Всичко за дърводелството
nikolaytatarov - специалист
Много хубава тема,от извесно време и аз се оглеждам за такава машина ,знаели някои дали се продават метални колела отделно.
bimbaeco - майстор
И аз това се чудя. Имаше в продавалник едни чугунени, но бързо изчезната, а и изглеждаха като от археологически разкопки. Аз съм решил да направя моите от шперплат по примера на Матиас Уандел от www.woodgears.ca.
Вчера поръчах ходови колела (да си правя стойки за машините, за да мога да ги местя по-лесно) от една фирма, която произвежда всякакви видове колела, и видях, че предлагат и тези (http://www.dkit.bg/index.php?option=com ... d=15&lid=0), но не знам дали биха могли да се използват за нашите цели.
nikolaytatarov - специалист
Аз си мислех да ли не става от пералня две стари колела и само трябва някакво гумено покритие да се измисли.
bimbaeco - майстор
И аз съм го мислил това, ама ми се струват доста тънки. Ще трябва по периферията пак нещо да им се прави да станат по-дебели и да им се сложи бандаж. Сигурно има милион решения, само трябва да дамерим някое.
Илчо Илиев - майстор
За колела на банцинг се ползват много неща, включително и от технически шперплат ,но има и други варианти, като на първо четене се сещам,че един колега си прави от...колелета на верижен трактор..
Номера е да са с подходящ размер и да са добре балансирани и да не мятат,а и да са износоустойчиви, все пак тая лента с времето се вкопава и започва да бяга...
Гледах на едно място банцинг , нещо като тоя, къде си го взел, та на него пишеше Троян,а и от други места съм чувал,че е имало завод за дърводелска техника....
За плота, може от всичко да се направи, зависи какво искаш да правиш на него...
Ако ще режеш дърва на късо за в печката...може да сложиш и 2 дъски, но за да бичиш дъски и в крайна сметка да стане нещо, трябва да е стабилен и най-вече да се плъзга лесно...
Ако намериш дебел гитенакс, но поне 25мм, ще стане добре, но все пак се оглеждай за някоя дебела ламарина, на която да направиш рамка и оребрения,че и кутия за тапа...
По вашия край дърводелството си е традиционен занаят и ако имаш мерак, поразходи се из селата , все нещо може да изкочи...
Иначе , от изрезки може да се вади ламперия или кофражни дъски,че и материал за някои неща, но си е играчка,а и зависи на края дали си струва...
За мотора, с тия 3х оборота...бая шайби ще му трябват, търси нещо нискооборотно , пак из селата....
Радвам се,че има такива ентусиасти, искащи и правещи нещо, с каквото мога ще ви помогна.. :supz:

:partyman:
bulhomes2 - майстор
Що? Някъде тук четох за около 1000 оборота на колелото на лентата. Демек 3 пъти по-малка шайба. Не е ли така?

Я обясни повечко за тая тапа! Някъде из форума прочетох, че била важна, но само толкова. Всъщност, сещам се, че вероятно от лентата се разбива отвора, и за да не се сменя целия плот, се прави по-малка "тапа", която лесно да се сменя когато се разшири. Има ли нещо друго? Притеснява ме, че с тези 2 шперплата за нов стабилен плот с канали, ще увелича разстоянието между тапата и долните водачи (не знам дали така се казват) с 36 мм, и не знам дали това е лошо.

Детайлите, които ползвам са крака за маси с размери 55/55/750 мм, дъсчици с маскимален р-р 20/100/800 мм и едно трупче 100/100/100 - лесно ще ги изкарам и от дърва за огрев, още повече че всяка година горим по около 50 кубика.

Не намерих почти никаква информация за паренето на бука. Как става, кога се прави, и т.н. но след месец почвам работа в града си и ще имам много срещи с дървопреработватели и мебелисти.

ПП. С ламарината за плот ми е по-зор да работя.
Илчо Илиев - майстор
Тапата и водачите/ограничителите на лентата са много важни, иначе лентата си ходи както и на където и е кеф и всеки опита да изкараш нещо право е неуспешен...

Изображение

На моя банцинг има място за лентоводител и под плота,но.....върви и само с горния...
Вчера цял ден бях на село в работилницата,но не знаех,че трябва да снимам нещо, иначе щях да разглобя нещата около тапата и водачите , да видиш как са направени..
Тапата се прави конусна , за да може да се заклинва и лесно да се вади на горе, може да се прави от всякакъв дървен материал, но е добре да е по-твърд, лентоводителите може да са и лагери, но е по-трудно да се направи, трябва да има и опора зад лентата, да се подпира при по-голямо натискане..
На тоя банцинг не е ли имало плот, как са работили...
Желателно е да е метален плота,че да се плъзга по-лесно мат'ряла по него, докато ако е дървен/шперплат/, ще по-трудно,а и по-трудно ще се направи мястото за тапата,но и то е вариант...
Оборотите са в рамките 750-850, но и 1000 ще стане, стига като го пуснеш да не те плаши....
За бука, защо искаш да го париш, ако е качествен се обработва добре и без да е парен...
Паренето е сложна операция и не знам в домашни услови как се прави,а може и да има вариант...
В тая фабрика в която още се водя на работа, работехме с бук доста години,но не беше парен ,а само изсушен и въпреки,че носеха дърва,а не материал( такава е разликата в качеството), правехме столове на ИКЕА...,а след това маси и пейки...
Е, парения бук е по-мек, не се кърши много и други предимства има, но става да се ползва и без парене...
bimbaeco - майстор
И аз мисля, че паренето на бука не е абсолютно неизбежно, не защото технологията не дава по-добри резултати, а защото у дома е трудно да го осъществиш. Няма дървесина, която да не може да се изсуши по естествен път (или поне аз не знам за такава). Също няма дървесина, от която да не може да излезе нещо красиво. Така преди време един умник ми беше казал, че от круша нищо не става, и аз ги оставих да нарежат едно 100-годишно дърво за огрев. Още не мога ди со го простя.
Най-важно е да се боядисат краищата с нещо (стара боя или лак), за да не се нацепят (понеже от краищата водата се изпалява много по-бързо, там дървесината се свива по-бързо, образуват се вътрешни напреженвия и талпите се цепят до 10 - 15 сантиметра в краищата) и да се нареди добре скарата, за да не се изкривят талпите под собственото си тегло. Най-горните два слоя ги затискаш с нещо тежко и ги покриваш да няма пряка слъчнева светлина и твърде интензивна въздушна циркулация и чакаш. В зависимост от плътността дървесината съхне с по 2-3 сандиметра в дебелина годишно. Ако си имаш устройство за измерване на влажността, няма нужда да чакаш и да пресмяташ, а от време на време само да мериш.
Това поне знам аз. Ако някой има други впечатрелия по темата, да споделя, нали затова сме седнали пред компютрите на това хубаво време.
bulhomes2 - майстор
Аз имам и отгоре и отдолу водачи. Няма нужда да ги снимаш. Благодаря! Плот има, но е някакво безформено парче ламарина - нито е равнина, нито ръбовете са прави или перпендикулярни. Обаче за триенето между шперплатената каретка и шперплатения плот не бях помислил. Нещата отиват към странични водачи, А за равнинност ще разчитам на каретката.
Прикачен файл:
Plot.jpg
Plot.jpg (102.39 KиБ) Видяна 7544 пъти

Тема "Идея от нета за приспособление за разбичване на дъски" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: