• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hidrazin - майстор
boretobobo написа:
Нека уточним материалите ПОЛИЕТИЛЕН А НЕ ППР-полиПРОПИЛЕН на помпата и няма ништо
може дасе върти и в двете посоки без проблем за тръбата и аз имам положена 18 м на открито
даже минавам от време на време с мотокара върху нея и няма ядове стига да е под налягане
с вода вече кара 4 та година
Не знам защо ми пишеш на лични? Естествено че ако има боклуци клапана пропуска и се слага филтър. Само дето на потопяемите помпи, ако въобще си виждал такава си има монтиран фабричен и не се нуждае от допълнителен преди помпата. На изхода слагай ако искаш и микронен. Филтър на входа се слага при другите помпи.
Материалите ще си ги уточнява питащия. Той в момента е с маркуч.
:partyman:
Между другото ти от къде си? Като гледам не знаеш много българския. Имаме си буква Щ и няма нужда да се пише ништо. Освен това имаме големи букви в началото на изреченията и ползваме точки.
boretobobo - специалист
hidrazin написа:
boretobobo написа:
Нека уточним материалите ПОЛИЕТИЛЕН А НЕ ППР-полиПРОПИЛЕН на помпата и няма нищо
може да се върти и в двете посоки без проблем за тръбата и аз имам положена 18 м на открито
даже минавам от време на време с мотокара върху нея и няма ядове стига да е под налягане
с вода вече кара 4 та година
Не знам защо ми пишеш на лични? Естествено че ако има боклуци клапана пропуска и се слага филтър. Само дето на потопяемите помпи, ако въобще си виждал такава си има монтиран фабричен и не се нуждае от допълнителен преди помпата. На изхода слагай ако искаш и микронен. Филтър на входа се слага при другите помпи.
Материалите ще си ги уточнява питащия. Той в момента е с маркуч.
Между другото ти от къде си? Като гледам не знаеш много българския. Имаме си буква Щ и няма нужда да се пише ништо. Освен това имаме големи букви в началото на изреченията и ползваме точки.
От голямото село София съм :) . Много зависи каква е помпата може и да няма .Направих си
отоплителна система на басейн 6000 л вода .
Подгрявам го със полиетиленова тръба 80 м помпа циркулационна и при най малкия боклук въпросния клапан ми правеше номера не затваря.
Докато не прекарах водата през така наречения хартиен филтър.Ти като гледам май не практикуваш .А по скоро пишеш тук нали споделяме идеи как да го,направиш а не как даго напишеш. :rolleyes:
hidrazin - майстор
Това с басейна е съвсем друга бира. Не ми е ясно това басейнче защо го подгряваш ама твоя си работа. Последния дето се занимавах с него е 25 кубика вкопан. Няма никаква нужда от подгряване.
Браво за правописа. Значи можеш.
Лек ден!
boretobobo - специалист
Малко по на високо съм в полите на витоша, и температурата нощно време пада повечко от колкото по полето.А заради децата да не им посиняват муцунките. Лек и на тебе :partyman:
kozl - майстор
boretobobo написа:
клапана изпуска може би заради боклучета полепнали по мембраната за това се слага филтърчето в началото на тръбата
На потопяема помпа филтър може да се ползва като се обвие помпата с геотекстил или решетка примерно. Самата помпа е оборудвана с решетка, но много често са ми влизали тънки, дълги камъчета, които заклинват работното колело или пък други боклуци (найлони, стиропори), които запушват и заклинват работното колело. Ако помпата има защита на ел.двигателя - оцелява. Ако не сработи защитата - изпушва двигателя. Повечето от потопяемите помпи могат да работят с малко количество съдържание на пясък във водата. Помпите дето сме ползвали в строителството, за отводняване често се запушваха с разни боклуци. В кладенеца и в сондажа не би следвало да има боклуци. На една от помпите Вило клапана стоеше в изхода и за маркуча и лесно може да бъде изваден или добавен.
bikerider_ написа:
Тази черната тръба не се ли нуждае също от укрепване по цялата и дължина с въже? Съмнявам се, че може да виси 11.5м свободно на ръба на кладенеца горе. А и най-малкото, ако тя не е окачена на нещо стабилно да си виси, част от теглото и увисва на помпата и на нейното ухо за въже, което пак казвам е доста крехко на вид. Особено ако дължината на въжето на помпата и това на тръбата се разминават в полза на маркуча, а при положение, че двете не са привързани заедно, такова разминаване в дължините при спускането е просто гарантирано!
Не се съмнявай смело ползвай черна полиетиленоеа тръба + бързи сглобки. На изхода от кладенеца може да сложиш коляно и да го вържеш за стената на кладенеца с лек опън на празна тръба. Въже си сложи по дебело или както те посъветваха от неръждаема стомана. За 11 метра и кладенец може и да не привързаш кабела и тръбата към въжето, но що пък не със св.опашки. Тръбата се гъне, даже като я купиш ще е на руло и ще трябва да си я изправяш.
bikerider_ написа:
Притеснението ми е, ако махна вентила да не би да стане нещо на помпата и после да не признаят гаранцията и, при евентуален гаранционен ремонт.
Гаранация могат да ти откажат винаги. Примерно на помпа купена от "Агромаркет" ми отказаха гаранция щото била теглена за кабела, поради което се разхерметизирала и напълнила с вода в двигателния отсек. Водата беше влязла през салника на оста, ама гаранция - франция.
Пък ми е чудно как ще познаят, че помпата е работила без ОК.
Една от помпите Сити я повредихме вследствие на заплел се поплавък и бе останала постоянно включена. Кой знае колко е работила след като е изчерпила водата в изкопа - може би ден, два, но аз като я намерих водата около нея се изпаряваше, а тя продължаваше да върти, вЕрно с увеличен шум но вътеше. И в последствие я ползвахме още, но с мъка докато съвсем спря да върти.
bikerider_ - специалист
Благодаря за съветите на всички! Догодина може би ще сменя гофрирания маркуч с черни тръби. Някой да ми препоръча магазин в София за такива на сносни цени с добро качество?
Вероятно тогава и ще сменя въжетата с неръждавейки.
Иначе догодина си мисля да вържа помпата с въже около нея, да направя нещо като кошница, като допълнително подсигуряване на ухото, на което виси, ако то се скърши някога от тежестта на маркуча, да продължи да виси в кошницата.
Иначе този маркуч сега понеже е релефен и свинските опашки го стягат добре и се захващат между 2 окръжности от спиралата му сякаш добре виси на собственото му въже. Може би единствено липсват възли на въжето под всяка свинска опашка, за да има достатъчно сцепление между въжето и опашките.
Засега се отказах от варианта да източвам маркуча. Така или иначе през зимата няма да оставя помпата в кладенеца, пък и както някои колеги вече отбелязаха, олекотяването ще е само когато помпата не работи. Всъщност не е малко като време - около 23ч в денонощието. :-D

Възможно е и да внеса някаква промяна във фабричния клапан на помпата. Прави впечатление, че като я пусна да работи, първоначално няколко сегунди тя изпомпва доста възух, преди да дойде плътна струя без въздушни джобове. Т.е. и без да съм го пипал, фабричният клапан на помпата изпуска част от водата в маркуча през нея, обратно в кладенеца. Както ме посъветваха няколко колеги, вероятно изпускането на водата от маркуча обратно през помпата в кладенеца на малки количества няма да е опасно за нея. В този ред на мисли ако модифицирам фабричния клапан да не се затваря плътно и бавно да пропусне цялата вода в маркуча обратно в кладенеца може да я оставя и през зимата потопена.
  • 1
  • 2

Тема "Гравитационен възвратен клапан 1-1/4" - има ли такова чудо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: