• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
boretobobo - специалист
Имам изградена система мисля да я разширя буфер или бойлер със серпентина да сложа.
Ето и сегашната система

Прикачен файл

схема 001.jpg
igt - специалист
Виж в тази тема: viewtopic.php?f=10&t=36206.
По средата на първата страница има конкретен отговор на твоя въпрос.
boretobobo - специалист
Благодаря разгледах и по прочетох това вече е ясно.
Аз мисля да монтирам 1 или 2 бойлера със серпентина като буфер цената на бойлерите не е по висока.Идеята ми е да ползвам и термо релето на болера за контрол на Магнит вентил за да не слагам допълнително трипътни вентили задвижки
s_s1 - специалист
От 3 години, още със стария котел Линг 25Д се каня да си направя "недодялка" буферен съд в едно с съд за резервна вода. Причините са следните:
за рез. вода-1-3 пъти през лятото се случва да няма вода в къщи. Не е голям проблем, но дразни. За целта купих бидон 1 м3 пластмасов поставен на европалет, като този на снимката. Идеята беше да го пълня с вода и когато липсва захранване с хидрофорна помпа да черпя от него. Сложих го под терасата на кухнята и ме осени идеята да го термоизолирам и да вкарам в него медна серпентина, и вече термоизолиран да го използвам през зимата за акумулаторен съд. Иззидах стените и бидона стана "вграден", изолирах от всички страни от вътре помещението с 10 см. стиропор, купих медна тръба за серпентина, но за съжаление стария ми котел отново се проби и ми спря проекта. Това е положението до момента.

Сега се ослушвам /събирам мнения и отзиви/ за комбиниран котел, и отново инсталацията ще се преработва с трипътен вентил и мисля да буферния съд да го вържа в паралел с консуматорите-радиатори и бойлер. Също така самия съд мисля да го изолирам с минерална вата с алуминиево фолио, за да не е толкова горещо помещението.

Смущава ме обаче дали ще издържи постоянно високата 85С темп., дали загубите няма да са повече от ползите. Не смятам да правя сложна система с повече помпи, защото доста често се случва да нямаме ел. захранване и тогава ще имам голям проблем.

Прикачен файл

25811215_1_171x132.jpg
25811215_1_171x132.jpg (6.35 KиБ) Видяна 4050 пъти
bulhomes2 - майстор
И аз се бях засилил да го правя с такъв бидон, но АнтонВМ ме разубеди. Май за температурата беше - не помня точно. Но това паралелно свързване - какъв е смисъла от него?
s_s1 - специалист
bulhomes2 написа:
И аз се бях засилил да го правя с такъв бидон, но АнтонВМ ме разубеди. Май за температурата беше - не помня точно. Но това паралелно свързване - какъв е смисъла от него?

А дали той ще си спомни?

Смисъла от паралелното свързване е малък, но го има.
В първия момент, когато котела затопля циркулация на водата почти няма. Буфера е вързан през кран. Когато темп. достигне 65-70С помпата започва да върти, и през радиаторите минава водата, защото къщата е студена.
Когато къщата се стопли, термоглавите затворят и темп в системата се повишава и отваря крана на буфера, който също започва да се стопля.
Буфера е вече топъл, в къщата отдавна е топло. Котела достига темп. примерно 80С и изключва. Залагам хистерезис за палене на котела примерно 10-15С.
Когато къщата започва да изстива термоглавите отварят и от буфера се загряват радиаторите. Буфера бавно отдава топлина на къщата.
Темп в системата пада на 70-65С и котела отново пали.
Това е целия цикъл.
Така ще пали по-рядко и по-дълго ще работи котела във всички моменти в които не е необходима пълната му мощност.

П.П. От такива неща не разбирам, просто и у наше село никой от тази материя не вдява, виках 2-ма топлотехници-инджИнери от Сф у наше село. Ядоха, пиха... мноого пиха и на сутринта казаха, че се прибират у Софето, за да направят консултации... След дълга телефонна любов с тях /първоначално бяха на почивка, после не си вдигаха телефоните ит.н.т казаха, че такова животно нЕЕма, а аз съм мислел да направя някаква сложна система и ако съм имал много пари да се топля на климатици...

Та за това се занимавам с непознати за мен неща.
Сори за офтопика.
bulhomes2 - майстор
Ами питай го!

Гледам, че пишеш, че котела сам щял да се пали (или поне с такова впечатление останах). Вероятно ще е на пелети, ток, газ или нафта. В този случай според мен буфера ще ти е излишна галимация. Мисля, че Чаро от форума имаше буфер и въпреки 30-те см вата, с които го е опаковал - пак казва, че си грее покрай него. Тъй че ти на тая тераса както и да го изолираш - все ще имаш повече загуби, отколкото ползи. Тъй си мисля аз де...
s_s1 - специалист
Ще пробвам, и ако наистина е голяма загубата /ще премеря с термометър отвън за да видя колко С е резликата м/у стената и помещението за буфера/ ще му врътна крановете и ще си е само резервна вода за лятото.
kyxap - специалист
Колега, имах Линг 25Д вързан директно за радиаторите с една помпа. Проби се за 4 сезона. Пак Линг си купих, щото беше евтин, но се ограмотих, що се пробива, че с майсторите знаеш как е. Обаче му сложих буфер с Ладомат и така му осигурява първо дълго време работа на максимална мощност, което води до икономия при тези котли и второ да не постъпва в него вода по студена от 65 градуса, това пък го пази от корозия.
Така вече 8 сезона работи Линга. Не откривай топлата вода, сложи си нормален буфер и арматура, която да осигурява връщащата вода по-висока от 65 градуса и всичко ще заработи както трябва, няма да има мирис на катран и други негативи. Много има писано във форума по този въпрос, аз се ограмотих точно от тук, така че прочети и ползвай споделения опит и знания от съфорумците.
s_s1 - специалист
Да, и аз имах линг 25д, но моя се проби на 6-тата или седмата година не помня вече, закърпиха го, и тази /зима 2013 март/ пак протече, но е вече тотално износен клапи, панти, керамика. Сменял съм му само въжетата на вратичките 1 път долната 4 няколко пъти на основната, на която й изгоря и отвътре ламарината.
Снощи говорих с "майстор", който ми каза, че никакви 3-4 пътни вентили, задвижки и буфери не ми трябвали. И това е монтажника на най-добре работещата фирма в Търговище. Ужас!!!
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: