Най - вълнуващия въпрос зимно време.
theurgist - специалист
Здравейте, аз отдавна посещавам форума, обаче сега намерих време да се рагистрирам и споделя с вас някои премеждия. И по конкретно, преди известно време си купих горивна камера за вградане с водна риза. Поръчах си я с извод за димоотвод с диаметър 230мм, защото големината на комина ми е 250мм * 250мм и от тук почва дилемата ми. Как се намира димоотвод (кюнец) с диаметър 230мм?:? ( Не сам привържаник на така наречените меки връзки)

Парво се разрових в нет-а и като званнах на едни от водещите фирми за камини ми казаха че имат само ф200, и не произвеждат по гоеми. В една от фирмите намираща се на бул."Васил Левски" 113 намерих, димоотвод ф230, от поцинкована ламарина с дебелина 0,6мм на скромната цена от 103лв линеен метър.( не посмях да попитам за цените на колената). На мене ми трябва 2м + 2 колена. Накрая се отказах от търсенето по магазините отидох в един цех и ми згънаха две тръби по 1м от ламарина с дебелина 2мм. за по 35лв едната :roll: и ето го резултата. Предсто и му реконстоиране но за сега е така :roll:

Прикачен файл

IMGP1011.jpg
IMGP1011.jpg (192.76 KиБ) Видяна 4966 пъти
montoya - майстор
В София незнам как точно стоят нещата, но тук при нас има един дядка дето от край време се занимава с правене на улуци, кюнци, барбекюта и други такива ламаринени истории по зададен размер.
На мен ми трябваха 2 кюнеца дълги по 60 см. и две колена всичко на Ф- 160мм.
Стария ги направи от 0,8мм. ламарина за един следобяд и ми взе 16 лева.
Просто за без пари.
soteto - специалист
Като изпълнение е направено добре,но един момент не си предвидил.Преди доста години и аз бях направил същото изпълнение,но не след дълго се оказа,че всички сажди падащи от комина се струпват на кривката и беше ужас за почистване,щото го бях направил да не се сваля.Накрая на място с флекса направих ревизионен отвор и проблема се реши с почистването.
theurgist - специалист
soteto, да знам то няма да остане така, ще се изида комин ама сега е студено за зидане а трябваше да пусна камината за да може да се почне с гипсокартоните :wink: иначе да така няма как да се чисти :)
burningice - специалист
също имах големи проблеми с кюнците защото се оказа че 160мм не бил стандарт за димовод. Цяло лято водих преговори с една месна фирма и накрая ми докараха 2 гофрирани неръждаеми кюнеца и една муфа. Димовода излезе по-скъп от една малка камина, защото първоначално исках да го направя от поцинкована ламарина, но тенекеджии-майстори казаха че не можело да се изработват цилиндрични детайли от ламарина, защото трябвала специална машина.

Тема "Проблем с димоотвод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: