• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
Ами по теорията на вероятностите да ти се пукне серпентината и в този момент да ти спрат водата клони като да удариш няколко шестици от тотото. Иначе темата е дъвкана предостатъчно във форума и май не е нужно всеки път да почваме от начало. Щото след малко някой ще извади пак темата за легионелата и така до безкрай
Сега не знам цените какви са но пък преди бяха направо неразумни.
LazarGanev - "Велик майстор"
lov написа:
Сега не знам цените какви са но пък преди бяха направо неразумни.
Е все пак некви цифри, па макар и от преди? :)
idunno - специалист
+1 на Лазарчо за поддържане на ритъма на дискусията, в тази ли тема изтъкваше " достойнствата" на Вайлант или в друга,че му загубих края вече.
Колкото до отровния етилен гликол и глупостите,че влияел на резбовите съединения, това е толкова вярно колкото,че ще се смеси(етилен гликолът) с водопровдоната система.Все пак водопроводното налягане е по високо от това в солара и по-скоро водата от водопровода ще "избута" етилен гликола....толкова стига за разумните. :)
idunno написа:
Все пак водопроводното налягане е по високо от това в солара
Не пиши глупости моля - в повечето случаи налягането в соларната серпентина е по-високо от това във водопровода (поне в някой момент). Колкото до резбите - да, и при двата вида антифриз е противопоказно да се ползват калчища, не само при етиленгликола.
lov - майстор
В конкретната инсталация на колегата пуснал темата системата е отворена. Не знам какво му е налягането но пък в моята е на границата на допустимото та от зор съм сложил и редуцир щото всичко се пука но в обратна посока.
А за разлика в цените по онова време по спомени беше някъде 1:4.
Знам че в конкретната ситуация системата е отворена, но пак се чудя каква е логиката да се говори изобщо за етиленгликол, след като цената на двата гликола е ЕДНАКВА или поне с много малка разлика, в зависимост от къде се купува - около 8лв/л концентрат. Имал съм случай, когато една клиентка в едно село не хареса цената и като дойде време да пълним отоплителната и система си взе от бензиностанцията в съседното село отровен концентрат за 8.5лв/л от варел с неясен произход :) . Та всеки сам си решава, но някои решения са ми чудни :) .
kozl - майстор
LazarGanev написа:
Ето как една грешка води след себе куп преразходи. Този панел нормално го дават за 150л бойлер, но може да се монтира със 120, може и с 200. Ако го монтираш със 120л и нямаш регулярна консумация рискуваш в някои моменти бойлерът да прегрее - давай сега да търсим и монтираме предпазни клапани за 100+ лева. Обаче пък комшията ще завижда за високата температура в бойлера :-D . Ако на този панел му сложиш 200л бойлер ще имаш по-ниска температура в бойлера, няма опасност от прегряване, по-голямо количество смесена вода, по-високо КПД, но все ще се тормозиш че бойлера на комшията вдига повече :-D .
Не е в това грешката. Грешката е мерак за зелено. Не знам дали ще тръгне тая система, но до момента само лапа пари и ми опъва нервите. Освен мъглата по системата (все пак за това ползвам услугите на професионалисти, но уви мъглата си стои), заблудите, които ми поднасяха изпълнителите (умишлено или не :? ) и накрая разправията с комшиите (щото панела е на балкона, а тука е ЕС) ми дойдоха свише и даже и от разходите по туй слъчево чудо.
Да ве видОх се в чудо. И до сега незнам къде какво се слага по тая система, а мястото е кът. Обема на бойлера е компромис с мястото, а панела е друго чудо (комшийско). Тоя трЕбваше да е най-Убавия - ама пак грозен излезе и не го Ареса комшията въпреки че кожуха му от алуминий. А никой от тези дето ми оферираха не захапа "дрейн бек" стръв.
Като заработи системата и ми ми отмине яда и напрежението ще помисля за направи сам сенник за панела. За сега чакам да свършат специалистите с монтажа, че да знам какво и как да се оформя за да се скрият системите в банята. И настана едно чакане и послъгване вече 4-та седмица......................................................
И ако някой ми бе казал още в началото какво ме чака - зарежи зеленото. Един бойлер на ток 100 литра и тВа е. А сега оПа на зеленото хоро. :проба:
Последна промяна от kozl на пон авг 19, 2013 2:14 pm, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
А никой от тези дето ми оферираха не захапа "дрейн бек" стръв.
Що не си я направиш сам тая система, не е сложно, само се иска да четеш и спазваш правилата, както и да ти се оттдава майсторлъка :)
kozl - майстор
С риск да ме мъмрАт у форума - ама аман от направи сам. А и медни тръби още не съм се научил да запоявам. И така доверих се на професионалисти - и за да стане по-бързо, а последния монтаж се бави :cry: ). Няма го UPS-а,елекронния блок с датчиците, разтоварващия клапан по температура и регулиращия смесител и може би нещо друго дето не съм открил, че трябва да го има - например ОК.
И какво се получава в крайна сметка - повечето неща са доправи си сам по неволя. А ако остане време може и нещо сам да си направя за удоволствие. :wink:
kalin72 - майстор
Аз затова зарязах фирмите, и започнах да чета и питам тук и там, за да преправя системата за локалното ми парно сам, а сега и слънчевата ми система за БГВ.
Не ти трябват медни тръби, не ти трябва UPS, не ти трябват никакви клапани....чети, писано е многократно как се изпълнява този тип система, а удоволствието, че сам си се справил (с помощта и на форума) е голямо :)
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 21

Тема "Соларна система в проект - моля за мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: