Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Supercoooooool - специалист
Здравейте,

Общата стена между банята и кухнята е направена от гипсокартон. От страната на кухнята според строителя е подсилен гипсокартон, а от към банята влагоустойчив. Търсих в мрежата, но не мога да открия каква е товароносимостта на гипсокартона или по-скоро на профилите, на които той е нареден. От страната на банята ще има - параван, тоалетна чиния закрепена за вградено казанче и шкаф за баня с технически камък с дължина 140см (което вероятно ще е минимум 50кг с камъка и шкафа). От страната на кухнята ще има шкафове в горната част.

Та чудя се дали да закачам шкафа с техническия камък или да го сложа на крачета. Закачен изглежда много по-елегантно, но не знам дали профилите ще могат да издържат натоварването и след полагане на плочките как точно ще мога да ги намеря. Та въпросите са ми два:

- някои знае ли как се изчислява товароносимостта на профилите за гипоскартонови стени
- при полагане на плочките трябва ли да се пресметне нещо допълнително за полагане на плочките по специален начин спрямо профилите или няма значение. Бях чел някъде, че е хубаво да се закачат неща не с пробиване върху фуга, а върху самата плочка, така ли е?
didonekoisi - специалист
Погледни тук http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/Preg ... 0steni.pdf какво пишат от Кнауф на 22 страница. Има значение и как е направена конструкцията, единична двойна обшивка, ала бала.
jekasus - майстор
Supercoooooool написа:

Та чудя се дали да закачам шкафа с техническия камък или да го сложа на крачета. Закачен изглежда много по-елегантно, но не знам дали профилите ще могат да издържат натоварването и след полагане на плочките как точно ще мога да ги намеря. Та въпросите са ми два:

- някои знае ли как се изчислява товароносимостта на профилите за гипоскартонови стени
- при полагане на плочките трябва ли да се пресметне нещо допълнително за полагане на плочките по специален начин спрямо профилите или няма значение. Бях чел някъде, че е хубаво да се закачат неща не с пробиване върху фуга, а върху самата плочка, така ли е?
Ако преградната стената от гипскартон е на два пласта, без значение разположение на профили спрямо плочките, или обратното :-D
Отвори ги пробиваш в плочката без да ползваш "удар" на перфоратора да не разбие леглото на дюбела, фугата е слабо място. Шкафа го закачи със дюбели моли, тук не е важно дали стената ще държи шкафа, а дали конструкция на шкафа ще издържи камъка :-D
И шпакловай една мрежа за топлоизолация на тая стеничка със застъпване на други стени, че и аз се белосвам сега след едни "картонаджии", кой знае как е направено.
Благодаря за изчерпателния отговор.
ribnikolaevi - майстор
Профилите можеш да търсиш с магнит ... Зависи колко дебело е над тях може да трябва по силен.
Хммм..това е доста просто и все пак толкова хитро..въобще не се бях сещал..ще го пробвам :)

Тема "Окачване на мебели в банята и товароносимост на стената" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: