• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
kalin72 написа:
Аз затова зарязах фирмите, и започнах да чета и питам тук и там, за да преправя системата за локалното ми парно сам, а сега и слънчевата ми система за БГВ.
Не ти трябват медни тръби, не ти трябва UPS, не ти трябват никакви клапани....чети, писано е многократно как се изпълнява този тип система, а удоволствието, че сам си се справил (с помощта и на форума) е голямо :)
Ако колегата по съдба живее в апартамент на един етаж а не мезонет ,реализирането на Дрейн бег системата е по -трудно ,трябва нивото на резервоара за източване да се спазва винаги да е по-ниско от долния ръб на панела и ако панелът е на нивото на парапета става невъзможно реализирането на тази система ,по-скоро да се мисли за гравитачна ,тя е много сладка ,няма и помпа! Иначе няма да се уморя да препоръчвам тази система Дрейн бег ,като елементрана, сигурна и евтина!
Andri01 - майстор
С питане до Цариград се стига,нали? Това важи и за системите за БГВ!
"- Другарко,моА ли вЪ запитам?
- Ами питайте бе другарю,питайте де!? То така с питане ,един нае..а на моя мъж жена му..."
Bultiger - специалист
kalin72 написа:
Аз затова зарязах фирмите, и започнах да чета и питам тук и там, за да преправя системата за локалното ми парно сам, а сега и слънчевата ми система за БГВ.
Не ти трябват медни тръби, не ти трябва UPS, не ти трябват никакви клапани....чети, писано е многократно как се изпълнява този тип система, а удоволствието, че сам си се справил (с помощта и на форума) е голямо :)
И аз затова ги зарязах още преди да съм ги ползвал :), съжалявам за колегата kozl, ама - гони ги докрай - докато не стане всичко както трябва...аз поне проблеми с комшиите нямам - в къща с двор съм, пък и EZINK са си красавци !?! :):):)
Калине дай един линк тук към твоята тема, че оня ден ми останаха 15 свободни минути и ми се искаше да почета, пък не я намерих...а иначе - взех си антифриз от Антикороза, AG концентрат на -76 градуса, разреден 1:1.5 работи до -26 градуса...5литра туба е 19.08лв, цената на разредената течност за -26 градуса излиза 1.5лв/лт...пък на мен парно + солар са към 90лт...
lov - майстор
Много е лошо когато клиента разбира повече от майстора. Тъй че колега kozl може и да не знаеш ама да не се окаже, че си по сръчен в ръцете и от твоите майстори. Гони ги до дупка да ти доставят всичко че и да я пуснат. Пък ако не могат няма да им плащаш и това е.
kalin72 - майстор
Bultiger написа:
Калине дай един линк тук към твоята тема
Ето линк, 5 теми по-надолу от тази е :)
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=43182
Засега мисля да не смягам ппропиленгликол, имам лек теч от едната връка между колекторите...мързи ме да оправям връзката, явно алуминия се е раздул, и не уплънтява добре...не губи много вода де :)
Bultiger - специалист
... аз сипах антифриза...2 теча на връзката между два от колекторите, и още един от другата страна...навлажняваше сутрин на студено, мисля че спря след като го дозатегнах, макар че ще го наблюдавам докато температурите станат отрицателни.
Мхм... много ми се цапат колекторите :( живея на главна/прашна улица, та за месец и половина така са се напрашили че КПД е паднало с едно поне 10-ина% според мен, може и повече да е...зачистих ги, ама ще си трябва явно веднъж в месеца да ги посещавам :)...иначе се сещам как мога поне малко да удължа срока. Имам останала една кутийка автомобилна вакса - много е добра, като се "минат" стъклата на колата после 2-3 месеца има ефект...а на колекторите може и повече да е - все пак няма да има чистачки, които да свалят ваксата...ама нещо и мен ме мързи ... а то като гледам май всички ни мързи. Направо за срам на форума сме :):):)
lov - майстор
Аааа.... не думай така.

То мързела е остена на прогреса. Ако нямаше нещо да ни ръчка отзаде нямаше нищо да сътворим. :lol:
Щяхме да бухаме като луди. Гениалните решения са точно заради мързела. Що като може някоя хитрина да свърши работата в место мене, а аз да си мързелувам.
kozl - майстор
Предпазния клапан по температура на колко градуса отваря и в кой отвор трябва да се монтира в бойлера?
И гледам, че хидравличен с терморазширяема течност, което ме притеснява, че той няма да сработва при тясно определена температурна граница. Така е възможно при подгряване с електричество клапана да сработва и , Че стане перпетоелектретоподгревато :? .
Bultiger - специалист
Я малко ЪП и ЪПдейт :)
днес солара "удари' 70 градуса а бойлера на финала - 65, с нетърпение очаквам по-студеното време да видим какво ще покаже. Управлението на елдом е тествано и работи и с другия източник - справя се много добре и независимо, че бойлера ми е с две долни серпентини - добив от слънцето винаги има, защото - както няколко пъти споменавам - радиаторите ми са преоразмерени, системата на парното работи на макс 40-45 градуса, така че - каквото над тази темепература дойде от слънцето се хваща без проблем. Ако бях взел бойлер с горна и долна серпентина, щях да грея само горната му част с парното -->, много по-малко топла вода, която отгоре на това и бавно ще се възстановявя в облачните дни...не мисля че сгреших с двете долни серпентини и в комбинация с "нискотемпературното" парно, както всички колеги ме предупреждаваха...стана работата :), бойлера откакто го монтирах в края на Юни е включван два пъти на нагревател, като единия беше за проба !
Високия бойлер много бавно смесва водата, което много ме радва, но ще му подобря изолацията с допълнителна вата отвън...губи доста градуси...но - това не е болка за умиране и се оправя лесно, в общи линии - системата работи много добре и се надявам да е така още дълги години.
Ето две снимки:
едната в 16 часа - колекторите работят на 70 градуса, а другата след като всичко приключи и бойлера стигна 65 градуса, в 17.10часа, а колектора пак беше развил 70 градуса =D>, но не можеше да мине зададеното дела Т (7 градуса бех нагласил).

Прикачен файл

P1090246-1.jpg

Прикачен файл

P1090250-1.jpg
trace74 - специалист
Вертикалния бойлер на Шишков е супер по отношение на бавното смесване на студената и топлата вода благодарение на конструкцията - много дълъг и с малък диаметър. Само за пример когато Т в средата достигне 18-19 градуса в горната част все още има вода с 40-45 градуса. Проблема както правилно си забелязъл е в изолацията. С неговата собствена изолация се губят по 4-5 градуса на денонощие. Аз поставих допълнителен пласт 50мм листова изолация R-flex тъй като бойлера е в сервизно помещение и не се вижда, това изолиране промени нещата драстично. Загубите са от порядъка на 1-2 градуса на денонощие, така че определено ще има голяма полза.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 21

Тема "Соларна система в проект - моля за мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: