• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
EDI - майстор
Не, оставям ги така.Издържа на студ без проблеми.Няколко зими имаше до -22 и после напролет никакъв проблем.
forski - специалист
Колеги я дайте един акъл за на пролет,искам да си посадя лози обаче не искам да ги качвам на асмалък.Как се прави ниско лозе,лозите специален сорт ли са или по-скоро номера е в подрязването.
Имам около 10-тина метра дължина,свободно пространство в двора и искам да сложя 4 или 5 лози и да им набия винкели в редица с опъната тел или заварени тънки арматурни пръчки за армировка.Височината да не е повече от 2м.,има едни лози които са като дръвчета на височина не повече от 1.5/2м. как се получава този номер,кои сортове са подходящи ала,бала :-D ?
Johny - майстор
Миналата година есента засадих 25 бр. лозички на мястото на стари, които не ми харесваяха. Поникнаха всичките и се развиха отлично - над четвъртия тел. За това, ако имаш възможност, засади ги сега. Засаждал съм и през пролетта, но резултатите са по-лоши. На 10 м. можеш да засадиш 7-8 лози : http://agronet.bg/agro/lozarstvo/720-ra ... -loze.html .
Другото е въпрос на подрязване /формировка на лози/ : http://www.kak-da.com/%D1%84%D0%BE%D1%8 ... D0%B0.html

Edi, реколтата беше добра, но Хамбургския мискет, не можа да узрее добре, макар че не му липсваше слънце. Аз мисля, че това е, защото асмата прероди. Досвидя ми да премахна част от гроздето :?
EDI - майстор
Да, възможно е.Аз тази година малко /с голяма мъка и сълзи, дето се вика :lol: / поразредих чепките, защото ми се видя, че има прекалено много.
vavel - напреднал
Мислех сега да засадя невкоренени пръчки за асми,но ми казаха ,че пролетта е по добре.Може ли да се аргументирате защо есента е по удачния ва риант?
EDI - майстор
Доколкото знам, през есента се засаждат пръчките с коренчета, набучени от пролетта, а през пролетта прясно отрязаните пръчки.
kuuuuuul - майстор
Благодарение на вашите съвети :partyman: тази година може да опитам най после от моето десертно грозде без семки,но имам някакъв проблем.Гроздовете станаха големи и едри но почнаха да окапват :sad: Дръжката на падналото седи като узсъхнала,а по останалите, зърната изсъхват както са си на грозда,някои от зърната имат леко почерняване по люспата.Някаква болест ли е или много ги поливам/всяка вечер/ :?До сега съм пръскал със Скор и още едно което забравих как се казва.Да пръскам ли още или вече е късно?

Прикачен файл

103_0458.JPG
103_0458.JPG (114.77 KиБ) Видяна 3516 пъти

Прикачен файл

103_0454.JPG

Прикачен файл

103_0455.JPG
mcm - специалист
Скор е за овошки, не е за лозе. Аз пръскам като редувам с Куадрис, Еклер, Топсин или Бордолезов разтвор/накрая/. Слагам и нуреле или децис против гроздовия молец.
В твоя случай бих пръскал с топсин и децис, топсина има карантинен срок 14 дни, трябва да съобразиш срока с беридбата. Последните пръскания винаги ги правя със бордолезов разтвор, разбира се ако нямам някакви поражения по гроздето или лозите, тогава ползвам някой от другите системни препарати.
kabel96 - специалист
Един месец преди беридба се спират поливките на гроздето.А и за пръскане е вече твърде късно.
igt - специалист
Виж в тези съсъпаните зърна на гроздето, ако има малки червеи, то това е гроздов молец. За борба с него е вече късно. Тази попара я сърбах миналата година и аз. Тази успешно поправих грешката си, която е извинителна, защото не знаех, че трябва да пръскам против този молец, който имам по асмите.
Тези лилавите изсъхнали/спарени зърна се дължат на:
1. Мана и 2. На т.нар слънчев пригар или нещо от сорта, сега не се сещам - когато грозда е изложен на силно слънце през по-голямата част от деня.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Пръскане на лози" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: