• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ArturDent - Почти Безобиден
Добре де, "къщата, която правиш" нова ли е? С проект, разрешително за строеж и т.н. Ако да - то за да вземеш акт 16 трябва да си направиш трипроводна инсталация със заземление.

И какво толкова се плашиш от това заземление - 50 лв. за материали и ... един голям чук. Половин ден работа.
Junak - майстор
Теоретично е правилно, но при повече консуматори "дефектните токове" се събират и може да почне да "пада". По трудно се разбира от кой уред е проблема. Но става като бюджетно решение. Заземление ти трябва задължително.
Stefan2000 - специалист
ArturDent написа:
Добре де, "къщата, която правиш" нова ли е? С проект, разрешително за строеж и т.н. Ако да - то за да вземеш акт 16 трябва да си направиш трипроводна инсталация със заземление.

И какво толкова се плашиш от това заземление - 50 лв. за материали и ... един голям чук. Половин ден работа.
Няма актове, няма разрешителни. Правя го за собствена сигурност и спокойствие.
Иначе, знам ги колците, добре ще ги забия някак си, макар че почвата ми е много твърда със скални жили. Но без мерене, това пак няма да ми гарантира че имам заземяване.
bulhomes2 - майстор
Набий 3 по на 2 метра един от друг! Прави сметка къде ще ги слагаш, че кабела от тях до таблото в по 7-8 лв метъра.
hidrazin - майстор
Стига бе. Не го плаши човека. Кабел H07V-K 1x16 струва 4 лв на метър без ДДС и без отстъпка. :lol:
Кабел H07V-K 1x16
Освен това връзките между коловете не се правят с кабел а се заварява поцинкована шина. Същата тази поцинкована шина може да се закара до таблото и там да се свърже вече с едно парче 0,50-1 метър към таблото. Пък шината е 12-13лв за 6 метра. :)
:partyman:
bulhomes2 - майстор
Не го плаша, а предупреждавам да не се изненада. Какъвто ми пишеше на проекта - такъв взех, че даже уж и с отстъпка - за 10 метра таман 75 лв ми взеха.
hidrazin - майстор
Това с проекта не е проблем да се промени. Много са ти взели.
:partyman:
bulhomes2 - майстор
Да са живи и здрави! Да не ти казвам пък аз колко съм и взел...
ArturDent - Почти Безобиден
Stefan2000 написа:
Иначе, знам ги колците, добре ще ги забия някак си, макар че почвата ми е много твърда със скални жили. Но без мерене, това пак няма да ми гарантира че имам заземяване.
Ти набий три кола през 2 метра, пък ти гарантирам ще е добре.
Любителска проверка можеш да направиш с обикновено уредче - напрежението между фаза и земя трябва да ти е почти колкото между фаза и нула.
Другото което можеш да направиш - с пробна лампа: единия край на фазата, другия на заземлението - трябва да свети нормално. Аз така карах на един осветителен кръг 2 дена. Без да искам съм вързал заземлението вместо нулата на лампите. Нямам ДТЗ на този кръг. Всичко си работеше.

@bulhomes2, моите колове дето ги бих си идват с заварена на тях шина (2 м). Май бяха към 12 лв. тогава.
И изпълнението е: кол -> 2м -> кол -> 2м -> кол -> 2м -> табло
Последна промяна от ArturDent на пет авг 16, 2013 11:29 pm, променено общо 1 път.
Stefan2000 - специалист
Добре тогава.
Но все пак ще пробвам първо с лост да видя как върви набиването, че това най ме съмнява :проба:
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: