• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
dobcho_vn - специалист
Гледайки резултатите, бих ти препоръчал тая вода да я забравиш.За твоето и доброто на семейството ти.Крайно ме съмнява какъв и да е бил вид обработки да я вкарат в норма.
markov_75 - специалист
Използвам я за само за миене и поливане,не я пием въобще,само заради малкия ги правя тия упражнения,знае че не трябва да пие от водата,но не го знам примерно като си мие зъбите или като се къпе колко вода изпива.Ясно ми че идеална няма да я направя,но поне малко от малко да я бива и то по микробиологични показатели.
dobcho_vn - специалист
Аз това и казах или поне исках да кажа, да не я ползваш по никакъв начин, освен за поливане.За поливане може.
profy - специалист
Високото съдържание на нитрати над ПДК, в случая 10.6 пъти по Европейски норми ПДК е 45 мг/л, говори за антропогенно замърсяване -
чрезмерно използване на нитратни торове и/или за участие на сточни води.
Перманганатната окисляемост на пробата 2.2 мгО2/л показва наличието на лекоокисляема органика, характерна за отпадни води.
Наличието на амониеви йони в концентрациях над ПДК 500 мкг/л сочи за свежо замърсяване с органика и за близост до източника.
Нитритите се явяват най-добрия индикатор за свежо фекално замърсяване на водата,
особено при едновременно повишено съдържание на амоняк и на нитрити.
В случая е обратното.
Нитратите служат за показател за по-отдавнашно органично фекално замърсяване на водите.
Следва да се очаква наличие на природни (с естествен произход) миризми: блатна, гнилостна, землиста, плесенна, тинеста, но не и химически.

Нитратите в концентрации над 20 мг/л оказват първично токсично действие на човешкия организъм,
вторичната интоксикация възниква от образуване на на нитрити с ПДК 3 мг/л,
третичната е свързана с образуване на канцерогенните нитрозамини.
Нитратите имат кумулативен механизъм на действие.
За поливни цели за зеленчуци, вкл. дини, трябва да се отчита допустимата норма за внасяне на нитрат-съдържащи торове.

ПДК на мангана е 0,05 мг/л, а в случая е 104 мкг/л, водата не е подходяща за пране,
възможно е да предизвиква поява на тъмнокафяви до черни петна по бели памучни тъкани.

Лошите бактериологически показатели е добре да се подобрят чрез санитарна обработка с калциев хипохлорит,
като съдържанието на остатъчния хлор в водопроводната вода трябва да е не по-малко от 0,3 мг/л и не повече от 0,5 мг/л..
За целта е нужен обемен резервоар за обработка на водата, примерно 1 м3, и черпене оттам с хидрофорна система.
Периодично в резервоара се добавя препарат против алги, 10-на мл/седмица.
ВОДАТА ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ПИТЕЙНИ И КУЛИНАРНИ ЦЕЛИ.

ПП. Авторът е ст.н.с. в БАН по "Процеси и апарати в химическата, биотехнологическата и хранително-вкусовата промишленост".
markov_75 - специалист
Благодарско за мнението то ти PROFI,за нитратите е може би нормално тъй като водата е в Любимец,а тук няма двор без оранжери и здраво торене.Още като правех сондата знаех че няма да става за пиене,даже и не готвим с нея.В нета гледам че има разни УВлампи за обработка на водата,в момента мога да си позволя по-солидна инвестиция за нещо подобно,въпроса че не знам дали ще ми върши работа.Затова и повдигнах темата да предложите начин за обработка на водата,който да я направи не толкова опасна.
Каналски - специалист
Приятно съм изненадан от отговорите и присъствието на Хора в тази Тема !
markov_75 , за всеки от проблемите е различна борбата (не се наемам да давам акъл).
Има някъде стандарт и пределно допустими концентрации и съдържание, пак не ми е под ръка и не се наемам да давам акъл.
Искам да обобщя, водата ако не става за питейно-битови нужди значи не се ползва за Пиене, Миене, Къпане, Готвене.
Може да се ползва за Поливане, Миене на подове и площадки, за Промиване на клозети и писуари, за Пране или за някакви технологични нужди.
Да Повторя ! Това, че няма да я пиете и готвите, Не е Достатъчно ! Не трябва също да се миете и къпете с нея, ако не е в Нормите !!!! Да обясня като за малки деца, при миене и къпане част от водата попада в очи, уста, уши , меки тъкани и включително се вдишва и попада в белите дробове ...
markov_75 - специалист
След много ровене в нета реших да поставя УВлампа,поне микробиологията да я вкарам в норми.Споделете някой ако има такава да ли е доволен от нея и каква марка лампа да си взема.
  • 1
  • 2

Тема "Миризма на водата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: