• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 34
Всичко за този вид строителство.
VLADO66 - майстор
Да ама всичи КОП-ат ли КОП-ат :-D
radius - майстор
Вижте КОП-а при -10С и тогава ще си говорим за КОП.
А ако машината е въздух-вода, вижте я при -10С и изходяща температура 45С. Мощността ще е наполовина, КОП-а сигурно 30% от рекламирания.
Абе малко се обърках, че гледам темата е за покрив...
VLADO66 - майстор
Верно че темата се измества от покрива и е доста дискутирана на други места.Скорошен случай-казали му на плиятел че е убаво да си метне на плочата под покрива изолация.Взима ме той за консултант по покупката и се нацелва в най-ефирната вата 5см.Е казвам му:
-За кво ме взе?
-Ми ей така.
-Е,нямаш ли пари за още поне 5см.
-Ми нямам.
А ставаше дума за някаква сума която е дал предния ден примерно за барбекю.
Тани - модератор
Както каза и Владо, сега е момента да обясним възможните варианти на човека, за да си избере дали сега ВЕДНЪЖ даде МАЛКО повече пари за изолация или после да даде МНОГО повече пари за по-мощна помпа и МНОГО пари за сметки за ток МНОГО ПЪТИ.
stivemaster - майстор
Владо, най добронамерено ще си позволя да добавя, че както и да представиш величината характеризираща ефективността, значение има само крайния резултат.
Аз живея при най гадните условия ,а именно - във Варна ,тоест при най голямата влажност в България (това влошава ефективността на хладилната машина),на 16 етаж тоест на 50 метра над земята, където вятъра е поне 7-8 пъти по силен от този на повърхността (това още повече влошава ефективността на хладилната машина).И въпреки това от 7 години ползвам климатик ,както за отопление така и за охлаждане и съм по доволен (финансово) от ТЕЦ -а за отоплението .СМЕТКА НАД 120 ЛВ НЕ СЪМ ПОЛУЧАВАЛ !!! Климатиците ми са - конвенционална Мидея 12-ка от 400лв и Хитачи 10-ка за 900лв.
Тани - модератор
Примера ти за сетен път доказва, че няма универсални отговори и че за да се получи конктретен ПРАВИЛЕН отговор, са много важни подробностите за КОНКРЕТНАТА ситуация на питащия. Моята сметка БЕЗ отопление (последната) е:
Прикачен файл:
Pic 674.jpg
така, че преки сравнения и цитиране на "факти" също не винаги вършат работа. Ако за тавана на един вътрешен апартамент 5 см вата на тавана са достатъчни, то с металната конструкция на покрива на питащия , може и 30см да са му малко, в зависимост от изолацията на стените и дограмата. Ако за един апартамент 2 климатика с обща мощност 5-6 кW са достатъчни и за най-лютата зима, то на една къща със същата площ като апартамента, може и 15 kW да не ѝ стигнат , а обикновено къщите са с много по-голяма площ от апартаментите. Сигурен съм , че на тебе не е необходимо да ти обяснявам тези неща. Правя го за хора, които не са толкова добре запознати с материята!
Фитилчо - майстор
Тани написа:
Както каза и Владо, сега е момента да обясним възможните варианти на човека, за да си избере дали сега ВЕДНЪЖ даде МАЛКО повече пари за изолация или после да даде МНОГО повече пари за по-мощна помпа и МНОГО пари за сметки за ток МНОГО ПЪТИ.

:respekt: :respekt: :respekt: Точно от това имам нужда и ВИ БЛАГОДАРЯ . Всяко мнение е важно за мен, краднЕМ занаят :cool:

Хубава дискусия се получи... затова харесвам този форум :supz: . Веднага се разбра от какво имам нужда. В един друг форум попитах за основите, ама само един пич ми отговори, иначе почнаха да ми поливат, ама разрешителни, ама проекти ама геодезия .....

Баси все едно сме в lex.bg :| или в кабинета на Петър Диков ... :lol:

Малко въпроси относно ватата:

Ватата горе на покрива, която ще стои между скарата, под празното пространство ако е да кажем 10 см и след това долу под желязната конструкция още 10 см (говоря за не най леката вата) дали ще е достатъчна?Имам намерение да се опитам да счупя термо-моста, под или над желязната конструкция. Предполагам с твърдият XPS - 20 мм под кофражните дъски от горната страна на желязната конструкция.

Още не мога да реша с какво ще затворя най отгоре, като се колебая между ондувила, полимерни керемиди и метални керемити(цените са им почти еднакви).

Конструкцията, която имам в главата в момента е следната:

Гипсокартон, вата 10 сма от сравнително плътната, желязна конструкция, кофражни дъски, 12 см високи греди с още 10 см вата между тях, отгоре скара пак от кофражни дъски и отгоре .... ненам, едно от трите, които споменах по-горе...
Умишлено не споменавам разните мембрани, защото не зная къде трябва да стоият и само обърквам нещата при обяснението. Ще ги има и тях, където и по дяволите да трябва да стоят :-D

Стените :

кофражни дъски, вата или стиропор 10 см и мазилка, отвътре гипсокартон. Ще се опитам да счупя термо моста между кофражните дъски и желязната конструкция.

За подовото/отоплението:

Нищо не ми пречи сега да си пусна подовото и да го вържа временно за парното(така и така се пали парното заради къщата,която няма друга алтернатива), като има възможност да се вземе термо помпа по-натам. ПО ибей изпадат приятни цени и трябва само да се добави обменника въздух вода. Мисля си, че и по голямо външно тяло от инверторен климатик ще свърши работа прекрасно за тази цел ... . Иска ми се да вкарам и бойлер към термо помпата в последствие,ако сколасам на средства.

Концептуално и практически има ли някъде сбъркани разсъждения ?

Много ви благодаря за отделеното време, но на 1 септември се почва и трябва да реша как точно да постъпя. Всичко без изкопа и бетона ще си го правя сам - от - до , включително инсталации, водопровод и подово отопление.
Не ми се трепери на какви майстори ще попадна .... :axe:
Tsilkov - майстор
stivemaster написа:
Пиша с по добра изолация, защото трябва да няма загуби, то не е като на дърва да не ти пука.
То реално и с дървата ти пука, ама просто когато си на дърва има къде да идеш да "нагрееш гъзето" като стане студ в къщата а климатика не излъчва :lol: Та това с дървата е малко "плацебо" ефект.
stivemaster написа:
И ако на климатика му дават СОР>5 като на тези, в чия полза е разликата с термопомпа вода-вода с COP по малък от 4,за която обявяваш че става.
Не знам защо реши че смятам че климатика не става - просто казвам реалните цифри. Всичко това го казвам не като противник на климатиците, а като човек които след няколко месеца ще си монтира такава система в къщата(да не говорим че си имам в апартамента). И в тоя ред на мисли доста съм проучил нещата и мога да ти кажа че и двата КОП-а които пишеш са далеч от реалността.
Ето ти таблица на отоплителната мощност на външно тяло Daikin MXS68G - най-мощното единично тяло преди да се премине на доста по-скъпите и големи miniVRV:
Изображение
TC е отдавана топлинна мощност , PI е консумирана ел.мощност и то без циклите на размразяване. Кажи сега какви КОП-ове виждаш на -5,-10 и -15 градуса?
Общо взето реалния сезонен КОП на хубава система е 2,5-2,8 което е далеч от 5, но пак е супер стойност при цена на тока 18 ст./кВч и простата за обслужване и евтина система. Термопомпа вода-въздух пък на дали ще успее да мине 2-2,2 като сезонен КОП и простотата и евтината цена изчезва, но пък комфорта е на съвсем друго ниво.

P.S. Май е редно да се отвори нова тема по тези въпроси?
Тани написа:
и/или да се монтира газов котел (може и бойлер ако мощността е малка) , който да помага при много ниски температури и при спиране на тока.
За съжаление и газовия котел иска ток - аз много съм си блъскал главата над въпроса за смислена система без ток ама уви :sad:
stivemaster написа:
Аз живея при най гадните условия ,а именно - във Варна
Тука малко си в грешка. Влажността и вятъра не значат че климатика бачка в по-лоши условия - напротив има от къде да дърпа енергия :wink: Температурите на Варна са по-добри от поне половината други места в България. Това че заради влагата и вятъра човек премръзва на вън не значи че и при къщите е така.
Тани написа:
Моята сметка БЕЗ отопление (последната) е:
Абе кво им става на електромерите в Карлово и Сопот - всички се топлят на дърва а сметките им за тока над 100 кинта :shock: Един приятел е на климатици и лупа по 400-500 лева ток :shock: Колко е kWh като цена която ти записват?
stivemaster - майстор
Цилков няма да спорим, но ако отречеш че при по голяма относителна влажност, времето за дефрост е по дълго или че северния вятър духащ във външното тяло на височина 50метра е по силничък от този на завет на първия етаж,тогава ще си помисля че се заяждаш.
И винаги ми е било интересно, ако имате доводи (защото аз не се възприемам като специалист по термодинамика)затова че обявените стойности на климатик като Тошиба, са преувеличени защо не осъдите въпросната фирма за много пари ???
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 34

Тема "Покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: