Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fbr - майстор
С тоя голям диск и с тоя малък електродвигател, тази машина е само за снимка.
Илчо Илиев - майстор
ЕЕЕ, Ванко, с тая снимка изби и раците...
Страшна идея, осъществена от майстор чудак....
Като гледам триона е около Ф500мм,а мотора е 2,2 , има си и маховик, така,че машината е супер за дърва дебели до 15см, за по-дебели пак ще стане,но по-бавно,а и за дебелите има резачки...
Навремето този тип резачки-някакъв мотор и трион с люлка, бяха практични, едно,че нямаше резачки на достъпна цена,а и дървата предимно бяха тънки,а сега, като гледам какви огромни дънери носят, с такъв тип резачка е невъзможно да се срежат....
bulhomes2 - майстор
Интересно е, но виждам веднага един голям недостатък. Дървото ще трябва да го вдигаш на мускул, докато го режеш. Моята люлка съм я направил с център на въртене в най-ниската точка, а крайните и положения - на равни разстояния от двете страни на "горна мъртва точка". С трифазен мотор е - никоя резачка досега не е успяла да ме изпревари.
ferrari4456 - специалист
Ето снимки на машината.Накрая взех двигател втора употреба ползван малко 3000W след профилактика е.
Над ножа поставих това желязо, така ме посъветства един професионалист на една борса за дърва.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Мисля, тия дни да я боядисам, че хваща ръжда.
До сега нарязах около 15 кубика.
Пробвах първо ремъците да се опъват от тежеста на мотора, но като режех и леко изкривих по голямо дърво двигателя отдолу почна да подскача и щеше да скъса ремъците, направих с два винта с гайки нещо под мотора за да опъвам ремъците.
swissmad - специалист
Тая шина дето си я заварил отгоре над диска при по-дебели дърва (такива които са с по-голям диаметър от този който е от върха на шината до работния плот) не пречи ли ??Шината не вибрира ли при закачане с някое дърво при което да отиде опасно близо до режещия диск???
ferrari4456 - специалист
Шината я поставих ,защото така ме посъветва професионалист.
Тя е заварена доста добре и не вибрира и не се клати, желязото е достатъчно дебело и не се огъва за да стигне до диска.
Дърва по-големи от височината на шината не режа и не ми трябват по големи от височината на шината не влизат в печката ,нито в бойлера на дърва.Общо взето съм доволен от това което стана.
Илчо Илиев - майстор
Ся ще има 1001 ама защо това е така, защо не е иначе...
Щом за това си си мечтал и смяташ,че това е машината, със здраве да си я ползваш.а кусури всеки ще намери, важното е ТИ да си доволен от себе си!
Благодаря за снимките, нещо ,което малцина правят, питат-разпитват,а после ни хабер, ни кокал...

п.п. Лека и безопасна работа!!!
swissmad - специалист
Щом така ти върши работа -със здраве да си я ползваш.Питах за шината да не стане някой сакатлък (пази боже) ,че ми се виждаше ,че парчето заварено на плота е доста дълго и от вибрациите .......
ferrari4456 - специалист
Тоя човек ,който ми каза така да го направя със желязото отгоре ми каза, че негов приятел пак професионалист е рязал и отстрани до машината ,нали като ги хвърляш става куп и някой е тръгнал да ги прехвърля зад машината, а зад нея е имало човек и не е хвърлил добре и е оцелил диска и той хваща дървото и го хвърля с адска сила и скорост и удря човека зад машината в гърдите.Е оцелял е имал е адски огромна синка към 15см ходил по болници и нямал нищо счупено, оправил се ,но...Сложих го за да не стане някакво такова нещо. :wink:
swissmad - специалист
Това си е много опасен инструмент и ако не се ползва правилно реже всичко вкл.крака ръце и каквото там докопа.Трябва да се работи с повишено внимание с него.При всяко спиране на рязането за извършване на дейност различна от рязане,трябва да се изключва от контакта.И ръцете далече от диска.После да няма :wuah: .Затова се загледах в шината -дали няма вероятност да удари диска.Иначе е станало като предпазител,ама внимавай да не я изкривиш по невнимание при работа.Айде и безаварийна.

Тема "Направа на машина за рязане на дърва за огрев" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: