• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ivanovbg - майстор
vladavramov написа:
Моля за съвет! Как да избегна жабунясването в цистерната за поливане.
Не трябва да има светлина! С химикали също става, но какво ще ядеш от градината не знам.
alsted - майстор
hidrazin написа:
Ако използваш такава помпа с малък дебит бидон не ти трябва. Малко сметки:
... = 1248 литра на час.
А колко да полива установяваш опитно според вида на почвата.
До колкото схващам по тези сметки ако се полива всеки ден по един час, на коренче ще се пада по 2литра за денонощие. Звучи ми достатъчно :? Мисля си, дали обаче ефекта няма да е по-добър ако тези два литра се подават равномерно през цялото денонощие? Т.е. вместо да работи системата един час директно с помпа, да се зареди големия (1т) бидон и да изтича бавно-бавно, цялото денонощие? Може ли всъщност да се направи "дебита на капката" да е 0,05 л/ч?
alsted - майстор
Благодаря за изчерпателния отговор :furz:
ivanovbg - майстор
Да споделя и аз моя опит който натрупах с капковото напояване, защото на много места питах за това колко вода е нужно на едно растение - примерно домат, за да мога да си направя всичко автоматично.

Та какво научих - никъде не казват колко вода е нужна, а казват примерно 70% ПВМ(пределна полска влагоемност). 100% ПВМ е количеството вода което остава в почвата след отцеждането й. За различните почви това е много различно.

Как определих колко е 100% за моята почва: Взех и напълних една саксия с земя от градината и я оставих на слънце за 2 дни. След това изрязах саксията така че в нея да се събира точно едно кило суха земя. Топнах в една кофа с вода докато водата не изби отгоре и я сложих една нощ за да се отцеди. След като я премерих на сутринта за мое учудване от 1000грама суха тежеше близо 2285грама. Де факто килограм почва задържа близо кило и триста вода при 100% ПВМ. С елементарна сметка се пресмята колко трябва да ми тежи саксийката при 60,70,80,90%.
При проверката на влажността на почвата махам горните 2-3 см и от долния слой си пълня саксийката.
За няколко дни вече си хванах някаква поливна дневна норма. Сега когато се сетя пълня кофичката и меря и съответно правя една поливка повече или по малко за да поддържам предписана ПВМ в съответствие с развитието на растението.

Направих същото и при бабата и за мое учудване килограм почва от нейната градина задържаше само 400грама вода при 100% :? Нейната почва е доста по лека и песъчлива. Може би затова нейните чушки са перфектни, но пък не може да бие моите домати по вкус и добив :-D Е тя не полива капково, а по вада и доста по често.

Другото което установих беше че на 20 см от капката земята е суха до около 40 см дълбочина без мулч с фолио. В следствие на това кореновата система е доста ограничена и вероятно се налага торене с изкуствена тор което не ме устройва. Затова навсякъде съм сложил маркучи с разстояние м/у капките 20см. Така реда се полива целия. На краставиците и тиквичките съм сложил 2 маркуча на реда - отляво и от дясно на растенията на около 20см от стъблото с цел корените да обхванат по голяма хранителна площ, както и мулчиращо фолио.

Също така установих, че колкото по бавна е капката, толкова по тесен е конуса на напояване в дълбочина. Лошо е да поливаш бавно и дълго - така според мен се получава преувлажняване на участъка в който действа капката и благоприятства доста гадини като на пример нематоди и подобни. Затова според мен не е и добра идея ежедневното поливане в малки дози, освен за краставици и тиквички.

Всичко това се отнася за земята в моята градина. Така че всеки трябва да си направи съответните експерименти за неговия двор. Лошото е че евентуални грешки от преполиване се оправят чак на другата година, а нематодата завъдиш ли я не се оправя без да смениш пръстта.

Утре ще снимам капковото на двете ми оранжерии - един бидон от 100 литра на около 1,5мерта височина - единия ден го пускам на краставиците в едната оранжерия, а на другия ден едновременно на краставиците в първата и доматите и доматите и боба в другата. Маркуча ми е с обща дължина около 50 метра и през 20 см капка като за краставиците е двоен. Краставиците са ми на 3 реда по 4 метра в едната, а доматите са 4 реда по 5 метра като м/у редовете съм насадил боб пешак. Като добив краставиците надхвърлиха 110кг и спрях да ги меря - единия ред го изскубах защото почнаха да прегарят и насадих корнишон за есента. Доматите- много :-D не съм ги мерил, а и имат още много да дават.Боба - за зелено беше също доста - 36 буркана зелен и сега съм го оставил на доизживяване за семе за догодина.

Дано съм полезен с моите наблюдения и изводи :partyman:
ivanovbg - майстор
alsted написа:
Колега, Хидразин ти е отговорил абсолютно правилно и ако помислиш сам ще стигнеш до този извод, а няма да задаваш тъпи въпроси. 50 грама на час дебит абсолютно нищо. Сипи на тротоара пред вас 50 грама на земята и виж дали след час ще има и намек за водата :wink: Определено може да поддържаш минимална въздушна влажност с този дебит и то ако няма вятър. Капката ще изсъхне преди да е станала достатъчно тежка за да капне на земята, а за час е твърде възможно да затлачи капкоубразователя с котлен камък. :partyman:
alsted - майстор
ivanovbg, Благодаря за наистина изчерпателния отговорИзображение hidrazin е много полезен, когато си поиска. Никой не го задължава да е такъв винаги! Но пък и надменния тон (макар и само понякога) не прави чест на никого! Бях задал два въпроса. Можеше да уточни поне, че едносричния му отговор се отнася и за двата. ТЪпи въпроси се задават само в българските форуми! Не само, когато не си се замислил, не си намерил правилния отговор - може много да си мислиш, но като е в неправилната посока ...
В крайна сметка оставам с резерви към капковото напояване. Филтрирането на водата ще е съществен проблем при мен. Дебита на помпата ми е ~120л/мин. За един час (колкото обикновено поливам) хвърлям ~7000литра. Проблема ми е наклона - бързото оттичане. Догодина мисля да направя браздите напряко, така че да е съвсем малък или направо нула.
За преполиването - хубаво е да се знаят някакви норми за ориентация ... Моя пипер е на тирове. При поливане ги пълня като оризище. На майка ми е на бразди и не го "преполива ..." Вижте сами разликата.
Прикачен файл:
Пипер в леха и бразда.JPG
ivanovbg - майстор
Майка ти го преполива - ти не можеш. При теб водата се оттича бързо и си остава нормална влажност. При майка ти водата дълго се застоява и затова е така. Освен вода, корените имат нужда и от въздух. Затова пипера най добре расте на висока леха.

Цялата ми градина е на капково, а и мотика не е виждала :) От капковото съм много доволен. Градината ми е около 120 квадрата и за една поливка хвърлям около 300литра вода. Сега в жегата поливам 1 път на ден. Поливам с вода от чешмата и съм си сложил отделен водомер за градината. Лошото при капковото е че не виждаш колко вода е изтекла. 2 часа да тече или 10 мин земята отгоре изглежда по един и същи начин. Нормата ми е около 5 литра на квадратен метър на ден като пътеките не ги включвам.

Ето част и от моя пипер- ядва се като се има предвид че го беше скълцала градушката Изображение

А това са снимки от капковото за оранжерийките Изображение Изображение

А това ми са корнишоните за втора реколта Изображение
hidrazin - майстор
alsted написа:
Еееее... Погледни в колко часа съм ти отговорил. По това време нормалните хора бързат за кръчма. :-D Шегувам се но наистина бързах за кръчма. Щом съм отговорил кратко и ясно означава че това НЕ е за двата ти въпроса.
До тук мисля си получил вече доста изчерпателни отговори. Не знам защо си против капковото напояване? Пишеш че терена ти е с голяма денивелация. Точно затова трябва да пробваш капковото напояване. При голяма денивелация водата бързо "бяга" по браздите и в началото не успява да ги напои а в долния край ги преполива. Налага се да правиш браздите напречно на терена. Освен това и разхода на вода е по-малък както и плевелите. За плевелите защо са по малко мисля може да се сетиш пък и някъде съм го писал вече.
Относно пипера - миналата година имах проблем с него и някои колеги тук навярно помнят. С капковото го поливах прекалено редовно и стана 80-90 сантиметра. Не че нямаше чушки. Даже напротив. Само дето започна да пада и се наложи да му слагам колове и да го вързвам със сезал. :shock: При мен почвата е бедна и силно пропусклива - предбалкан. Направо е само пясък и баластра. Това ме излъга да поливам толкова често. И из форума е писано доста за поливането.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 29&t=39074
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=41619
Относно нормите за поливка например за домати:
ДОМАТИ
Но всичко е само ориентировъчно и няма кой да ти даде точен отговор. както писаха и по-горе зависи от много фактори - валежи, почва, сортове, вид на напояването - капково, дъждуване или гравитично ...
Ето и една снимка на пипера от миналата година. Правена е на 6-ти юли и се виждат първите корени пипер дето съм привързал за малки колчета мислейки че кучето ги е съборило. Да ама не. После се наложи и останалите да привържа. Колко е висок пипера може да разбереш по височината на коловете за домати. Височината им над земята е около 1,8-1,9 метра. :)
Прикачен файл:
PICT02724.jpg
:partyman:
alsted - майстор
Да уточня: на майка ми наклона е също като моя. Моите тирове специално съм ги нивелирал и бреговете им са доста високи. Колкото и да ги пълня, 5 минути след това видима вода няма. За почвата бих казал, че е средна - нито е много песъклива, нито е тежък чернозем(ще направя теста със сигурност някой ден). Аз самият имах чувството, че не е нормално това гъсто засаждане и се карах на жена ми миналата година (ма нали мама така сади) ... Обаче станаха едни чушки - такива по нашия полупланински край никой не произвежда! Винаги съм "за" научните подходи във всичко, но пред фактите и боговете мълчат (та камо ли зет пред тъща :-D )
Не съм против капковото напояване по принцип. Напротив - нали затова питам тук. Въпроса е дали целта ще оправдае средствата. Отделно, както казах, вероятно ще имам проблем с филтрирането на водата - тегля вода от напоителен канал (небетониран, по-скоро - голяма вада). Най-вероятно ще трябва утайник. Не е проблем еднотонов бидон, но после ... , а и вода в канала не тече постоянно. От друга страна, ползвам чуждо място. Колко дълго - никой не може да каже. Четейки ви, се запалих да направя някои подобрения за градинката, но при моите обстоятелства май няма да е много оправдана инвестицията :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Гравитачно капково напояване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: