• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
stefan_mil4ev - специалист
Здравейте,
искам да сложа на един безжичен звънец, вместо зумер, реле. Зумера получава към 2,5V, а реле на 3V, не можах да намеря, само на поръчка са, ами трябва до понеделник. Поставих едно транзисторче като ключ, но не се отпушва (мислех, че се отпушват на 0,7V). Ако някой може да даде идея, моля да сподели. Мислех за оптрон с фото-транзситор, но, ако не се лъжа там се изискват поне 3,5V за да светне диода.
miroton - майстор
5 лотовото му развии малко от намотките и ще стане.
Даи схемата по която си сложил транзистора.
За жалост нямам 5V под ръка, имам само 12V, може с него да опитам. Транзистора го сложих като ключ - на базата резистор 1к и получава сигнал от звънеца, на емитера нула, а колектора изход.
Днес си купих нов транзистор (другите с които пробвах явно се оказаха дефектни), оказа се, че звънеца постоянно дава някакво напрежение с някаква честота и релето непрекъснато щрака. Като натисна копчето на звънеца, щракането се забавя. Нещо се обърках на цяло #-o ...
iv.grigorov - напреднал
Драсни схема.А звънеца мелодичен ли е?
Звънеца е мелодичен, ето схемата по която сложих транзистора.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (58.87 KиБ) Видяна 3537 пъти
miroton - майстор
Мосфети имаш ли под ръка.
Не нямам, но ако трябва ще взема.
iv.grigorov - напреднал
Струва ми се ,че сигнала който е отивал до зумера не е в състояние да отпуши транзистора,или ще го отпушва когато си иска/според мелодията,ако е от тия с музиката/.Може и да съм в грешка.
ben84 - специалист
iv.grigorov, не си в грешка. Сигнала трее да се изправи, усили... ненужно сложно става.
Това съм го правил с един евтин безжичен и реле на 12V
Намери изхода от схемата който управлява генератора и свържи там транзисторния ключ дето си направил.
http://www.next.gr/uploads/220-62d671465e.gif
В случая е извод номер 2 на "интегралата"
Понеже в моя случай схема не намерих, търсих с мерачката къде се появява високо ниво при натиснато копче и от там.
Дано си ме разбрал.
Или дай снимки на платката и имената на интегралите, пък може да имислим нещо :)
  • 1
  • 2

Тема "Безжичен звънец с реле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: