Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
VLADO66 - майстор
По принцип няма значение за скоростта дали е единия вид или другия-диска извършва една и съща работа.Ако сложиш на масата мощен двигател и голям диск при среща с чвор така може да ти върне дървото и да те перне през ръцете,да не казвам още по лоши неща.Един бивш колега се лиши от три пръста пред очите ми за част от секундата.При рязането на такова количество дърва,работата става монотонна, отнасяш се и забравяш предпазливостта.Прегледай тубата-има най-различни конструкции,но никой не реже на маса.
ivanovbg - майстор
Аз съм си направил тясно правоъгълно магаре за тънките с дължината на дъската на ел машинката. Пълня го около метър височина и един сряз от ляво и един от дясно и 1/3 кубик съм срязал. Много бързо става. Най дебелите слагам най отгоре ако съм сам.
А машинката май ти е дала фира. Имам от 4 години българска и режа докато се уморя и не загрява. Ползвам го с горено масло като предишния ден го прецеждам през парцал за всеки случай.
ferrari4456 - специалист
Тези първите който си написал, че са добри ,е аз такова нещо искам да направя, тия са правени от хора като мен, не са от фирма с марка или нещо такова и доста така на бързо скалъпени ми изглеждат, последното и предпоследното от това, което ти препоръчваш е люлка добре ,ама диска целия е отгоре някак си точно до ръцете някак по опасно ми изглежда да хване ръкав или нещо да ти резне, опасни са и двете машини ,ако почнете сега ,но все си мисля ,че масата е някак по безопасна примерно от предпоследния линк.
Взех профилите ,ламарина имам днес колела ще купя за мотора звънях по телефона и говорих с елпром имат готови 3KW и 3000 оборота.Пък до 3-4 дни ,ако всичко го направя ще пусна снимки.
Последна промяна от ferrari4456 на вт авг 06, 2013 3:42 pm, променено общо 1 път.
igt - специалист
Човек, вкъщи имам моторен трион, монофазен с люлка и трафазен с плот.
За рязане на дърва за огрев ползвам монофазния с люлка, защото ми е най-удобен и безопасен. Преди време съм рязал над 40 кубика дърва за огрев всеки отоплителен сезон.
Подпалките ги режа, като забия 6 дървени колове с широчина шината на веригата на моторния трион, след което слагам дървата за подпалки и отгоде на долу с моторния трион - така става най - бързо. Този метод можеш да прилагаш за тези с 10 см. диаметър.
Има клипове в интернет, но нещо ми дава грешка, при отварянето, за да ти покажа.
ferrari4456 - специалист
Имам такова за каквото говориш ,но желязно, нещо не ми се получиха нещата.
Криви са ми дървата клатушка се, но имам такова и в някой случей го ползвам.
Като заговори за люлка диска при люлката е открит директно 3/4 ,а при масата имам идея да го сведа до 1/4.Не е ли по-голяма вероятноста да се срежеш с люлката в такъв случай.Ножа е директно пред лявата ти ръка, а при масата точно пред ръката ти е ъгъла на масата с ламарина и отгоре на масата е ножа.

Скелето на машината с профилите го направих вече до някъде, ако не ми е удобно ще го преправя с люлка оставих възможност.
:?
igt - специалист
На моят с люлката има предпазител и отдолу под диска /захванато за статичната конструкция/ а на люлката съм заварил три ламарини във П образена форма над диска - нещо подобно като това http://prodavalnik.com/prodavam-tsirkul ... -i21934665
Що се отнася до плотовия много лесно захваща/усеква дървото и много ме болят ръцете и кръста след рязане с него.
Илчо Илиев - майстор
Колега, каквото можах, направих, избора си е твой и никой не може да те накара на сила да направиш противното, аз само дадох мнение....
Само не разбрах това с набързо направените машини и заводските.....
Ако имаш време и мерак, вземи порови из сайтовете за такава техника, макар,че и в продавалника и подобни сайтове има бол оферти, но съм сигурен,че никак няма да ти харесат цените.....за тях пари 10г ще ти режат дървата.....
Аз си режа дървата с много машини, имам циркуляр с плот, имам резачка с люлка, имам две моторни резачки...
Вземам тънки дърва..средно са 10-12см дебели, повечето ги режа на циркуляра с плот,но.....за икономия , да не горя бензин...
Това обаче става на два пъти защото триона излиза едва 7 см и си е голяма играчка,а как джаска и затяга, идея нямаш....
При люлката , макар триона да стърчи едва ли не целия пред теб, е много по-безопасно защото ти не си срещу него а в ляво, дървото,което е отрязано го хваща друг човек, който пак е встрани , така,че триона остава между двамата и освен ако не се навреш в него, няма как да се контузиш ....е, то като се постарае човек всичко може ....
идеята при люлката е,че дървото се движи в една постоянна равнина спрямо триона и вероятността да затегне е малка,а и усилието е по-малко....

п.п. Надявам се да съм помогнал на теб или на някой друг четящ тая тема.....
ferrari4456 - специалист
Машината е готова, утре ще режеме дървата със сина и ако всичко е като хората мисля да пусна снимки.
ZEDYCUS - майстор
Значи е късно за тази комбинирана машина на монофазен ток и на бензин. Отделно има и бонус мобилна е и става да режеш дърва и на комшиите, естествено срещу заплащане.
Изображение
Снимката я използвам без позволение на собственика. :partyman:

Тема "Направа на машина за рязане на дърва за огрев" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: