Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
koceto_pz написа:
Вече съм с нов панел, ето този модел http://pvmodules.eu/bg/catalog_details/ ... nel-hareon
още нямам голями впечатления...ще пиша като имам повече инфо :).
Колега, този панел, който си взел сега ми се струва, че е по-подходящ за 24V-ва система т.е. да ползваш акумулатори свързани на 24V и съответно да използваш 24 - 220V - инвертор. Ако зареждаш акумулатор на 12V., според мен панела няма да работи с пълната си мощност, може би наполовина. Пък и загубите в един 24V инвертор при една и съща мощност спрямо 12V инвертор, би трябвало да са по-малки. Казвам го като човек, който сам си е правил слънчев панел и съм си правил разни опити и измервания :)
koceto_pz - специалист
Съгласен съм колега,но в момента всичко ми е за 12V,имам само един акумулатор,инвертора и той ми е за 12 волта...догодина живот и здраве ще правя повече инвестиций.Едно нещо забелязвам обаче,когато съм на балкана панела буквално ще издъни акумулатора от заряд :lol: ,вързал съм едно волтметърче на акумулатора ,и тук в Пазарджик най силния заряд ми е бил 13.6,на Широка поляна ми достигна до 14 волта :supz: .Вярно е че съм и на по високо...,въобще много добра инвестиция за любителите на балкана :).
Миналата събота бях на Широка поляна,събудих се към девет,насочих панела към слънцето,и цял ден имахме телевизор Булсат и музика :),вечерта към 19:00 започна да пада напрежението и минахме на генератор :).
2v6 - майстор
DMN написа:
koceto_pz написа:
Вече съм с нов панел, ето този модел http://pvmodules.eu/bg/catalog_details/ ... nel-hareon
още нямам голями впечатления...ще пиша като имам повече инфо :).
Колега, този панел, който си взел сега ми се струва, че е по-подходящ за 24V-ва система т.е. да ползваш акумулатори свързани на 24V и съответно да използваш 24 - 220V - инвертор. Ако зареждаш акумулатор на 12V., според мен панела няма да работи с пълната си мощност, може би наполовина. Пък и загубите в един 24V инвертор при една и съща мощност спрямо 12V инвертор, би трябвало да са по-малки. Казвам го като човек, който сам си е правил слънчев панел и съм си правил разни опити и измервания :)
Дали фотоволтаичен панел работи на пълна мощност зависи от регулатора.
Ако регулатора е с MPPT функция може да се достигне максималната мощност на панела, независимо какво е напрежението на акумулатора.

Специално горепосочения панел е подходящ за система 24V, но трудно ще зарежда акумулатор 24V.
Ако се ползва MPPT регулатор и акумулатор 12V ще работи по-добре :idea:
DMN - майстор
Прикачен файл:
2013-08-19_144657.jpg
2013-08-19_144657.jpg (33.31 KиБ) Видяна 5231 пъти
Възможно е колега, не съм запознат с тези регулатори с МРРТ функция и как работят. Но като гледам характеристиката на този панел, не разбирам защо трудно ще зарежда 24V акумулатор. Този панел дава 7.97А при напрежение 29.49V. А един 24V акумулатор по принцип не бива да надхвърля 28.8V. От опитите, които съм си правил, а и от характеристиката се вижда, че максималния работен ток и тока на късо са много близки. Ако сложим да зареждаме един 12V акумулатор, тока ще е пак почти същия както и при зареждането на 24V акумулатор(имам предвид този панел), но напрежението на 12V акумулатор е два пъти по-ниско и от там и непълноценното използване на мощността на панела, това което имах предвид в предния си пост. Ако можеш обясни как работи този регулатор и по какъв начин един 12V- 80Аh акумулатор ще е по-полезен от два 12V- 80Аh акумулатори свързани последователно, които според мен този панел може да зарежда. :)
2v6 - майстор
DMN написа:
Възможно е колега, не съм запознат с тези регулатори с МРРТ функция и как работят. Но като гледам характеристиката на този панел, не разбирам защо трудно ще зарежда 24V акумулатор. Този панел дава 7.97А при напрежение 29.49V. А един 24V акумулатор по принцип не бива да надхвърля 28.8V. От опитите, които съм си правил, а и от характеристиката се вижда, че максималния работен ток и тока на късо са много близки. Ако сложим да зареждаме един 12V акумулатор, тока ще е пак почти същия както и при зареждането на 24V акумулатор(имам предвид този панел), но напрежението на 12V акумулатор е два пъти по-ниско и от там и непълноценното използване на мощността на панела, това което имах предвид в предния си пост. Ако можеш обясни как работи този регулатор и по какъв начин един 12V- 80Аh акумулатор ще е по-полезен от два 12V- 80Аh акумулатори свързани последователно, които според мен този панел може да зарежда. :)
DMN браво, изпъква оптимизма в теб =D>
За съжаление на практика нещата са далеч от идеалното.
Това са характеристиките:
Прикачен файл:
235w.GIF
235w.GIF (39.41 KиБ) Видяна 5214 пъти
7.97А при напрежение 29.49V се получават при STC (Standard Test Conditions - Стандартни Тестови Условияу) - 1000 W/m2 слънчева радиация върху панела и температура на клетките 25 градуса.
Това е възможно да се случи само зимата, при ясно време, насочен перпендикулярно към слънчевите лъчи панел намиращ се в района на връх Мусала.

В долната таблица при NOTC (Nominal Operating Cell Temperature - Номинална температура на работа на клетките) са данните при по-нормални условия. При максимална мощност тока е 6.48A, а напрежението 25.84V - колкото да поддържа един 24V оловен акумулатор да не се разреди напълно.

Регулаторите с MPPT функция работят така, че да прехвърлят максималната възможна мощност от панела към акумулатора. Максималната мощност на панела се получава при различни напрежения в зависимост от температурата и слънчевата радиация.

Примерно ако в даден момент този панел има максимална мощност 100W при 25V и 4A ток, с регулатора на koceto_pz акумулатора ще се зарежда (ако няма консуматори) с ток 4A. С други думи в акумулатора ще влизат 50-60W.
Ако се ползва MPPT контролер в акумулатора вместо 4A е възможно да влизат над 6A или над 80W.
DMN - майстор
2v6, благодаря за отговора :) Но истината мисля, че пак е някъде по средата. Мисълта ми още в началото беше, че koceto_pz и системата, която си е изградил с контролера и панела, няма да работят пълноценно. Панелът има излишно голямо напрежение(а и вероятно е по-скъп) за зареждане на 12V акумулатор. Трябвало е да си вземе панел за 12V система, който обикновено е с 36 клетки и работно напрежение около 18V. Както и подозирах, този контролер МРРТ увеличава тока от панела за сметка на по-високото напрежение и така се стреми да запази пълната мощност, и може би ще има някакво предимство при облачно време, но тогава всичко става доста относително. Поразгледах тук там и видях, че са доста скъпи. И вместо да се стремим да увеличим тока със скъпи у-ва, в които неминуемо ще има и загуби, то същия резултат можем да постигнем като просто включим паралелно друг панел - например два панела за 12V система, отколкото един на 24V със същата мощност и да правим тези гимнастики с регулатора за зареждане на 12V и то със загуби.
2v6 написа:
В долната таблица при NOTC (Nominal Operating Cell Temperature - Номинална температура на работа на клетките) са данните при по-нормални условия. При максимална мощност тока е 6.48A, а напрежението 25.84V - колкото да поддържа един 24V оловен акумулатор да не се разреди напълно.
С това малко не съм съгласен, че панела само ще поддържа заряда. 6.48А са при напрежение 25.84V и това е макс. мощност при тези условия. Но 25.84V не са максималното напрежение, което дава панела, по харакетристиката(вече песимистичната :-D ) това са 33.95V. Така че при 28V на акумулатора той пак ще се зарежда, като разбира се тока няма да е вече 6.48А а по-малко, колко точно - не мога да кажа, но може би около 3.5-4А. Доста трудно могат да се правят изчисления и да се разбере къде точно е истината, защото се събират няколко променливи величини като - слънчева радиация, температура, насоченост на панела и т.н. Аз затова отдавна не разчитам само на сметки и уравнения, а повече вярвам на опити и измервания в реална обстановка. Не ангажирам никого с това, което съм написал :)
2v6 - майстор
DMN написа:
2v6, благодаря за отговора :) Но истината мисля, че пак е някъде по средата. Мисълта ми още в началото беше, че koceto_pz и системата, която си е изградил с контролера и панела, няма да работят пълноценно. Панелът има излишно голямо напрежение(а и вероятно е по-скъп) за зареждане на 12V акумулатор.
...
Да, така е. Някъде да съм написал, че панела ще му работи пълноценно?
DMN написа:
...
Трябвало е да си вземе панел за 12V система, който обикновено е с 36 клетки и работно напрежение около 18V. Както и подозирах, този контролер МРРТ увеличава тока от панела за сметка на по-високото напрежение и така се стреми да запази пълната мощност, и може би ще има някакво предимство при облачно време, но тогава всичко става доста относително. Поразгледах тук там и видях, че са доста скъпи. И вместо да се стремим да увеличим тока със скъпи у-ва, в които неминуемо ще има и загуби, то същия резултат можем да постигнем като просто включим паралелно друг панел - например два панела за 12V система, отколкото един на 24V със същата мощност и да правим тези гимнастики с регулатора за зареждане на 12V и то със загуби.
...
Според теб какви ще са загубите, ако панела е с работно напрежение 18V?
DMN написа:
2v6 написа:
С това малко не съм съгласен, че панела само ще поддържа заряда. 6.48А са при напрежение 25.84V и това е макс. мощност при тези условия. Но 25.84V не са максималното напрежение, което дава панела, по харакетристиката(вече песимистичната :-D ) това са 33.95V. Така че при 28V на акумулатора той пак ще се зарежда, като разбира се тока няма да е вече 6.48А а по-малко, колко точно - не мога да кажа, но може би около 3.5-4А. Доста трудно могат да се правят изчисления и да се разбере къде точно е истината, защото се събират няколко променливи величини като - слънчева радиация, температура, насоченост на панела и т.н. Аз затова отдавна не разчитам само на сметки и уравнения, а повече вярвам на опити и измервания в реална обстановка. Не ангажирам никого с това, което съм написал :)
Според теб с какъв ток се зарежда лесно 24V акумулатор, 80Ah ?
DMN - майстор
2v6 написа:

Ако регулатора е с MPPT функция може да се достигне максималната мощност на панела, независимо какво е напрежението на акумулатора.

2v6, не искам да си губя времето сега за другите въпроси в непроверими изчисления за да доказвам на всяка цена, че съм прав(категорично не съм го заявявал), а и както виждаш тона ми на писане не е такъв. :) Пък и пак повтарям - трудно се правят точни сметки от разстояние за тези неща. Имам два панела - единият е купен, другият е саморъчно правен. Този, който съм го купил е имало случаи, в които е надхвърлял параметрите дадени при идеалните условия и то без да съм на връх Мусала, а почти на морското равнище, така че..."всичко е относително", както е казал един учен.
koceto_pz - специалист
Радвам се че стана добра дискусия в темата,да споделя какво се случва при мен.Вчера си правих проби,на обяд около 13:00 при включен инвертор и консуматори към него поялник 40W енергоспестяваща крушка 14W,телевизор+Булсат около 45-50 W,волтметъра на акумулатора показваше 12.7,в този момент с мултицета премерих директно на панела(входа на регулатора) ,и там показваше 12.8,разликата беше само една десета!Иначе правих проби без никакъв консукатор на акумулатора показваше 13.7 а на панела 17 волта .
DMN - майстор
koceto_pz написа:
Радвам се че стана добра дискусия в темата,да споделя какво се случва при мен.Вчера си правих проби,на обяд около 13:00 при включен инвертор и консуматори към него поялник 40W енергоспестяваща крушка 14W,телевизор+Булсат около 45-50 W,волтметъра на акумулатора показваше 12.7,в този момент с мултицета премерих директно на панела(входа на регулатора) ,и там показваше 12.8,разликата беше само една десета!Иначе правих проби без никакъв консукатор на акумулатора показваше 13.7 а на панела 17 волта .
Колега, трябвало е да премериш и тока. Токът, който отива към инвертора и тока, който отива от панела към контролера, а може и на самия акумулатор, така ще разбереш какво става и в каква посока се движи тока - към акумулатора или от него към контролера. Струва ми се, че при включени тези консуматори, които си изброил, акумулатора не се зарежда, а напротив - той подпомага панела в захранването на консуматорите. Макар че, тока към инвертора може и да не се измери коректно с обикновен мултицет, а и мощността на консуматорите, които си описал, едва ли си я мерил с ватметър в този момент, може и да не е точно такава...абе тя стана дълга и широка, я си карай почивката и си пий биричката :partyman:

Тема "Малко помощ за фотоволтаичен панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: