Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Chefo77 - майстор
Питанка, че не намерих нищо подходящо ...
Каква е разликата в качествата на двата вида компресори. Има ли някой от двата типа изявени предимства?
Това, което съм забелязал е, че маслените са по-тихи. А безмаслените са едва ли не без обслужване. А имат ли всъщност някакви предимства пред маслените?
Няма да избирам компресор, имам безмаслен, просто се чудя от известно време ...
Chefo77 - майстор
Браво бе!
Никой ли не знае каква е разликата???
LazarGanev - "Велик майстор"
Чефо, да ти кажа преди време питах един сервизен специалист със собствен сервиз за профи машинки и той не можа да ми обясни :)
m_markovski - специалист
Понеже никой не се включва по темата, а съм сигурен, че има доста спецове, да си кажа аз мненито. Преди време, като се чудех дали маслен или безмаслен компресор да взема, си поговорих с представител на световна фирма за компресори и професионално оборудане. В общи линии нещата стоят така:

Безмаслените са по-евтини, с проста конструкция - няма картер и мазане, и поради тази причина са по-шумни и загряват доста. Използват се тефлонови пръстени на буталото понеже са устойчиви на високата температура и в общи линии наистина нямат нужда от специална поддръжка. Затова се ползват за малки дебити и за специални цели, където употреба на масло е нежелателна - медицина, стоматология и тн. Човекът ми каза, има доста върнати машини поради прегряване вследствие на дълга непрекъсната работа и гаранцията е спорна. Въпреки това, аз си взех от баумакс безмаслен 24л, 10бара и като го ползвам от дъжд на вятър съм доволен. Боядисвах врати и разни дървении, в общи линни добре стнаха, но доста се притеснявах от прегряване. Затова мисля да му сложа един вентлатор на кожуха. Ако трябва сега да купувам, щях да взема маслен, поне да съм спокоен като го ползвам и да не ме дразни толкова шума.

Ти поне доволен ли си от твоя компресор, как работи? Предполагам го ползваш доста често - такер, боя и др...
Chefo77 - майстор
Аз съм си доволен от моя - шума не ми пречи, пречи обикновено на клиентите, когато се включи до тях (няма жена, която да не подскочи :lol: ). Ползвам го основно за такера, не боядисвам с него, и тъй като е с голям обем, не се включва много често, след изключване мога да закова между 100 и 200 пирона 25 мм без грижи, дори и след като щракне, че налягането е слязло под необходимото за включване. Рядко като обдухвам нещо да работи 10-ина минути без да изключи.
Благодаря за информацията, ще имам предвид това за темпрературите ...

Тема "Маслен и безмаслен компресор - предимства и недостатъци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: