Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
zz_stefanov написа:
engineer написа:
..... ....Ако ще ползваш ДТЗ е задължително да имаш 3 (три) проводника ......
.....
Работата на дефектнотоковата защита не зависи от PE проводника (от наличието му). Тя сработва при откриване на разлика в токовете между фазата и неутралата.
Питам колегите - допустимо ли е поставянето на ДТЗ във вече изградене инсталация тип TN-C, като PEN проводика преминава през ДТЗ?
Аз смятам, че ше работи, но имам резерви защото при сработване на ДТЗ ще се прекъсне и PEN. При повреда в самата ДТЗ ще стане опасно.

Интересно :?: Би трябвало да работи защото при нормален режим тока през фазата и нулата са еднакви но с различни посоки и алгебричната сума е нула. :? Ако се появи утечка към земя, тока през нулата ще е по-малък т.е. когато разликата надхвърли прага на задействане на ДТЗ, тя трябва да сработи :? В този случай консуматора не трябва да е занулен, защото тази утечка през зануляването пак ще се върне през нулата и сумарният ток е фаза+нула=0.
От всичко казано до тук излиза че при така сложена ДТЗ се получава много опасна ситуация :evil: прекъсване на нулата от ДТЗ, липса на зануляване :evil: сташна работа :xplode:
Евентуално може да се използва за консуматори от клас II т.е. без защитна клема и с двойна изолация, например елекроинструменти, електронни у-ва и др. подобни :?
zz_stefanov - майстор
Знам че се оформят варианти различни от книжните. При случая който представих наистина човек трябва да докосне корпуса, който е свързан с PEN проводника. Смятам обаче че защитата няма причина да не сработи. Наистина тогава целия утечен ток необходим за задействане на защитата трябва да премине през човека, а има хора със слаби сърца :rolleyes: .
Това не бива да се прави.
zz_stefanov - майстор
Моля да ме извините, че започвам нов пост.
Използването на ДТЗ според мен е възможно при инсталация TN-C. Примерно за осигуряване на защитата на бойлер (особено сега след като се поставят масово при ВиК ремонти полипропиленови тръби). Нека имаме бойлерно табло, като до него инсталацията си е TN-C. Не е проблем от таблото към бойлера тя да стане TN-S, към бойлера да отиват фаза, PE и N, като фазата и N прминават през ДТЗ монтирана в бойлерното табло. PE разбира се е свързана (отделно от N) директно на корпуса на бойлера. Смятам, че това е смислено и реално ще защитава къпещия се.
Милен - майстор
zz_stefanov напълно съм съгласен с казаното за бойлерното табло. За бойлера е все едно дали ДТЗ е в неговото табло или в апартаментното.

А по отношение на ДТЗ и двупроводна инсталация мога да кажа и следното:

Ако мрежата е ТТ(заземен корпус, без връзка с заземения звезден център). Тогава съпротивлението на заземяване Rз в електрически мрежи тип ТТ със ЗПТУ (защитен прекъсвач за токове на утечка) се изчислява по следната формула:

Rз=Uд.д. / Idn ,
където Idn=0.03А е тока на утечката,
Uдд е допустимо допирно напрежение.

Според наредба 3 при дефект на изолацията напрежението което може да се задържи неограничено време не трябва да превишава 50V променливо (чл. 181)

Rz = 50 / 0.03 = 1666,7 ома което си е доста формално заземление.
Дори при Uдд = 25V се получава голяма стойност за заземлението
Rz = 25 / 0.03 = 833.3 ома

Допускането че мрежата е ТТ го правя, като се има впредвид, че няма трети проводник и корпуса не е занулен. Заземлението може да се направи допълнително към консуматора, ако не искаме неговата роля да изпълнява човека.

Това че при едно голямо АКО е възможно теоретично да се използва ДТЗ в двупроводна линия не означава че трябва да се прави. :!: Трябва да се залага на сигурното - три жила + ДТЗ :!:
Palawnik - специалист
zz_stefanov написа:
Смятам обаче че защитата няма причина да не сработи.
Напълно съм съгласен, че в 90-95% от случайте ще сработи.
Нека разгледаме два хладилника един до друг захранват се от два контакта от един и същи токов кръг. Съответно от една и съща ДЗТ. АКО с една ръка си се хванал за "зануления" хладилник, а с другата "офазения" хладилник. Според мен тока ще си премине през теб, а ДЗТ няма да сработи.
zz_stefanov написа:
Не е проблем от таблото към бойлера тя да стане TN-S, към бойлера да отиват фаза, PE и N, като фазата и N прминават през ДТЗ монтирана в бойлерното табло. PE разбира се е свързана (отделно от N) директно на корпуса на бойлера. Смятам, че това е смислено и реално ще защитава къпещия се.
Напълно съгласен с теб. Това решение не е само смислено, а е отлично.
Милен - майстор
Palawnik написа:
Напълно съм съгласен, че в 90-95% от случайте ще сработи.
Нека разгледаме два хладилника един до друг захранват се от два контакта от един и същи токов кръг. Съответно от една и съща ДЗТ. АКО с една ръка си се хванал за "зануления" хладилник, а с другата "офазения" хладилник. Според мен тока ще си премине през теб, а ДЗТ няма да сработи.
То това си е напълно възможна ситуация, дори и без да има ДТЗ :arrow: Офазения хладилник е някой стар руски с обикновен щепсел - следователно няма да се получи късо и предпазителя няма да изгори. Другия хладилник е нормален с шуко щепсел.И двата са включени към занулен контакт.
При едновременно допиране до двата хладилника, през допиращия ще протече тока на късо съединение на офазения хладилник. :idea: Човека направо ще светне :idea: Много опасна ситуация :xplode:
zz_stefanov - майстор
Palawnik написа:
... ..Напълно съм съгласен, че в 90-95% от случайте ще сработи.
Нека разгледаме два хладилника един до друг захранват се от два контакта от един и същи токов кръг. Съответно от една и съща ДЗТ. АКО с една ръка си се хванал за "зануления" хладилник, а с другата "офазения" хладилник. Според мен тока ще си премине през теб, а ДЗТ няма да сработи. .... ....
Прав си, няма да сработи, защото веригата на утечка пак ще се затвори през ДТЗ и токовете ще са уравновесени :)
Palawnik - специалист
Щом съществува макар и теоретична възможност да се случи някакво събитие според мен ДТЗ трябва да се монтира само с трипроводна линия.
zz_stefanov - майстор
Така е. И аз отрезнях по темата.
Четейки рекламките http://web.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... _Guide.pdf на 10, 13, 14 и 15 стр. са отбелязали, че на консуматорите на твърда връзка не се поставя ДТЗ. Не разбирам защо ги отличават от другите. Според мен на една кухненска печка ДТЗ е толкова необходима колкото и на бойлера.
Palawnik - специалист
И аз нямам идея :? . Така е записано в нормативните актове. А каква идея е имал този който ги е писал и дали въобще е имал идея незнам. :lol: Все пак да не забравяме, че се дават минималните изисквания. Никой не забранява да се слага на бойлер, печка, климатик и т.н.

Тема "относно ползване на ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: