Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ferrari4456 - специалист
Здравейте колеги, отдавна искам да направя машина с която да си режа дървата за огрев.Всяка година с резачката горя толкова гориво и е толкова бавно, че ми писна страшно много.Но както и да е...
Идеята ми е да направя маса с диск за рязане на дърво.Не съм много добър в чертаенето, но това успях да начертая.
Жълтото е електродвигател, синьото са ролки с два ремъка, зеленото е ос с лагери.
Под мотора ще има профили с панти от едната страна и от другата нещо като винт с гайка за да се опъват ремъците още не съм измислил как да го направя.Моля за съвети и критики от вас.
:partyman:

Прикачен файл

Untitled.png
Untitled.png (10.09 KиБ) Видяна 13889 пъти
VLADO66 - майстор
Щом имаш резачка защо не направиш това
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dR7Gnw98E8o[/youtube]
Виж колко хитро са вързали газта :)
igt - специалист
Ако режеш дърва за огрев си направи с люлка.
Що се отнася до "опъването на ръмъците", то тежестта на ел. мотора върши тази работа, осигурявайки и приплъзването на ремаците при захапване на диска в дървото.

Лично мое мнение е да не правиш това, посочено в горения клип, който не можах да гледам, че ми дава някаква грешка, тъй като твоя мотив е именно да не ползваш моторен трион.
Това не са дърва за огрев, а колци.
Последна промяна от igt на пон авг 05, 2013 2:01 pm, променено общо 1 път.
ferrari4456 - специалист
Да предпочитам да не ползвам моторен трион, харчи масло бензин...
Това за люлката го мислих и пак го мислих, има един от Ихтиман с такава машина с люлка приятел на познат и мога да кажа, че срязах 2-3дърва и беше някак си бавно, слага се отгоре и се бута и се бута.
Не знам какво да направя.Намерих диск за дърво за 70лв Pilana от един магазин малко под метростанция Младост 1.Продават вътре доста неща на макита, hawera абе маркови работи и доста ми го препоръчаха.Намерих и един от Вилаз на workplus за 42лв.
Ламарина имам мисля да отида до ангро борсата да взема профили и да майсторя до някъде.
Стругар който ми го препоръчаха на Сточна гара Иван се казва, ако някой го знае работи с още 2-3момчета по млади ми предложи готови лагери доста масивни, да направи ос на струга от неръждаема стомана и две ролки 1 към 1 съотношение с ремъци за 70лв.
Отделно потърсих доста електро мотори доста продаваха стари пренавити и други, но аз предпочитам нов така, че още търся мотор.Мисля на стругаря да му каже да почва нещата утре други ден и диска да взема един от двата и така.

Общо взето днес цял ден ще се занимавам с това пък дано намеря хубав мотор.
Ако някой знае къде имат разнообразие от хубави мотори, предпочитам български.
igt - специалист
Пробвай на плот да срежеш метровка с диаметър 30 см. и пак пиши.
ZEDYCUS - майстор
Вземи си електрически трион, харчи само масло. :partyman:
Илчо Илиев - майстор
Колега, тая тема-http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=35&t=39557 чете ли я?
Там доста неща сме писали за твоя проблем....
Както и другите колеги, така и аз ще ти кажа,че варианта е с люлка, иначе ще береш ядове ,а за риска да се контузиш,няма да говорим...
Тия майстори нещо те пързалят, оста се прави от стал 45 или подобна стомана,а не от неръждавейка, желателно е да са възможно малки щендрите, за да не слагаш огромен трион...
Моят съвет е да поровиш из сайтовете за обяви и след консулт с някой, който има представа за нещата, да си вземеш готова машина, не си прави илюзии,че ще направиш нещо много по-добро или евтино, след като не си наясно с нещата....
За мотора, не се заблуждавай,че като е стар мотора не става, след като са сменени лагери и /или е пренавит, си е като нов....по-скоро гледай да е максимално мощен, макар,че не казваш с какъв ток разполагаш,но и оборотите имат значение, средно/нормално е да се върти триона с 2800-3000 об/мин.

п.п. Има бол колеги от Сф и съм сигурен,че ще ти помогнат на място...
ferrari4456 - специалист
igt
Нямам метровки 30см и такива, имам дърва с дебелина 10см минимум и максимум 20см.
ZEDYCUS
Говориме за скорост и удобство, годишно горя по 50 кубика, ако ги нарежеш с електрически трион със скорост средно почти 2 кубика на час здраве да е, имам електрически на Bosch и правя 10-15 среза и загрява...
Илчо Илиев
Такава машина съм я виждал на една борса за дърва точно маса и много бързо режеше човека ,рязал съм на друго място с люлка и беше 100 пъти по бавно.
Машината я пресметнах и ще ми излезе към 550лв.Ако знаеш такава здрава и мощна дай ми линк или нещо такова, гледах ламаринен турски боклук в практикер със люлка от тънка мека ламарина и мотор от 1400W.
Разполагам само с монофазен ток.
mcm - специалист
Циркуляри да искаш в продавалника, но специално за рязане на дърва само с люлка. При тия с плота при първото ти заклинило дърво или чеп, ще си зададеш въпроса за безопасността.
На борсата човека е рязал бързо защото това му е работата, и на люлка да го сложиш да реже, ще реже още по бързо. А непрофесионалист трудно ще се мери с него.

Тема "Направа на машина за рязане на дърва за огрев" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: