• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Съвети за начинаещи готвачи.
hidrazin - майстор
:-D Готов си. И да почерпиш!
:partyman:
valentor - специалист
infomar написа:
.....леко киселичко на вкус...
Сода, приятелю, най-обикновена.
Изсипваш и разбъркваш, докато спре да шупти.
Е , вЕрно, с някаква загуба на алкохол и вкус, но иначе имаш доста ЛЮТИВА ракия, защото признаците са на оцетно ферментиране.
infomar
valentor написа:
infomar написа:
.....леко киселичко на вкус...
Сода, приятелю, най-обикновена.
Изсипваш и разбъркваш, докато спре да шупти.
Е , вЕрно, с някаква загуба на алкохол и вкус, но иначе имаш доста ЛЮТИВА ракия, защото признаците са на оцетно ферментиране.
Няма начин за 7-8 дена да стане оцетно ферментиране.... поне така си мисля :? Какъв вкус трябва да има според теб?
rossenboy - специалист
Да се намеся и аз с един въпрос (леко глупав и с може би неясен итговор) - при втората преварка може ли някой да ми каже колко от първоначалното количество се събира и отстранява (приблизително), т.е.: за гроздова на 10, 20 или 100 л материал за втора преварка изхвърляш първият 1, 2 5 литра, за сливова - на 10, 20 100 л изхвърляш первите1,2, емнайсе литра? Явно следващия въпрос ще бъде - абе що не вземе да дойде някой да ми свари ракията? :-D :?
infomar
Аз на 100 литра материал сливова/кайсиева отделям по един литър първак.

Имам въпрос за сливовата:
Варя я стандартно, както до сега - тръгна около 6 литра силна - над 55 гр. и изведнъж тръгна мътна. Предположих, че е от силен огън, намалих огънят и след малко се оправи, но по принцип, от сливов материал ми излиза не толкова бистра от колкото ако е кайсиев. Тази мътната (не е чернилка, но си е мътна :?.... сивее ) ще се оправи ли след преварка? Направи ми впечатление, че има лека утайка, която ще филтрирам, или не е нужно за преварката?
Мисля за преварката да смеся всичкият паток от сливи и кайсии - около 80 лтр., дали ще се чудя после каква миризма ще има?
iivanov - майстор
Някой в рaкиятa.ком беше писaл,че грубо нa кaзaн 240 л се отделя литър.Но товa при първото вaрене.A и метиловия aлкохол тръгвaл 11°преди етиловия.
teon - специалист
rossenboy написа:
Явно следващия въпрос ще бъде - абе що не вземе да дойде някой да ми свари ракията? :-D :?
...не знам...аз съм само по градирането :mrgreen: ако се наложи - викай :)
zdraveca - специалист
Това колко първак (метилов алкохол) ще отделиш зависи от различни неща, като някой от тях са вида на плода, примерно при грозде ще е по малко, при сливи малко повече, ябълки и круши още повече. Друго решаващо е качеството на плода, ако си слагал изгнили, развалени и лоши плодове отделяш повече, ако са хубави, чисти и здрави може по малко. Точни данни няма да дам, но на 100-120 л казан аз не бих отделил над 1л първак и то при основното варене (първото). Този отделен алкохол, никога повече поне при мен не влиза в друг материал, не се поема през устата от хора. После при преварката отделям при същия обем казан около 5-600 гр първак, който пак никога не влиза в повторна употреба. Мисля, че това е напълно достатъчно, че даже е и много ама да има. И това е единствения начин да отделиш метила от домашната ракия, не е съвършен, не е сигурен, но друг няма (не говорим за колоните, там е друго ниво). Не връщайте първак в материала !
infomar
Някой знае ли големите и малките пластмасови бидони които ги продават стандартно по колко литра са?
Мислех, че големите са по 200 а малките по 100, ама се оказва май, че са много повече :? Май големият е 250 а малкият над 100, ама колко точно.... :? (Тези с големите отвори горе...)

Вчера направих ракията, от малко повече от половинка на голям казан ми излезе на 20 кила захар вътре, около 30 литра ракийка сливова над 50 гр.
Ама май съм направил грешка в преварката на патоците - добавил съм и предишният първак вътре :x И сега ко... да я хвърлям ли :? Излезе ми около 15 литра над 50 гр., и литър първак...
Явно има значение колко се чака ферментацията, защото сега при ферментация 7-8 дена, веднага варих и се получи добре, а преди това чаках стандартно 20.... че и кусур дни и излезе по-малко.
valentor - специалист
Бамаму,
Имах гнъсни подозрения, които се оказаха действителни.
Бях къпал* ручейчето и си мислех, че като има и маслоуловител* може би от къпането няма да има потребност.
Да ама не.
В маслоуловителя е едно де`т не ти е работа ( мъгливо-бяло ) , а в мензурата отново си стои онова гадно прозрачно флуидче.
За да не поемаме тези гадости изводът е един = и маслоуловител и къпане !!!

Маслоуловител= съд (буркан) ,добре затворен, в който влизат и излизат газовете (влизат на по-ниско ниво от излизащите ) и отиват в охладителя.
Къпане= от охладителя струята пада в стъклена мензура и прелива през чучурчето и` ,като до ниво на около 1-1,5 сантимерта по-ниско от нивото на чучурчето е налята вода.
Като свършите с къпането и погледнете през мензурата към светлината няма начин да не забележите гадното флуидче.
Аре,чао.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Ракия - двойна преварка - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: