Всичко за дърводелството
NeoBoss - специалист
Значи гледах по любимия ми дискавъри че слагат варено ленено масло за основа на лак, като по този начин маслото подхранвал лака и той издържал много повече години (правиха пожарникарски стълби от ела). Но сега чета че съхнещите масла (като лененото) се наричат безири, а върху тях не се слагал лак на водна основа? Тра въпроса ми е какво се слага върху лененото масло. Или някакъв друг начин по който хем да потчертаем шарката на дървото хем да го защитим добре от всички външни условия.

само от лак на водна основа съм доволен но мога да кажа че за 5 години , на силно третиранидървесини лака се напука .
bimbaeco - майстор
Мисли за маслата, като за крем за ръце, примерно. Те пречат на дървото да изсъхне, да се напука и да се обезцвети бързо. Така че, да, подхранват, но не лака, а дървесината.
Лазурните лакове може да се използват за такава цел. Те попиват в дървесината и я предпазват, като освен това я оцветяват в зависимост какъв пигмент се избере. За да се подчертае шарката, трябва да се втриват, но за да се получи добър резултат, повърхността трябва да се полира с шкурка много добре и да се почисти много добре след това. Какъвто и прозрачен лак да сложиш отгоре, ако дървесината е отвън, рано или късно ще се напука. Ако просто оставиш дървесината с лазурен лак, е достатъчно от време на време да я повтаряш. Това важи само за неща, които не са подложени на износване (ако е пейка, например, лазурният лак ще се износи бързо, ако са сачаци или челни дъски - ще издържи дълго).
Разултатите зависят много и от дървесината - затова дворните дървени мебели се правят от тиково дърво, кедър и дори кипарис. По различни причини, свързани със структурата им, те издържат много дълго навън, но и те, разбира се, изискват някаква поддръжка.
NeoBoss - специалист
сега това за лака върху лененото масло не си го измисля , ето клипа - втората част, за който знае англисйки.
http://dsc.discovery.com/tv-shows/dirty ... rusion.htm
просто не доуточнават какъв лак ползват.

дървесината е капандура на кладенец и гредите на покривчето му, именно там се и напукал лака на водна основа (3 ръце) който бях сложил. Явно защото мокря дървото допълнително като поливам и тревата. Но си поиграх бая да му направя нови капаци и ми се иска да го защитя по добре. Като станат готови ще чака и снимки.

но все се срещат противоречиви мнения за това как и кога се използва ленено масло.

за типовете дърво , в карловския край друго освен чам не се продава, даже и никъде не съм виждал друг материал в магазин освен чамов. Да сеча от гората е незаканно такаче незнам как можеш да се се сдобие човек с друг материал освен чамов. Но не мисля че от значение защото чама до колкото знам е със най добро отношение тежина : здравина и цена.
NeoBoss - специалист
то се оказа че темата много широка, чак се чудя защо няма цяла тема за финишните покрития на материалите от дърво. Те както могат да го разхубавят и заздравят така могат и да го съсипят при неправилно ползване.

Значи това което разбрах аз досега е че маслата биват два вида съхнещи и не съхнещи (остават мазни), лененото масло е от съхнещите , но зада съхне по бързо трябва да се окисли като за целта се вари или му се добавят химикали. Маслото като покритие измества водата (по тежка е) и попива навътре в дървото. Маслото по малко се разширява от водата и се свива, като по този начин го предпазва от напукване (можеби и заради това предпазва лака от делуминация). Също така предпазва дървото от мухали и плесени. И го прави по устойчиво във влажни среди, като придава хубав вид на дървото подчертавайки му шарката. Но лененото масло не е финишно покритие , то попива във дървесината и незапълва порите на дървото. Точно заради това е нужно да се ползва допълнително финишно покритие.

Сега проблема е с какво финишно покритие да се ползва. До колкото чета ако се остави да съхне лененото масло 4-5 дена , върху него можело да се слага всякакво покритие. Но поради бавното действие се е наложило да се ползват само лакове на маслена основа. Който могат да се слагат през няколко часа.

Обаче имало проблеми с някои лакове да се слагат на водна основа, по ради химичния им състав и се получавали нежелани ефекти. Но в лаковете на водна основа тези химикали са заместени със вода. Като смолите във лака са били третирани преди това зада могат да се разтварят във вода. Та по пътя ня логиката би трябвало да няма проблем, и така да са го правили клипчето. Но за лаковете на водна основа не се намира много информация защото са новички на пазара.
bimbaeco - майстор
За да си сигурен, че между разнородни покрития ще има добра съвместимост, трябва да четеш инструкциите на производителя. Продуктите може на пръв поглед да са разработени на еднакъв принцип и пак да не се комбинират добре един с друг.
За твоя конкретен проблем не е удачно да използваш масло, защото върху дървото има лак, който трябва да се свали напълно, ако ще слагаш масло (иначе няма да попие). Ако съм на твое място, ще изчистя напуканото и нездравото покритие и ще нанеса нови 3 покрити я от същия продукт и така до края на света ( по веднъж на 5 години не е чак толкова зле). Иначе, при равни други условия, щях да направя нещата с лазурен лак.
Ленените масла са коварна работа, ако не уцелиш качествен продукт и добър метод за нанасяне може да имаш големи проблеми - трудно съхнат, чернеят и лепкат. По-добър вариант е комбинация от ленено масло и тунгово масло.
Пак ще повторя, каквото и да използваш, трябва да спазваш стриктно инструкциите на поризводителя.
NeoBoss - специалист
не не говоря за гредите които са се напукали. Темата е за новите капаци как да се защитят най-добре.

на кутиите не пише нищо със какво са съвместими или с какво не то ако пишеше ехеееееееееее

Тема "варено ленено масло + лак ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: