Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
bikerider_ - специалист
Благодаря, колега!
Не съм ВиК специалист. А и казах, че това си е самоделка, далеч от капковото, понеже прави струйки дори със старата помпа. Не мисля, че е унищожаване, защото с малкия дебит на старата помпа отлично поливаше 1 бразда от край до край, макар и за повечко време. А иначе, ако се сложеше да се излива в единия край на браздата директно то 1/2 маркуча, с малкия дебит от преди просто попиваше или наводняваше само до половината, без да напълни цялата бразда.
Виж за пръскачката не съм решил още. Имам една три-лъчева звезда, въртяща се за присъединяване към 1/2 цол. Не съм ползвал импулсна досега.
Редуцирането на изхода на помпата не я товари? Това обаче не ми е ясно - ако не я товари, защо в упътването и се иска свързване с маркуч не по-малък от нейния изход, а именно 1-1/4, а не се препоръчва с по-малък? Защото сваля дебита ли само?
hidrazin - майстор
bikerider_ написа:
Защото сваля дебита ли само?
Да. После идва клиентът дето си е сложил на изхода 1/2 маркуч/тръба и почва да прави рекламация че помпата няма дебита посочен в спецификациите. :) А върви му обяснявай че нямаш сестра.
:partyman:
kozl - майстор
bikerider_ КПД на помпата е едно, съвсем друго е КПД-то спрямо вложената енергия и големината на краставиците. Погледнато само за помпата дали ще работи с най-голямо КПД може да се окаже без никакво значение спрямо начина на поливане и ефекта от поливането.
bikerider_ написа:
Редуцирането на изхода на помпата не я товари? Това обаче не ми е ясно - ако не я товари, защо в упътването и се иска свързване с маркуч не по-малък от нейния изход, а именно 1-1/4, а не се препоръчва с по-малък? Защото сваля дебита ли само?
Да ще ти намали дебита и вероятно може би големината на краставиците :lol: Защото съдържат 98% вода............ :lol:
Koe kak товари помпата. Помпата се състои от ел.двогател и центробежна помпа. Ако помпата работи на максимален напор (дебита е равен на нула), помпата се товари на напор - най много, но двигателят , който задвижва центробежните помпи пък работи с най-малък ток. Т.е. двигателят се оказва, че е най-натоварен, когато центробежната помпа е най-разтоварена по налягане. Това за центробежна помпа, защото за пропелерната - точно наопаки.
bikerider_ - специалист
Благодаря ви за разясненията за сетен път! :) В този ред на мисли какво да я правя тая огромна тръба? Да разделям на 1/2 и 3/4 ли? Понеже тя не само има огромен и трудно-управляем дебит, тежка е при местене за женското домочадие, но и е по-трудна за присъединяване към разните му накрайници и пръскачки. В момента както е с нея, като я пусна, през двора все едно почва да тече малко поточе... :-D че и по улицата се разтича за отрицателно време, ако не се премести, което не искам да се случва.
Редуцирането сега от 1-1/4" на 1" разделен на 2 половинки опасно ли е за помпата - съкращава ли живота на двигателя? Да правя направо сплит съм 1/2 и 3/4?
Последна промяна от bikerider_ на пет авг 02, 2013 3:07 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Можеш да редуцираш както си искаш.Аз съм заровил тръба която минава надлъжно на двора и на определени места съм изкарал 4 крана за които връзвам маркучите и пускам по един или два в зависимост дали пълня браздите с по-силна струя или поливам лехите с по-слаба.Редукцията на дебита на помпата не товари двигателя а напротив.
hidrazin - майстор
VLADO66 написа:
Аз съм заровил тръба която минава надлъжно на двора и на определени места съм изкарал 4 крана за които връзвам маркучите ...
Това е доброто решение. Макар да съм с капково и то се храни от кранове заложени на места в двора. Разделил съм ги на два кръга за да може към едните кранове да прикачам капковото за културите искащи по-рядко поливане. Другия кръг полива ежедневно.
bikerider_ - специалист
Колеги, давате страхотна идея, която вероятно ще реализирам през следващата пролет. Какви тръби ползвате като диаметри, PVC материал ли и на каква дълбочина ги заравяте, за да не мръзнат през зимата? Или по някакъв начин ги източвате, за да няма вода в тях през зимата?
VLADO66 - майстор
Моите са PEHD 32мм. на около 40 см./да не ги достига бела/ не ги зазимявам,просто отварям крановете.Когато няма налягане и разкача помпата дори и да е останала вода няма опастност и няма фалове.
hidrazin - майстор
+1
На Дълбочина да не ги закачиш при оране, копане, фрезоване. Зимата като Владо - отварям клапните в шахтата. Вече трета година не съм ползвал маркуч точно за поливане. В интерес на истината ми останаха едни десетина дръвчета на тротоара които поя чат-пат. Имам заложена тръба 32мм по целия тротоар с направени изводи ама пусто и време не стига да ги свържа и да ми отпадне и тая грижа.
bikerider_ - специалист
Благодаря за разясненията, колеги!
Системата ми обаче има някои детски болести, които ще трябва да лекувам. На първо място реших, че след като поставя възвратния вентил маркучът ще е доста тежък през цялото време и затова в момента съм го привързал със свински опашки за допълнително въже 4мм само за него, като водач, а помпата виси и на на другото, по-дебело въже, което е навито на макарата на кладенеца, но не е захванато за маркуча със свинските опашки - и двете държат помпата. Явно обаче трябва да сложа още свински опашки на по-малки разстояния и да ги затегна повече, защото помежду сега сложените, маркучът се е свлякъл и прави S-ки, от което метражът му в кладенеца нараства и той става още по-тежък. Освен ако вие нямате по-добри идеи?
Кладенецът е стар, зидан е с камъни и няма пръстени с халки за слизане в него и не мога да завия стационарно дебелия маркуч вътре, а тръбата е наистина тежка в момента.
Друго нещо, което ми се ще да науча е, дали има вентил, който по някакъв начин да може да изпусне водата в маркуча над помпата, при спиране на работата и, т.е. без водата да мине през попата по обратния път, за да не виси толкова тежък маркуча 24 часа на въжетата, а само когато помпата работи?

EDIT: Ето за какво говоря, извинявам се за телефонната снимка, но мисля, че става ясно:
Изображение
Най-горе есетствено е почти прав, а долу заради налягането е много нагърчен и имам чувството, че заради плаваемостта на помпата се гъне още малко, понеже в цялата му дължина е вързан за тънкото въже с опашки, а и двете въжета са изпънати и въпреки това долу маркучът се вижда как е нагърчен във водата. Не знам какво да направя за него да не се гъне така. Удвоих броя на свинските опашки на около 40см една от друга и пак се гъне. Лошото е, че нямам скоби в кладенеца, за които би могла да се закрепи смукателната тръба.
Ако има такъв вентил, който при обратното, гравитационно задвижване на водата да изпразва маркуча, да не стои нон-стоп пълен с вода, би било страхотно.
Притеснява ме много, че тежейки толкова много и върху помпата, маркучът може да счупи ухото за носещото и въже (на което съм вързал и въжето за маркуча), което е от пластмаса и и тя да остане на дъното. Дайте са съвети, как да укрепя този наистина тежък маркуч, моля ви! Освен да направя възли на малкото въже и над тях да редя метални скоби с болт, макар че те биха могли да прережат въжето. Нямам опит с толкова дебел и дълъг маркуч и съм наистина принеснен за безопасността на помпата и на цялата инсталация. За момента малкото въже, на което е вързан маркуча е доста по-опънато от дебелото, което значи, че си върши работата, да обира от тежестта на маркуча, въпреки, че под свинските опашки няма възли. Но въпреки това смятам, че трябва да подобря инсталацията. Но може и да значи, че другото въже е по-отпуснато отколкото трябва, което пък не е добре, но докато едното е вързано за маркуча нямам как да регулирам равномерното им спускане, предвид следващия проблем. А той е, че при вадене маркучът е ужасно тежък, пълен с вода, а не мога да го навивам на макарата, т.к. диаметърът и е малък за него и ще го пречупи, та се вади на ръка от втори човек и му чупи кръста... :-D Та това трябва да го променя някак.
Иначе в момента е почти на 12м потопена помпата, за час и малко се полива всичко в двора без проблеми, даже при сплитера, който е с врътки намалявам дебита на 1/2 маркучите, че на някои места в двора идва твърде мощен напорът и направо плаши силата на струята. Направо се замислям дали да не заменя тази тръба 1-1/4 с 1 или 3/4, щом казвате, че намаляването на изхода няма да мъчи помпата, а даже напротив, че този дебит е огромен. Обаче ме спира инструкцията за инсталация, която казва на изхода да си се монтира 1-1/4.
Дайте съвети моля!

Тема "Коя потопяема попма?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: