• 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pansim - майстор
Колега, каква е връзката с направи си сам, на тези схеми?
emilnikov - напреднал
Преди време имаше питане не помня от кого за схеми на инвертора WSM 200 , затова ги пуснах. Извинявам се ,че обърках темите. Между другото какво ти е мнението за първите схеми които пуснах , тази за инвертора и за безконтактното палене. Аз вече съм готов с платките и ми предстои оживяване, но сега съм малко зает но ще пиша какви са резултатите когато изпробвам всичко. За инвертора намерих изходни диоди MURP20040 . Ако имаш интерес за платки - едностранни мога да ти направя трябва ми само негатив.
pansim - майстор
Слад като питаш, ще ти отговоря.
1. Не знам от къде е този мерак за 250А
Какво смяташ да заваряваш с такъв ток???
2. 250А от еднофазна мрежа, си е сериозно натоварване на инсталацията. Убеден ли си че например, на двора ще можеш да захраниш чудовището? :)
3. В схемата са дадени ИГБТ транзистори с отрицателен температурен коефициент. Те НЕ са подходящи за паралелна работа.
4. Ако трябваше да правя инвертор за ток над 160-180А, то щях да избера пълен мост с 4 съвременни мощни ИГБТ.
Видях че имаш ферит Е100. За тази цел е добър. Само го сметни правилно, че в схемата са малко оптимистични данните за намотките при 50килоХерца
Това е от мен...
Не искам да се отказваш, просто споделям мнение.
Ще бъде интересен крайния резултат
:partyman:
emilnikov - напреднал
Не мисля да го товаря до 250 ампера , просто идеята е по мощно крайно стъпало за по - продължителна работа . Наясно съм че при 250 ампера консумацията ще е огромна, ако тръгне мисля да го огранича до 160-180 ампера. Благодаря за мнението, радвам се че има с кой да лафиме колега pansim
emilnikov - напреднал
Колега pansim би ли ми препоръчал някаква програма за изчисляване на трафове ,че по нета има един куп. Досега ме съм пробвал никаква и незнам коя е добра
pansim - майстор
emilnikov написа:
Не мисля да го товаря до 250 ампера , просто идеята е по мощно крайно стъпало за по - продължителна работа .
Продължителноста на работа не се определя от мощноста на вложените елементи, а от ефективното отвеждане на топлината от тях :idea:
Програма за смятане съм дал на предишната страница, даже са две :partyman:
emilnikov - напреднал
Това е така , охлаждането е от огромно значение. Но все пак друго е два крайни транзистора друго е с шест стига да заработи схемата . Човек трябва да е - ЛУД УМОРА НЯМА, ПРОСТО ТРЯБВА ДА СИ ЗАПЪЛВАМЕ ВРЕМЕТО. Всичко е въпрос на експерименти и на доста четене. Доста електроди изгорях с Бармалейската схема и с аргонов шланг полепих доста и все още няма проблем с апарата, но ще видиме с новата схема какво ще стане. Ще пиша какви са резултатите като стигна.
kle500 - специалист
Откраднах малко свободно време и сътворих таз платка. Филтриращите кондензатори 4х470mF, групата за плавно включване и релето, както и резонансните кондензатори. За последните мисля да сложа още 4 бр. за по-сигурно.

Прикачен файл

захранване.JPG

Прикачен файл

захранване-1.JPG
pansim - майстор
Шунта може да променяш, като му отнемаш част от материала с пила, флекс, или каквото се сетиш. То така се калиброват и фабричните шунтове.

Към колегата с резонансника - резонансните кондензатори са с точно определена стойност. Как ще добавиш още без да промениш общия капацитет?
Ако тези на снимката са по 0.22мкф/1000волта, ще работят без проблем.
kle500 - специалист
pansim написа:
Към колегата с резонансника - резонансните кондензатори са с точно определена стойност. Как ще добавиш още без да промениш общия капацитет?
Ако тези на снимката са по 0.22мкф/1000волта, ще работят без проблем.
Верно съм изтрещял нещо..... :?
Тази схема със 8 бр кондензатори е когато са по 0,1 мкФ. Моите са 0.22мкф/1000волта и щом твърдиш , че издържат на натоварването ще ги оставя така.
Да попитам..
Как хващате катодите на диодите към плюсовия кабел?
Тези тук запоени ли са към медната пластина под тях или става само с пристягане на болта към радиатора?
160А през кабелна обувка с болт 4мм ми се вижда несигурна работата... :?

Прикачен файл

instrukcia rez invertor_V-5_01.jpg

Прикачен файл

____0028________147.jpg
____0028________147.jpg (101.01 KиБ) Видяна 4049 пъти
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 198