• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
TACHO - специалист
Здравейте майстори,

редовно чета форума ви, но не съм писал (питал) откакто благодарение на вашите идеи и помощ си направих доста сполучлив ремонт на апаратеманта преди няколко години. Сега обаче отново ще се захващам с ремонти и ще разчитам на вашата помощ. Купих си стара къща (от 70-те години) в Балкана и ще й правя цялостен ремонт, поради което ми изникват някои въпроси, тъй като съм мераклия, но не съм специалист.

Та на първо време имам два въпроса, по-натам обещам да възникнат още :rolleyes:

Къщата е около 60 кв. м. и е строена с единични тухли на каменна основа, легнала върху здрава скала и изглежда много здрава. Под и таван са гредоред. Вътре по стените не се забелязват никакви пукнатини, а варовата замазка на стените не е подпухнала никъде и изглежда доста здрава. И понеже все пак стаите не са големи, ми се иска да я облепя с гипскартон като избегна конструкция, за да пестя място. Отвън ще правя 8 см. топлоизолация и от вътре не е необходимо да правя пак изолация, а само да изправя стените. Все пак къщата ще се ползва основно лятото.
Та въпросът ми е: може ли според вас да се лепи гипскартона с гипс или теракол директно върху мазилката . Това ми го препоръчаха майстори, но не съм много сигурен.
Освен това към къщата има пристройка от 3 на 8 метра, която ще бъде идеална за баня и тоалетна. Проблемът е че 8-метровата стена е каменен зид с дебелина 50-60 см, който също е много стабилен. Тук питането ми е: кое е най-удачно за този зид: да му направя варово-циментова замазка и върху нея да лепя плочки или да го облека с гипскартон и тогава плочките.

Благодаря предварително за помощта.
VLADO66 - майстор
Ако са много криви стените без консрукция няма да минеш.Помисли за една гипсова шпакловка/мазилка/ Ето една алтернатива -
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qBxt6SUtA78[/youtube]
TACHO - специалист
Стените не са прекалено криви и ми мина мисълта за гипсова шпакловка, но нали ги знаеш жените, моята настоява да не остане видимо нищо старо от къщата и затова се замислих за гипскартона. А с него наистина става идеално право и изглежда ново. Клипчето е интересно като идея. :drinkers:
VLADO66 - майстор
Изглежда ново докато не започне да се пука по фугите :wink:
nikolson - майстор
TACHO написа:
Стените не са прекалено криви и ми мина мисълта за гипсова шпакловка, но нали ги знаеш жените, моята настоява да не остане видимо нищо старо от къщата и затова се замислих за гипскартона. А с него наистина става идеално право и изглежда ново. Клипчето е интересно като идея. :drinkers:
Ако можеш да избегнеш гипсокартона, направи го. Предполагам къщата се отоплява на твърдо гориво. След някое време там където са фугите ще потъмнява повече. Ако стане само с шпакловка, направи го. Ще ти излезе и по- евтино, и по-трайно.
housedoktor - майстор
Ех,като кажете на къща от 70 те "стара"..Това си е ново строителство бе хора :mrgreen: .А сега на въпросите :Технологията е позната и се казва "суха мазилка".Но използвай Специалното гипсово лепило ,не гипс или теракол.Всички слаби учатъци се отстраняват ,поставя се хубав грунд според указанията на производителя му.Фугирането също не търпи много своеволия.За втория въпрос-може и по двата начина.Аз бих предпочел гипсокартон на скара през 40 см и два пласта с разминати фуги .
TACHO - специалист
Благодаря за отговорите. Намерих нещо за тази технология "суха мазилка" и ще се пробвам по този начин, пък дано наистина стане.
http://napravisam.net/?p=7253

Не знам дали е добра идея за повече здравина да се използват и по няколко дюбела на лист гипскартон?
housedoktor - майстор
Правилно изпълнена сухата мазилка не се нуждае от никакви дюбели-не се предвижда по технология.Понякога се прави ако основната мазилка е много слаба,но и в този случай е далеч по- добре да се отстрани до тухла .
TACHO - специалист
Преминавам към следващия въпрос :rolleyes:

Къщата е около 60 кв. м. , зидана с единични тухли с дупки (не знам дали имат друго наименование) и таванът е с гредоред. Примерно разпределение на рисунката. Искам да съборя отбелязаната в червено стена за да уголемя пространството за ход с кухня. Все още не съм се качвал на тавана да разгледам как са положени гредите, но според вас ако я съборя, трябва ли да мисля за някакъв трегер или на такава площ не е необходим?

Прикачен файл

Untitled.png
Untitled.png (12.22 KиБ) Видяна 4435 пъти
VLADO66 - майстор
Махането на стена в твоя случай може/и почти ситурно/ да се окаже голямо приключение-на тази стена е легнал гредореда,а и сигурно определено количество попове от конструкцията на покрива.
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси за ремонт на стара къща?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: