Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте!

Моля за съвет по следния "казус":
На къщата/вилата на тъста ми има изградена преди 5 години от майстор голяма част от отоплителната инсталация, а именно:
И на трите етажа са монтирани над плочите и в стените "маркучи". За топлата вода в червени гофрирани тръби, а за студената - в сини. Замазката на пода е изпълнена. Монтиран е и ламинат. Мазилката по стените - също е изпълнена. Сега от стените стърчат белите маркучи на около 10-12 см. Предстои само монтаж на радиатори - общо 5 бр. (засега на етаж втори) и в банята - една лира. Дотук - добре!
В коридорите са монтирани кутии в които са колекторите и кранчетата за всеки радиатор.
В мазето има котелно помещение с доведени до него тръбите от колекторите на трите етажа.
Предстои монтаж на котел за дърва.
Същият е правен от "майстор" и по скромните мнения на разни "други майстори'" - става и ще върши работа. (най-общо казано котела е водна риза отвсякъде и има два "зъба" или "клина", т.е. минава за двуходов, в ниската част на горивната камера е облицован с огнеупорни тухлички).
Къщата (вилата) няма да се отоплява през зимата, а само през времето на ранна есен и късна пролет.
Питането ми е следното:
Да монтирам ли термостат, който да включва/изключва циркулационната помпа периодично и ще има ли от това голяма полза? Разсъжденията ми са следните (без да имам почти никакъв опит с тази техника):
Предимства:
1. Икономия на ел. енергия. Помпата на степен "1" (най-ниска) "харчи" 50 вата за час, т.е. на ден ако помпата не работи 10 часа за два-три месеца експлоатация през годината икономията ще е десетина лева.
2. Към радиаторите ще "върви" само топла вода, а студената и хладката ще "чакат" да се затоплят.
Недостатъци:
1. През по-голямата част от времето в "ризата" водата ще е студена, т.е. предпоставка за конденз по ризата и т.н. неблагоприятни последици.
2. При отказ от термостата да включи помпата водата ще заври - пак кофти.
Ако сложа термостат и "сензора" е на топлата вода и термостата е настроен например да я включва над 60 градуса има ли някаква сериозна опасност за системата?
Или да не се занимавам с термостат, а да чета повече за трипътен вентил?
Стана доста писаното.
Моля за съвет и предварително благодаря! Приемам съвети и критики! :)
Поздрави!
boqn_zara - специалист
Аз съм сложил термостат и съм доволен.Хубаво е помпата да има аварийно захранване от Ups с акумулатор,че спре ли тока печката почва да завира направо. :-D :-D
Забравих да напиша, че съм закупил UPS (с изводи за доп. акумулатор) и естествено помпата ще е осигурена при спиране на тока.
Може ли малко повече подробности - как/къде е монтиран "сензора" на термостата и при каква температура включва/изключва? Има ли "налепи" по повърхността на ризата (онова нещо като катран)?
И ако може модела на термостата?
tysonlkr - специалист
Аз доколкото знам и от собствен опит знам че повече налепи се получават когато помпата върти постоянно :wink:
Много по голяма е вероятността да забравиш да включиш помпата отколкото да откаже термостата. При повечето термостати има положение за принудително пускане, ако те притеснява че ще откаже.

Всеки си преценява сам за себе си.
Благодаря за линка към темата.
Реших за проба да взема един термостат.
Например от Гоце Делчев-ските. (25 лв. мисля, че е нормална цена).
Ще опитам, за да видя как работи системата и ще пиша по-късно...този месец.
bibiqn - специалист
Ако не си взел още термостата ти препоръчвам този.Работи изключително точно и е с изнесен датчик.
http://stil-el.com/index.php?page=shop. ... &Itemid=90
Благодаря за съвета.
Днес го поръчах.
Следващите седмици ще пиша какви са впечатленията.

Тема "Въпрос за термостат за пускане/спиране на циркулац. помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: