• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
kuuuuuul наистина ли би рискувал с антифриз (етиленгликол) здравето на семейството ти? Не го подценявайте, това не е шега работа. Ако наистина нямаше опасност, то нямаше да се ползва пропиленгликол.
Evgeniy - майстор
Какво значи "рискуваш здравето на семейството", при отворена система?
Това (само според мен) значи
1. Спукана серпентина
2. Спиране на водата в същото време или малко преди това
3. Развален възвратен клапан и подналягане в бойлера от засмукването на оттичащата се вода
4. Някой от семейството, който да пие топла вода от бойлера веднага след като пуснат водата.
kozl - майстор
Вече имам доста скъпа система един панел Волф и бойлер Елдоминвест 120 л, с две серпентини и все още неработеща. Не е за съвсем за раздела, щото нищо освен покупка и окачване на бойлер, каналите в стените и замазването им до сега не е "направи сам". Но все още не е в действие, защото не е довършена (без електроника, ЮПиЕс, изпускателен вентил по температура.
А м-у другото как изглежда този вентил и къде трябва да се монтира на бойлера?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ето как една грешка води след себе куп преразходи. Този панел нормално го дават за 150л бойлер, но може да се монтира със 120, може и с 200. Ако го монтираш със 120л и нямаш регулярна консумация рискуваш в някои моменти бойлерът да прегрее - давай сега да търсим и монтираме предпазни клапани за 100+ лева. Обаче пък комшията ще завижда за високата температура в бойлера :-D . Ако на този панел му сложиш 200л бойлер ще имаш по-ниска температура в бойлера, няма опасност от прегряване, по-голямо количество смесена вода, по-високо КПД, но все ще се тормозиш че бойлера на комшията вдига повече :-D .
barborino - специалист
LazarGanev написа:
Ето как една грешка води след себе куп преразходи. Този панел нормално го дават за 150л бойлер, но може да се монтира със 120, може и с 200. Ако го монтираш със 120л и нямаш регулярна консумация рискуваш в някои моменти бойлерът да прегрее - давай сега да търсим и монтираме предпазни клапани за 100+ лева. Обаче пък комшията ще завижда за високата температура в бойлера :-D . Ако на този панел му сложиш 200л бойлер ще имаш по-ниска температура в бойлера, няма опасност от прегряване, по-голямо количество смесена вода, по-високо КПД, но все ще се тормозиш че бойлера на комшията вдига повече :-D .
Мдааа,много точно казано :-D
kalin72 - майстор
kozl написа:
Вече имам доста скъпа система един панел Волф и бойлер Елдоминвест 120 л, с две серпентини и все още неработеща. Не е за съвсем за раздела, щото нищо освен покупка и окачване на бойлер, каналите в стените и замазването им до сега не е "направи сам". Но все още не е в действие, защото не е довършена (без електроника, ЮПиЕс, изпускателен вентил по температура.
А м-у другото как изглежда този вентил и къде трябва да се монтира на бойлера?
Вече препоръчвам drainback система, след като имах оферти от по 2-3-4К лева, и то без бойлера, от форума тук разбрах за този тип система, и намерих доста информация в западни форуми, прочети за плюсовете й в моята тема, досега за съществени минуси не съм видял/чел...не разбирам защо у нас не се препоръчва от нито една фирма, продаваща соларни панели и бойлери..
Последна промяна от kalin72 на нед авг 18, 2013 1:01 pm, променено общо 1 път.
Bultiger - специалист
...мхм...то и аз в началото исках да сложа 120 или 150лт бойлер, ама добре че ме вразумихте навреме. Това със пробила серпентина при отврорена система пълна с антифриз го изиграх веднъж с парното - разреди ми антифриза - нищо повече, така че - ако няма някакви други доводи "за" пропилен гликол-а може би ще взема пак антифриз...зависи от това колко по-скъп е ПГ. Kuul - за бойлера, висок е 1.85m, на крака е (краката струват 50лв отгоре :))...само дето не е рус :-D , диаметъра му с кожуха е 47см, ама не мога с точност да ти кажа диаметъра на водосъдържателя - мисля че е около 38см, вход и изход за водопроводната мрежа има както отгоре/отдолу на цилиндъра - така и отстрани - виждат се на сМинките :), поръчах го с три "гнезда" за датчици и две серпентини навити една в друга в долната част на бойлера. Поисках също соларната ми серпентина да е от 3/4" тръба, а не от 1/2" както СШ ги прави "стандартно" :) и той каза че могат да го направят...е да ама не - като го закарах у нас се оказа че и двете са 1/2", ама рекох да го пробвам как работи - да не се силя да му го връщам на момента и мисля че е задоволително - 20-30 градуса качва за около 4 часа (12.00 - 16.00 примерно), така че мисля че е добре...изолацията дето я говорихме е някаква жълто-зеленикава вата - уж много добра, ама ще доподобря струва ми се :)...а да цената -ами - с крака 1830лв, за стена - 1780лв... и те така те...10г. гаранция.

Прикачен файл

P1080745-mod.jpg
syncho - майстор
Ок. Все пак всеки сам за себе си преценя. Аз съм имал не един и два случая с пробити серпентини и нямам намерение да рискувам с това дали някой пие или не пие топлата вода... хора всякакви.

Относно дрейн бек системата - въпрос на предпочитание е.
LazarGanev - "Велик майстор"
А някакви доводи за използване на отровния етиленгликол? :)
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 21

Тема "Соларна система в проект - моля за мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: