположени на 90 градуса но в различни равнини по височина..но не мога да го намеря това коя фирма го произвеждаше...
Каналски - специалист
милен 2 написа:
...
Явно не разбирам някои от нещата които пишем !
1. Излиза , че тръбата ти е Плитко, пречиствателното съоръжение е Дълбоко
2. Този пад който съм нарисувал се прави също с Колена(Дъги) 110mm 45° (67°, 30°) и Единичен Разклонител 110mm 45° (67°, 87°)
3. Според мен тази Ревизионна Шахта която си гледал, няма смисъл и практично приложение при теб, но пък Мерак цена няма ... Примерна Картинка и мисля , че може да си я поръчаш в България. Има и други подобни.
P.S.
Пада може и да е повече от 2m, аз го написах като нещо реалистично до 2m да е само тръба.

Прикачен файл

E-Manhole.JPG
E-Manhole.JPG (26.62 KиБ) Видяна 3717 пъти
Да, точно за това става въпрос. Мисля, че се водеше накаква ревизионна шахта но, тази която видях в нета входа и изхода бяха под ъгъл 90 градуса и предназначението и беше точно за намялаване енергията на водата в резултат на голяма денивилация на канализацията. Можете ли да кажета как точно се казва това съоражение и от къде мога да го взема.
Извинявам се, че в първия пост съм ви подвел, ходих на место и с нивел и рулетка проверих наклона и се оказа, че на линеен метър е 19-20см. По тази причина си мисля, че не мога с коляно 90 градуса да вкарам водата в пречиствателтната станция. Измерих отново дължината на тресето и тя е 25-30 метра.
Каналски - специалист
Ами може да го наречем "енергогасяща" Ревизионна Шахта. Това е примерена немска думичка -> Energieumwandlungsschächte. На различни фирми попадам ,че ги правят ...
Това е Идеята на тези Шахти :
Изображение
Т.е. най-вече за по-големи водни количества и съответно по-голям диаметър, съответно за Улични Канализации.
В твоят случай ползването на тази или друг тип Ревизионна Шахта е малко оскъпяване и пр. , но няма лошо всичко е в Плюс на по-технически и експлоатационно издържано изпълнение.
Eдна друга Картинка за по-срещана форма:
Изображение
P.S.
За първата Картинка , пиши ми Лично Съобщение , ако ти трябва телефон за Запитване, ама едва ли ги има на склад в България. Но заради "бума" в този тип строителство мисля, че регулярните доставки ще улеснят поръчката и доставката в рамките на Месец.
VLADO66 - майстор
Каналски.ако види цените за Ду 600/всички елементи/ще се окаже че е много практично енергогасителя да представлява полипропиленово коляно непосредствено преди станцията/за да има достъп до него/ :)
Каналски - специалист
VLADO66 , сърбеше ме да напиша предполагаема цена, ама как да седне човек да прави сметка за на хората парите. Отделно колкото и да се напъне , все ще излезне на цената на един марков 40 и отгоре инчов телевизор, а човека вече може да си има хубав 50" телевизор и сега да е ред на Канализацията ...
VLADO66 - майстор
Ами какво да ти кажа-хората си мислят че това което е заровено няма значение колко струва и по-добре най-евтиното..А си струва щото добрите фирми са помислилили за всичко като технология,качество на м-ла и удобство и дълговечност.
vk - специалист
Аз не разбрах от темата, защо трябва да се намалява скоростта на водата при движението и към пречиствателната станция (30 метра до тази станция, доста близко, какъв е този имот).
Това изискване на самата станция ли е, или човека така си е решил ? А всеки може ли със своя тръба да влезе в пречиствателната станция? Мислех, че се подвеждат водите към определено място, откъдето влизат.

Тема "Канализация с голяма денивелация...как" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: