Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
Здравейте, приятел се завърна от курс и е решил да прави ударни ремонти у дома си и ме попита следния въпрос:
Може ли в стаите, където има стари бергманови тръби да ги изкърти, на мястото им да положи мостови кабел, да го замаже, и отгоре да положи найлон+вата+гипскартон?
Аз лично не виждам проблем да се направи така инсталацията, но все пак се колебая, защото нали има ограничения за мостовия, ама те пък важат, не съм сигурен, само ако искам директно да го положя върху ватата.
Вие как мислите, дали може?
fikata - майстор
Може ли в стаите, където има стари бергманови тръби да ги изкърти, на мястото им да да положи мостови кабел, да го замаже, и отгоре да положи найлон+вата+гипскартон?
Защо след като се положи мостов кабел,предназначен за полагане под мазилка ще бъде замазан и"отгоре да се положи найлон+вата+гипскартон"?
dobcho_vn - специалист
Ъмм как защо? В смисъл предлагаш да го положи в каналите на бергамановите тръби без да го замазва и отгоре да полага конструкцията на гипс картона ли?
Спретнах една картинка, дано е по-ясно питането.
Изображение
fikata - майстор
dobcho_vn написа:
Ъмм как защо? В смисъл предлагаш да го положи в каналите на бергамановите тръби без да го замазва и отгоре да полага конструкцията на гипс картона ли?
Спретнах една картинка, дано е по-ясно питането.
Изображение
От миниатурата,която си спретнал питането става още по неясно.
Аз нищо не предлагам, а се хващам за думите ти,че след като се изкъртят черните б.т. на тяхно място ще се положи мостов проводник,който ще се замаже. "и отгоре да положи найлон+вата+гипскартон?" и не виждам необходимост след като проводника ще бъде замазан/под мазилка/ от найлон +вата+ и т.н.
Ако питаш дали мостов проводник може да се полага по конструкция на гипсокартон, отговорът е НЕ. За тази цел се ползва друг тип кабел - СВТ или неговите аналози с други абревиатури.
boqn_zara - специалист
Тази работа се прави както fikata e написал с СВТ според Бг изискванията и наредбите.СВТ може директно да се монтира с фиби или дюбел опашки или да е в гофре.Също може да стане и с ПВА кабел но задължително с гофре.
Тани - модератор
Най-добре е с ПВА в гофре, защото след това могат да се издърпат и допълнителни кабели за осветление или друг кръг на отделен предпазител за климатик да речем. Лично на мен редовно ми се налага да го правя. За всеки случай, може да си пуснете и на всяка стая по всички стени и едно празно гофре, по което сега или след време да се пуснат слаботокови кабели - лан, кабелна, оптика , за тонколони и т.н Гогрето струва стотинки и за 5-6 лв ще обиколиш всички стени в средно голяма стая :wink:
PCL82 - майстор
И от какъв зор му е мерак да замени тръбна инсталация с такава с мостов проводник? Аз не виждам причина да се сменя мерцедес за москвич. Ако проводниците в тръбите са стари и негодни, те могат да се сненят. Освен това трябва да се съблюдава охлаждането на кабела. Като го затрупаш под топлоизолация, той вече носи по-малко. Когато е зазидан, стената го охлажда. Когато е в тръба, въздухът в тръбата го охлажда-тръбите не трябва да се претъпкват!
dobcho_vn - специалист
Моля, аз ключ.
Разбрах, каквото ми трябваше.
Благодаря.
vk - специалист
PCL82 написа:
Когато е в тръба, въздухът в тръбата го охлажда-тръбите не трябва да се претъпкват!
Вземам повод от колегата PCL82 - има ли някакво правило колко трябва да се пълни една тръба. Някъде бях чел, че площа на тръбата спрямо площа на кабелите трябва да е 3:1.
Например: при тръба с диаметър 16 мм, стена 0.8 мм, при сечението(площ) на тръбата е 162 кв.мм. Тогава е допустимо да се вкарат кабели до 54 кв.мм (като тук трябва да се има предвид и изолацията на кабелите, която също увеличава сечението /площа/.
За най-популярните размери 1.5 мм площа им е 7 кв.мм със изолацията, а на 2.5 квадрата, площа му е 9.6 кв.мм със изолацията.
fikata - майстор
vk
Въпросът ти е интересен.Отговор се намираше в стария ПУЕУ,който вече е отменен с наредбата,която не отговаря на твоя въпрос.Може би проектантите ползват стари наръчници, при които приравняват вида на тръбите,начина на полагане, и допустимия брой проводници според сечението.
Извадка от стара таблица. За сравнение съм взел газова тръба.
Открито положена тръба.
Сечение на пров 4 кв.мм. 6 кв.мм
Брой проводници 1 2 3 4 и5 1 2 3 4и5
Диаметър на тръбата 1/2 3/4 1 1 !/2 3/4 1 1
Скрито положена тръба. 1/2 3/4 3/4 1 1/2 3/4 1 1 1/4

Тема "Нужда от съвет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: