• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
boretobobo - специалист
Добър ден имам въпрос към майсторите на парно с пелетна горелки.
Кой от вариантите е по ефективен и къде има по голяма загуба?
Стайният термостат да командва горелката или помпата. :?:
hr.hristov57 - специалист
На съвременните отоплителни системи на пелети въобще не им трябва стаен термостат!
boretobobo - специалист
какво имаш в предвид прост я пускам на определни настройки и да гори постоянно.
Като сама гаси и стартира.
Другото е че аз съм със чугунов котел а не Стоманен :?
hr.hristov57 - специалист
Явно сте с горелка, присадена на котел за твърдо гориво. Горелките които се използват за тази цел са много видове и всяка си има специфични особености. Ако си купил вече горелката, питай продавачите! Ако те първа ще е копуваш...??
boretobobo - специалист
Да присадена е на котел на твърдо гориво но не е това ВЪПРОСА .
Става въпрос за това дали термостата да управлява горелката или помпата.
Според мен ако е помпата тогава горелката ще подържа температура между 50/60 С
и като температурата в стаята падне няма да е нужно да наваксва 25 30 С на мак степен
VLADO66 - майстор
Да управлява горелката.Помпата се управлява с контактен термостат като този http://lakal-bg.com/product/id/263
boretobobo - специалист
Имам вече такъв термостат просто се чудя дали не е по икономично ако горелката работи постоянно. Като си регулира сама скоростта и пелетите а термостата да включва иизклюва помпата
tysonlkr - специалист
boretobobo написа:
Може би аз нещо не разбирам :?
Да предположим че стайния термостат командва помпата. Какво става когато в стаята се достигне желаната температура :arrow: Спира се помпата, а горелката продължава да си гори и топли котела :? И става интересно :) Къде ще отиде затоплената вода тогава?
Дори горелката да е програмирана да поддържа определена температура на водата, да не забравяме че котела е затоплен и е една инерционна система. Какаво ще стане със затоплената вода в системата като няма циркулация?
VLADO66 - майстор
Ти модулираща горелка ли имаш или он/оф.Защото ако е модулираща няма нужда/както беше казано горе/ от терморегулатор защото горелката има алгоритъм с който следи температурата и при приближаване на зададената температура увеличава или намалява горенето/най общо казано/.Ако е он/оф горелката работи пак по температура на водата но при достигане на зададената температура спира.Ако сложиш стайния термостат на помпата ще спреш помпато,но е възможно да я вкараш в авариен режим горелката или да прегрееш котела.
boretobobo - специалист
tysonlkr написа:
boretobobo написа:
Може би аз нещо не разбирам :?
Да предположим че стайния термостат командва помпата. Какво става когато в стаята се достигне желаната температура :arrow: Спира се помпата, а горелката продължава да си гори и топли котела :? И става интересно :) Къде ще отиде затоплената вода тогава?
Дори горелката да е програмирана да поддържа определена температура на водата, да не забравяме че котела е затоплен и е една инерционна система. Какаво ще стане със затоплената вода в системата като няма циркулация?
Продължава докато достигне оптимална температура тогава или гасне или подържа минимума.
а през това време водата циркулира и към бойллера който е свързан с топлообменник който на свой ред е вързан към колектор
  • 1
  • 2

Тема "горелка стаен термостат или помпа стаен термостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: