• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
При Drain Back системата корозията се избягва лесно:тръби-медни или ППР,съда-емайлиран или неръждавейка,арматурата-месинг,колектора-той си е с медни тръби. Единствено остава материала на серпентината. При мене,с 2 бойлера "Теси" стана така,че много време не мога да изчистя чернилката излизаща от серпентините им. В допълнителния съд се утаява черна тиня,във филтъра-песъчинки/малко ,но ги има/,а от серпентината на 120л. бойлер-излиза чернилка и нещо като песъчинки / ако са пълнили тръбите с кварцов пясък при огъването/ или окалина от нагряването. Някой имал ли е подобен проблем и как се решава,освен с механично почистване или рекламация/ ходене по мъките,да доказваш "че нямаш сестра"!?/.
fbr - майстор
saraneron написа:
!Силно се препоръчва да е затворена ,за да не се налага допълване и да няма корозия!Тогава просто я забравяш!
Супер проста и надеждна система. Просто правиш и забравяш. Ни допълваш, ни юпиеси, ни акумулатори, ни обратна конвекция. Все си напомням че трябва да се кача и да нагледам моята, ама като не се налага, остава за утре. Няма нужда от медни тръби, щото при един тръбен път от 40 метра какво правим, слагаме пексал, вместо един меден колектор, слагаш два алуминиеви. Ама сега заради една ръжда да вземаме бойлер с неръждаема серпентина. Затваряш системата и си решаваш проблема..
Bultiger - специалист
saraneron написа:
Bultiger написа:
Калине, още ли си с тоя съд? Имах такъв преди на парното...ми той ръждясва безобразно просто...при мен протече на 3-тата година, бях дал линк към продавалника и оня човек от Плевен с кантите, предполагам още не ги е продал - 30лв иска за 1бр. - неъждавейка, че и правени за налягане.
Не изчетох цялата тема поради липса на време, ама се чудя - никой ли не го притеснява "ударното" топлинно натоваване на колекторите при този тип система? Някак си - страховито ми се струва в напечения до 70-80 градуса колектор да вкарам -20-30 градуса вода, колко години ще удържи без да се пропука някъде (най вероятно на входа), според вас?
А колко градуса успя да постигнеш на 300лт бойлера с трите колектора, при мен на 200 лт вдигах 76, като тръгва от 35-40 в долната част сутрин, и с малка консумация през деня. Без консумация със сигурност ще е повече, ама скоро няма да има такъв случай :-D
Дрейн бега го дават като по-добър в енергиен аспект с около 10% при всички други равни условия с затворените систеи под налягане, като едни и същи панели и еднакви бойлери !!!Защо е така незная и каде е логиката не се сещам , освен , че се ползва вода като енергоносител , която е по добра от антифриза,но и при ЛОВ СЕ Е ПОЛУЧИЛО НЕЩО ТАКОВА САМО КАТО Е СМЕНИЛ ЕДНА КЛАПА С ПРЕЛИВЕН РЕЗЕРВОАР!Никъде не съм срещал в интернет проблеми с Дрейн бег система заради такава температурна разлика, а тя като си тругне да работи системата,може и цял дан да не спре помпата !Силно се препоръчва да е затворена ,за да не се налага допълване и да няма корозия!Тогава просто я забравяш!
Mоята система стана като на lov - с преливник-разширител, според мен ефекта от него е в това че системата е перфектно обезвъздушена, и постоянно се самообезвъздушава, ако е отворена - прегряването изобщо не би трябвало да и пречи, защото и да влезе някакво количество въздух - той си излиза сам след първото му "превъртане" в системата, също така и термосифонно движение няма. При мен преди да сложа тоя тип съд се случи да заври колектора, ами - за да го обезвъздуша трябваше да преточа близо 2/3 от работния флуид, който в случая беше вода, освен това, забелязвах че при силно слънце помпата почваше да шуми, микромехурчета ли - какво ли - не знам, но факта е че с преливник-разширителя всички тези недостатъци изчезнаха а КПД със сигурност се е подобрило, нямам идея с какъв процент, но - без въздух в него, работни флоуид със сигурност си върши по-добре работата. Мен единственото нещо, което ме притеснява в дрейн-бек системата е ударното топлинно натоварване на колектора...или поне на входната част на първия такъв, ама може и да не е болка за умиране, което само времето ще покаже.
Ми Калине - мисля че е добре - 300лт на 60 градуса си е доста вода, при теб "литровата" мощност е 100лт/колектор, при мен е 67, а при колегата lov 60 мисля. При него се получават много по-високи температури отколкото при мен, но и тръбния му път е по-къс, а и моята система иска още изолация :), така че - мисля че резултатите са съизмерими и при трима ни, като струва ми се при теб е най-добра като ефективност системата, а като добавиш и още един колектор, мощността ти ще дойде горе-долу като при мен 75лт/колектор, така че ще си на 6 :). А сметката за ток която спомена е 1:1 с моята - преди плащахме към 100лв/месец, а за миналия ми беше към 50-ина :)
Evgeniy - майстор
Bultiger написа:
Мен единственото нещо, което ме притеснява в дрейн-бек системата е ударното топлинно натоварване на колектора...или поне на входната част на първия такъв, ама може и да не е болка за умиране, което само времето ще покаже.
Ударно ударно - колко да е ударно? При препоръчителeн дебит от 60 литра за час на квадрат (за много производители) се получава 3-4 грама вода за секунда че влиза в колектора. Явно не е толкова ударно.
lov - майстор
Оставете тия сметки на страна за дебита на помпата. Какъвто и да е дебита при всяко едно включване започваме неравномерни свивания по конструкцията от което страдат спойките на панелите. Е вярно някой ще почне пак да ми обяснява че били сметнати и т.н. Майната им на тия сметки които се е занимавал дълго време с машини знае какъв е ефекта от подобни натоварвания.
Относно консумацията на ел. енергия за бойлер писал съм го и друг път. Около 200 kW/h за месеца с доста условности. Болера се включва само на нощна и сутринта жената като го източи минава на една юнга. А тя колко харчи не съм засичал. Меренето стана точно за 28 дена м. февруари и входящата вода е била най студена. Та приемам това като средно потребление за месец по тези причини.
В интерес на истината спрямо оня период на големите икономии сега като гледам че консумацията на вода ми се е вдигнала почти двойно /на кубици а не на цена/ ми се изправят косите. Ако топлех толкова на ток не знам как щях да устискам.
saraneron - специалист
В интерес на истината спрямо оня период на големите икономии сега като гледам че консумацията на вода ми се е вдигнала почти двойно /на кубици а не на цена/ ми се изправят косите. Ако топлех толкова на ток не знам как щях да устискам. То апетитът идва с яденето !Отряза енергото и се натресе на ве и ка то ,но там по-неболи!Правиш кладенец и отново си клиент на енергото ,няма отърване ,само илюзии!
barborino - специалист
"В интерес на истината спрямо оня период на големите икономии сега като гледам че консумацията на вода ми се е вдигнала почти двойно /на кубици а не на цена/ ми се изправят косите. Ако топлех толкова на ток не знам как щях да устискам."
Дааа при мен е същото.(топла вода се лее яко). Та сметките за възвращемост на инвестицията дето правят някои може и да не са верни. :-D
lov - майстор
То нали обясних че жената подхващаше юнгата а нея нямаше как да я засичам. Сега пък съм си вързал съдомиялната към топлата вода. Така че и тя помага във възвращаемоста. Та сметките и господ да си не можеш да ги направиш точни.
Топла вода на тумбак и не се ограничавам. А пък тя скъпа ама не чак толкова. И на нея като видя зор ще има намеря чалъма. На брега на реката съм. Водоносния хоризонт е на 3 метра. Една тръба за 2 часа ще я набия с варията. Даже на скоро обсъждахме с комшията да боднем една и да ползваме за поливане градинките и миене на стълбите. Дори говорихме че като си правихме преди цялостния ремонт на водопроводната инсталация е трябвало да предвидим да сложим една тръба и за техническа вода. Но то човек може ли да предвиди всичко.
Evgeniy - майстор
Хора, тук печалбата е комфорта. Голям праз че някой икономисва и има малък разход, защото се ОГРАНИЧАВА. То е ясно че когато плащаш много има занижено потребление. Но това да си вземеш душ както ти е кеф, а не "айде да излизам, че май стана много..." си е бонус отвсякъде.
Аз, като направих колекторите с бирени кутийки за отопление на хола, хората ме питаха колко спестяваш. Отговора е - спестявам си въпросите сега да паля парно или да се облека по -дебело...
lov - майстор
То точно по тази причина при мен се вдигна разхода на водата. Защото не мисля че ще се натоваря кой знае колко с енергия за подгряване. Системата ми е така изградена че си дири сама от де да вземе. Дали от слънцето или от котела на твърдо кога работи зимата и ли пък превключва на газта и те така. То безплатен обяд няма но все пак съм показал среден пръст на монополиста. Поне тока за топла вода съм го рязнал. Можеше и той да бъде включен съм системата но прецених че няма смисъл.
И да си призная честно хващам се че понякога като знам че ми е без пари я разхищавам. В место да спра душа го оставям да тече докато се избръсна. То 2-3 мин. ама и крана на чешмата и той върви. И кат поскъпне водата ще почнем другата тема как да я пестим пък нея.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Изграждане на слънчева система за отопление." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: