Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
pipilica - майстор
Значи имам сонда Ф150 дълбока 12 метра с PVC тръба, правена е преди около 8-9 години. До миналия месец водата беше много бистра но сега изкарва много пясък, ситен тъмно кафяв и малко дребни лъскави частици. В сондата има два смукателя, единя е Ф40 и е на хидрофорната помпа за къщата 0.75kW клапана е на 2,5 метра от дъното, другия е Ф50 и е на една 2,2kW трифазна за поливане клапана е на 1,5 метра от дъното. Вода има щото като работи трифазната водното ниво пада само с 4 метра а нормално е на около 1,5 до 2 метра. Та проблема се яви преди около месец водата стана малко мътна и помпите почнаха да вадят пясък. Защо според вас се получава тоя проблем.
Преди трифазната работеше по цял ден и нямаше грам пясък сега като работи един час и във вадата си личи пясъка.

Малко дълго стана ама поне инфото е много.
hidrazin - майстор
Ами срутила се част от почвата/пясъка около крушата - това дето ти се явява като резервоар под земята. При сондажи от този тип и тези с набита тръба в началото се оформя подземен резервоар. Помпата изсмуква всичко каквото може - пръст, пясък... и отдолу се оформя кухина само от камъни и баластра. Случва се от време на време да се свлече малко пръст, пясък... Най-често това става тъкмо по това време когато дълго не е валяло и нивото на подземната вода падне.
Преди два дена и при мен стана нещо подобно. Помпата аха да засмуче въздух, дебита намаля за малко и тръгна една мътна вода. За няма и пет минути пак се избистри. А при мен сондажа е с набита тръба правен някъде в края на 70-те. :-D
Ще се изчисти. А ти провери дребните лъскави частици да не са от презрения метал. :cool:
:partyman:
pipilica - майстор
Е отначало и аз се сетих че може да се е срутило нещо ама вече месец няма промяна. Пробвах оня ден пусках смукателя на трифазната по-близо до дъното и вади една яка боза работи около 2 часа поизбистри малко и я спрях. Ама на 2,5 метра от дъното да дърпа пясък. Друго интересно светих в дупката с мощен прожектор докато работи голямата помпа и се вижда как се движи водата като че там е водната жила а това са само 6 метра под земята, има ли опция пясъка да пристига с водата. Ако пусна само малката помпа има много малко пясък даже има дни изобщо няма, а примерно днес три пъти чистя филтъра на малката помпа щото много намалява дебита. Много странна работа с тая сонда. И друго интересно като работи голямата помпа вади мътна вода е днес за 4 часа работа все мътна излизаше, дебита е голям, след помпата има 20 метра Ф50 полиетилен и у краставиците
hidrazin - майстор
Ами не познавам терена ти но е напълно възможно да не е срутване а да го носи. Както описваш дебита при теб водата не е капилярна а се попаднал на подземна "река". Тази вода все отнякъде идва - някъде от по-високо. Това че при теб не е паднало нивото не означава че и там от където идва тази вода, от по-високите части не е паднало. Съвсем нормално е когато там намалее водата да предизвиква срутвания или да увлича утайки които после идват при теб.
Ако не се изчисти с помпите ще се изчисти след първите по-сериозни дъждове.
Krass - майстор
Преди 2 седмици и при мен стана срутване. 16 м.сондаж Ф140. 3 колички филц събра около тръбата в шахтата.
hidrazin - майстор
:-D При теб има още да уляга.

Тема "Въпрос за сонда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: