Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Caxo - специалист
С нетърпение очаквам снимки ! Интересен проект е това. Ако можеш снимай и камъните както са още така на камара. Май до сега не съм виждал дялан гранит и "сурово състояние"
nikolaytatarov - специалист
Нещо такова ли си го представяш
viewtopic.php?f=47&t=39631 или друг стил имаш предвид.
Mag1 - напреднал
@nikolaytatarov: Това ли е темата за която се беше сетил в предишния си пост? Сега само прегледах набързо снимките, но при първа възможност ще се запозная с нея. Благодаря ти за насоката.

@kolcho: за точното представяне визирах основните компоненти + "разпределение" + форма и + квадратура, така че да ми пасва най-добре и да се радвам като я гледам. Отново ще помоля - нека не изпадаме в ненужни отклонения.

@Caxo: добре, ще щракна няколко пози щом мога, но ще ти ги изпратя само на теб, че не обичам да си предоставям всичкото имане за коментар от доброжелатели, които както се вижда не липсват и в тази тема.
nikolaytatarov - специалист
Да тази е темата,ако не те притеснява пускаи снимките да ги видим че и на мен ми е интересно и не се притесняваи от коментарите,като се изясни точно в каква посока си се насочил ще се изчисти темата от 'доброжелатели".
VLADO66 - майстор
Mag 1,съвсем доброжелателно и иносказателно се опитах да ти кажа че и бетона е естествен материал.Като не искаш да го слагаш насипи най малко 30см. под гредореда на пода керамзит.Под керамзита можеш да сложиш дебел найлон добре залепен по снадките.Глината няма да те спаси от капилярна влага защото позволява в някаква степен инфилтрация на вода.Отвън можеш да направиш стандартен дренаж.
goshob - специалист
Mag1,
Моята къща е такава, каквато се каниш да строиш. Само дето при мен целият първи етаж е каменна зидария. Дялани камъни редени и слепвани с кал и малко вар. Нагоре е дървена конструкция и пак кал и вар... До миналата година нямаше грам бетон, но се наложи да отлея пътеки околовръст за да се спася от влагата, която започна за съжаление да прониква вътре, когато вали много сняг. Пирони даже не са използвали за снаждане на гредите, а дървени клинове, които не са мръднали вече бая време. Писал съм за това тук из форума.
Къщата е строена много преди да се появя на този свят, но мога да ти кажа някои неща за технологията, това което беше и каквото правя сега. Основите са дълбоки около 70 - 80 см. Надолу е камънак, така че явно им е стигало. Вътре е насипвано с около 30 - 40 см сгур, явно керамзита не е бил познат през 20-те години на миналият век или пък така е било по-лесно. След това греди и дюшеме.
Сега аз гледам да запазя технологията, колкото се може повече, но явно без известни промени не става. Та пода го правя като изхвърля сгурта, изравня основата, следва найлон, както те посъветва Vlado и след това керамзит под дъските.
Дано съм бил поне малко полезен.
Mag1 - напреднал
VLADO66 написа:
Mag 1,съвсем доброжелателно и иносказателно се опитах да ти кажа че и бетона е естествен материал.Като не искаш да го слагаш насипи най малко 30см. под гредореда на пода керамзит.Под керамзита можеш да сложиш дебел найлон добре залепен по снадките.Глината няма да те спаси от капилярна влага защото позволява в някаква степен инфилтрация на вода.Отвън можеш да направиш стандартен дренаж.
Добре, това ми звучи доста нормално. Ще разуча как стои въпроса с керамзита. А предполагам, че щом предлагаш отдолу да има найлон, керамзита също е не малко влагопропусклив/хигроскопичен или? Но има и едно друго нещо и то е, че след Х броя десетилетия този найлон сигурно ще започне да се разгражда малко или повече...

---

@goshob: А докато е било сгурия през нея се е пропивла влага предполагам или повечето такава е идвала отвън при наличие на сняг и други води?

@ArturDent: ще послушам съвета ти ;)
VLADO66 - майстор
Керамзита има под 2% водопоглъщане което е съпоставимо с неглазирани керамични изделия.Найлона няма да се разпадне при положение че не се огрява от слънцето.Предложих ти керамзит защото е естествен материал топлоизолатор,иначе щях да ти предложа XPS.След Х брой десетилетия вдигаш дюшемето и керамзита и слагаш друг найлон.Между другото 40см. над терен е малко-поне 60см. ако не искаш да имаш проблеми с влагата.
Mag1 - напреднал
Супер! Все по-интересен ми става този керамзит. Утре почвам да чета за него. Благодаря за изчерпателното ти мнение.
Tsilkov - майстор
Mag1 написа:
Пода на първия етаж искам да бъде от гредоред.
Като ще е гредоред защо се опитваш да го слагаш върху някаква здрава основа :? Направи го просто да си се носи сам и да има въздушна междина отдолу за да нямаш грижи с влага.

Що се отнася до глината да знаеш че се трамбова малко зор - на пластове по 20 см с обилно поливане с вода - иначе после почва да сляга. За трамбована глина обаче има смисъл ако после директно редиш настилка - например дървени павета.
Mag1 написа:
бетонни пояси под и над зидарията - за да й придадат странична якост (якост на опън). Иначе носещата конструкция на къщата ще бъде от дърво.
Нещо не си доописал - как хем имаш основна дървена конструкция , хем зидове с бетонни пояси?

Тема "Строеж на нова къща с каменни основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: