• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hr.hristov57 - специалист
Има пелетни котли (комплект- котел, горелка, шнек, бункер и управление) които имат консумация в режим на запалване 135-140 Вт, а в режим на горене под 40Вт. и работят без проблем с UPS 200 Вт в продължение на 6-8 часа включая и захранване на помпата,ако са окомплектовани с читав ( не е задължително да е нов) акомулатор 65-72Ач.
Системата е напълно автоматична с промяна на мощността на котела 3- 20 Квт по зададена температура на изходящата вода от котела. Аз ползвам такъв от два сезона. За съжаление е чисто пелетен котел, а не е от така наречените „всегоривни котли”. Неависимо, че се правят опити за създаване на такива котли , то едвали ще се получи нещо смислено, по скоро се стига до някакво ниво на автоматизиране на процеса на подаване на твърдо гориво – въглища, чипс, костилки и др, но до пълно автоматизиране и оптимизиране на горивния процес за всеки от видовете гориво- едвали ще се стигне.
syncho - майстор
hr.hristov от чисто професионално любопитство можеш ли да ми кажеш марка и модел? Ако не искаш на всеослушание на лично ми ги пусни. Интересно ми е, защото най-маломощната "запалка", която съм виждал е над 200W и то на каминка. То това са реално едни нагреватели, които ги обдухва въздух за да запалят пелетите. Чудно ми е с по-малка мощност как постигат температура на въздуха достатъчна да запали пелетите без да ги допира.

А ако трябва да отскоча на другия полюс, съм виждал и котли с над 2kW :shock: запалка (то си направо един пистолет за горещ въздух)...
s_s1 - специалист
И мен ме интересува това за запалката колко консумира.

Но за всеки случай ми трябва да може да гори дърва в авариен режим.
LazarGanev - "Велик майстор"
Запалката е различна за всеки модел. Например някои стари модели ползват пистолет за горещ въздух 1кВт, а новите модели все по-често са със запалки 200-250Вт
Christo - майстор
Акулите в бранша имат отделни модели за пелети, отделни за чипс. Сигурно са преценили, че не могат да съвместят две в едно. Камо ли пък и дърва и въглища! От всичко по малко, и от нищо както трябва. Ако е за сметка на КПД-то в режим "дърва", добре, един кубик дърва при нас е 60 лева, ама ако е един тон пелети повече, отидоха 350-400 лева през комина. Дали няма да е добре пелетен котел и един на дърва до него като резервен, когато няма ток? Щото липса на пелети не обсъждам. Всеки сериозен човек, може да няма парите наведнъж, ще ги събира няколко месеца, но пелетите най-късно края на септември трябва да са в мазето. Няма да чакам да завали сняг, че тогава да тръгна да ги търся чувалче по чувалче.
s_s1 - специалист
Christo написа:
Акулите в бранша имат отделни модели за пелети, отделни за чипс. Сигурно са преценили, че не могат да съвместят две в едно. Камо ли пък и дърва и въглища! От всичко по малко, и от нищо както трябва. Ако е за сметка на КПД-то в режим "дърва", добре, един кубик дърва при нас е 60 лева, ама ако е един тон пелети повече, отидоха 350-400 лева през комина. Дали няма да е добре пелетен котел и един на дърва до него като резервен, когато няма ток? Щото липса на пелети не обсъждам. Всеки сериозен човек, може да няма парите наведнъж, ще ги събира няколко месеца, но пелетите най-късно края на септември трябва да са в мазето. Няма да чакам да завали сняг, че тогава да тръгна да ги търся чувалче по чувалче.

В крайна сметка и това е вариант, но има много много минуси:
-повече място заема, което ми е нужно за склад на пелети и дърва;
-двойна арматура;
-две управления;
-невъзможност за автоматично преминаване от дърва на друго гориво;
-по-ниско КПД като цяло на системата;
-а как ще се куплират комините изобщо не ми е ясно.

А кои са "акулите" в бранша?
В страните, които са "таргета" на "акулите" винаги има ел.захранване, пътищата са им почистени, можеш да си поръчаш пелети по телефона, ако те мързи да отидеш до първата бензиностанция или магазин.
Christo - майстор
За мястото си прав. За КПД-то изобщо не си прав, ама изобщо. За двойната арматура- ще има кранове, евентуално. Няма да има скъпи неща. Виж в някоя фирма дистрибутор на хубави котли. Горелката е в средата на котела. Въобще няма голяма горивна камера, в която да се сложат дърва. Горелката на вратата си е кърпеж и компромис. Да не очакваме от един компромис чудеса. Просто парите икономисани от котела, ще бъдат дадени за пелети за няколко години. Като толкова държиш на дървата, купи си котел на дърва и толкоз. То и котли точно на дърва също няма много. Най вероятно ще е на въглища и пак ще е компромис, но поне ще се прахосват евтини дърва, не скъпи пелети. В белите страни имат бункер за пелети, пристига чичото с цистерната, пълни го, тегленето автоматично и т.н. От там до котела пелетите пътуват с вакуум или гъвкав шнек и никой не мъкне торби цяла зима и да, пълнят бункера наведнъж. Евреите казват "Очите твои, парите твои, купуваш каквото искаш", просто мненията ни се разминават. Няма лошо.
hr.hristov57 - специалист
S_S1, четейки написаното от теб във форума все повече се убеждавам, че искаш някой да ти разреши проблема с отоплението и то да стане универсално т.е. да гориш всичко що става за горене, да е автоматично- без усилия от твоя страна , да работи и когато няма ток и накрая, да си го направиш сам та да излезе почти без пари. Е повярвай ми това е невъзможно!! Както пишеш имаш достъп до евтини дърва, имаш и нов котел за дърва, ти си направил вече някаква инвестиция, но не ти се става всяка сутрин в 5,30 за да го палиш. Искаш да преминеш на пелети, но те са скъпо гориво – спрямо евтините дърва. За сведение 1 тон пелети се получават от около 2,7-3 м3 сухи дарва (20-25% влажност) т.е. силно компресирано гориво , което изисква изгарянето да става в котел с високо КПД- 90-93%, а не както мислиш ти –в котел за твърдо гориво с КПД 65-70%. Не, че е невъзможно, но около 25-30% ще имаш преразход на „скъпо струващо” гориво.... И въпреки всичко в твоя вариант е най-удачно да си запазиш котела на твърда гориво, както и Христо ти е написал и паралелно на него да поставиш чисто пелетен, автоматичен котел с регулиране мощността по изходяща температура. Свързването на котела на твърдо гориво към инсталацията да става през трипътен вентил, управляван по температура от котела за твърдо гориво и отварящ при температура с 5-6*С по висока от зададената на пелетния котел. Тогава при неработещ котел на твърдо гориво отоплението е от пелетния котел, а след кото запалиш котела на твърдо гориво и неговата температура превиши температурата на пелетния котел същия ще започне автомътично да намалява мощността си и ще спре т.е ще премине в режим на изчакване. Докато гори котела на тв.гориво пелетния няма да работи. Когато котела на тв.гориво започне да прегаря и температурата на водата му падне под зададената на пелетния котел то същия се запалва и поема отоплението. По този начин ще си осигуриш постоянно отопление на къщата и можеш да гориш колконо искаш от „евтини дърва” и от „скъпи пелети”, но бъди сигурен, че на дърва ще го палиш само когато няма продължително, както казваш 2-3дни ток, защото ще разбереш каква е разликата. Схемата на свързване не е толкова проста и едвали ще успееш сам да се справиш, а и много „майстори” също . Също от голямо значение е и пелетния котел- не със всеки котел може да се получи тази схема. Такава схема е реализирана , но е с камина с водна риза вместо котел на твърдо гориво.
s_s1 - специалист
hr.hristov57 написа:
S_S1, четейки написаното от теб във форума все повече се убеждавам, че искаш някой да ти разреши проблема с отоплението и то да стане универсално т.е. да гориш всичко що става за горене, да е автоматично- без усилия от твоя страна , да работи и когато няма ток и накрая, да си го направиш сам та да излезе почти без пари. Е повярвай ми това е невъзможно!! Както пишеш имаш достъп до евтини дърва, имаш и нов котел за дърва, ти си направил вече някаква инвестиция, но не ти се става всяка сутрин в 5,30 за да го палиш. Искаш да преминеш на пелети, но те са скъпо гориво – спрямо евтините дърва. За сведение 1 тон пелети се получават от около 2,7-3 м3 сухи дарва (20-25% влажност) т.е. силно компресирано гориво , което изисква изгарянето да става в котел с високо КПД- 90-93%, а не както мислиш ти –в котел за твърдо гориво с КПД 65-70%. Не, че е невъзможно, но около 25-30% ще имаш преразход на „скъпо струващо” гориво.... И въпреки всичко в твоя вариант е най-удачно да си запазиш котела на твърда гориво, както и Христо ти е написал и паралелно на него да поставиш чисто пелетен, автоматичен котел с регулиране мощността по изходяща температура. Свързването на котела на твърдо гориво към инсталацията да става през трипътен вентил, управляван по температура от котела за твърдо гориво и отварящ при температура с 5-6*С по висока от зададената на пелетния котел. Тогава при неработещ котел на твърдо гориво отоплението е от пелетния котел, а след кото запалиш котела на твърдо гориво и неговата температура превиши температурата на пелетния котел същия ще започне автомътично да намалява мощността си и ще спре т.е ще премине в режим на изчакване. Докато гори котела на тв.гориво пелетния няма да работи. Когато котела на тв.гориво започне да прегаря и температурата на водата му падне под зададената на пелетния котел то същия се запалва и поема отоплението. По този начин ще си осигуриш постоянно отопление на къщата и можеш да гориш колконо искаш от „евтини дърва” и от „скъпи пелети”, но бъди сигурен, че на дърва ще го палиш само когато няма продължително, както казваш 2-3дни ток, защото ще разбереш каква е разликата. Схемата на свързване не е толкова проста и едвали ще успееш сам да се справиш, а и много „майстори” също . Също от голямо значение е и пелетния котел- не със всеки котел може да се получи тази схема. Такава схема е реализирана , но е с камина с водна риза вместо котел на твърдо гориво.

Почти за всичко сте прав, освен за някои дреболии:

Имам 1 комин и когато работи котела на дървата ще вкарва изгорели газове в пелетния и обратно.
Имам 1 гараж в който седеше котела и открити площи за дърва имам доста, но нямам достатъчно място за пелети и чипс, които ще държа само в гаража. Ако сложа втори котел съвсем намалявам свободния обем.
КПД-то ще падне, защото водата трябва да циркулира и през двата котела, за да може пелетния автоматично да се включи.
Почти без пари не искам, търся само разумния компромис и не бих се втурнал да си внасям котел, ако има представителство в Бг само за да спестя 1000 - 2000 лв, но не и мога да си позволя да дам 10 000 лв.

Забелязвам, че опита с такова, каквото търся е малък и поне тук в Бг няма много варианти.
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
hr.hristov57 написа:

Почти за всичко сте прав, освен за някои дреболии:

Имам 1 комин и когато работи котела на дървата ще вкарва изгорели газове в пелетния и обратно.
Имам 1 гараж в който седеше котела и открити площи за дърва имам доста, но нямам достатъчно място за пелети и чипс, които ще държа само в гаража. Ако сложа втори котел съвсем намалявам свободния обем.
КПД-то ще падне, защото водата трябва да циркулира и през двата котела, за да може пелетния автоматично да се включи.
Почти без пари не искам, търся само разумния компромис и не бих се втурнал да си внасям котел, ако има представителство в Бг само за да спестя 1000 - 2000 лв, но не и мога да си позволя да дам 10 000 лв.

Забелязвам, че опита с такова, каквото търся е малък и поне тук в Бг няма много варианти.

Извинявай ,че се повтарям,но веднъж,ти бях написал.От две години следиш темата и би трябвало да си много в час.Самия ти бе посочил за DEFRO .КОТЛИТЕ СА ИМ ХУБАВИ И УНИВЕРСАЛНИ.КПД им е достатъчно високо.единствено горелката според мен не е последно поколение изцяло от чугун.Видях един друг полски котел с керамична водна риза.Предполагам ,че дори ЕРАТО не е и чувало за нешо такова.Тъй ,че твърденията ,че тези котли нямат добро кпд са неоснователни.
На българския пазар има и турски универсални котли.Едната фирма май ,че се казваше ivkoni-bg.Май бях споделил.видях такъв котел в една оранжерия.Човека отопляваше един декар и си беше изхвърлил ,чисто нов пелетен котел защото не му вършел никаква работа.
Личното мое мнение е че бъдешето е на тези котли.Оказва се,че в България има към 1500 000 тона отпадъци от дървопрераподвателната промишленост.е всичките те ,не могат да бъдат преработени на пелети.В момента всичко живо тръгна да прави пелети ,защото явно печалбите са огромни.
Отделно Отпадъците от селското стопанство от слама ,слънчоглед,царевичак ,пръчки от лози достигат към 600 000 тона.
Не бих искал да отварям тема за английските и италиански универсални котли.Преди 2 години видях един такъв в e-bay.вярно струваше кум 9000 лири,но само дето и свирки не можепе да прави.
На фона на такива котли предложението за двата котела ,които да работят в паралел си е направо несериозно.
Виж камина и котел ,някак си го разбирам и някога може и аз да го направя.
Туй ,че приятелю хващай една идея и я реализирай.
Която е най изгодна за теб.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: