Всички въпроси за вилата.
Gabito_7 - напреднал
Здравейте. От доста време ви чета и заедно с вашите съвети се опитваме да пооправим къщичката на майка ми, така че да сме спокойни, че живее добре, а пък и ние да имаме къде да избягаме в почивните дни на въздух и тишина. Къщичката се състоеше от спалня, кухня, баня и остъклена тераса. Покрива течеше в спалнята, банята течеше в мазето, пътеките около къщата бяха разбити и влизаше влага в мазето, спалнята и кухнята бяха горе- долу добре, но се налагаше когато сме там майка ми да спи в кухнята. Като капак на всичкото това терасата беше тръгнала да пада и в горния край беше отделила на около 40 см. от къщата. Миналата година поправихме покрива и пътеките, а тази година бутнахме терасата и я изградихме отново, но с тухли и малко по- голяма, за да изнесем там кухнята. Освен това под терасата направихме още едно мазе, което да свържем със старото, за да има топла връзка от къщата към мазето за по- лесно обслужване на парното. Старата кухня ще стане спалня. В момента банята е ремонтирана и сме на етап ламперия в коридора, стълбите към мазето и част от кухнята. За пода в кухнята и коридора купихме платна за двоен под, тъй като са дебели и изолират много повече от паркет/ ламинат. Тези платна принципно се поставят с конструкция и нивелиращи се крачета, но тъй като не искаме да вдигаме нивото, а и тази конструкция е доста скъпа, направихме самонивелираща се замаска. Сега въпроса е как да захванем платната, за да избегнем движението им. Мислехме да не ги лепим с нищо отдолу, а само помежду им със силиконово лепило, първо за да обира вибрациите и второ, за да не пропуска нищо във фугите. Ако имате обаче по- добри предложения ще се радвам да ги споделите. Благодаря !
Gabito_7 - напреднал
Защо никой не се включва с предложение, съвет, критика... ?
Знам, че съм нова тук, пък и темата ми явно не предизвиква интереса ви, но бъдете по- гостоприемни, моля ви [-o<
VLADO66 - майстор
Може да залепите платната с пяна за топлоизолация.Може да направите и http://www.rockwool.bg/predpriemachi/ra ... hti+podove
kalin72 - майстор
Тези така наречени "платна", ако това е сухия под на Кнауф, не изолират. За да има ефект на изолация, под тях сложете каменна вата над 130 кг/м3 или фибран за под, 5 см минимална дебелина. Ако пък нямате толкова височина, корк или дюшеме. С тази замаска сте задраскали добрата възможност за хубава тплоизолация на пода.
Иначе за залепянето каквото каза Владо.
Gabito_7 - напреднал
Става въпрос за нещо такова :
Изображение
Не говоря за онези гипсофазерни (или каквито са там) плоскости за сух под. "Плочите" са с размери 600х600х40мм. и са ПДЧ. Кантирани са от всички страни, а отдолу е нещо като фолио (как само го обясних #-o ). Принципно съм виждала такива в административни сгради, като се изгражда конструкция от профили и нивелиращи се крачета директно върху плочата без замаска. Така се получава въздушна възглавница в която минават кабели, тръби и т.н., пода се изравнява и същевременно е красиво. Ние решихме, че те ще изолират повече от ламинат, мокет или гранитогрес (не сме ги взимали вместо изолация).
VLADO66 - майстор
С пяна няма да стане-няма как да се подравнят плочите
kalin72 - майстор
Аз как изравних и изолирах под в стара къща - махнах сгурията и остана на пръстен под, после сложих найлон, посипах керамзит 10-15-20 см, така изравних пода, след него фибран 8 см, и отгоре сух под на Кнауф. За завършек - ламинат, което ми бе грешката (държи хладно), но не е проблем след година две да го махна и да сложа дюшеме или корк.
Тези плоскости са си точно за плаващ под и могат да се поставят и върху гредова конструкция, което пък отново ще вдигне нивото поне с 4-5 см.
8180 - майстор
До колкото съм отварял такива подове, никъде "платната" не бяха лепени.
Редят се плътно едно до друго върху крачетата по ъглите. Доста трудно мърдат (тежки са), ако някъде се наложи да се разпредели евентуална по-голяма фуга.
Възможно е стандартно това да се прави заради удобен достъп, но е е факт, поне за мен.
Плочите имат някакъв пластичен уплътняващ слой по ръбовете.
Предлагам (ако не са някакви по-леки) да ги наредиш без лепене върху подложка за ламинат - има различни дебелини за нивото. Остави фуги край стените. Рязането (беше изненада) не е от най-лесните мероприятия със зеге.
Ще имаш възможност да ги вдигнеш и поправиш при неуспех.

Така и не си ясен като каква точно изолация търсиш.
Като топлоизолация не очаквам чудеса (поне от тежките, които съм пипал), а шумът в случая не играе май.

П.П. Точно за платната от последната снимка пиша.
Gabito_7 - напреднал
8180 написа:
Рязането (беше изненада) не е от най-лесните мероприятия със зеге.
Ще имаш възможност да ги вдигнеш и поправиш при неуспех.

Така и не си ясен като каква точно изолация търсиш.
Като топлоизолация не очаквам чудеса (поне от тежките, които съм пипал), а шумът в случая не играе май.
Рязането също още не сме го измислили (обмисляхме със зеге, но явно отпада като вариант). С настолно циркулярче (да си купим някакво обикновено) ?
Между фугите нямат такъв "пластичен уплътняващ слой" а просто са си кантирани, като са изрязани под лек ъгъл, за да влиза конструкцията (страниците не са на 90 градуса спрямо горната или долната част, а примерно на 80 градуса спрямо горния слой). Ние също обмисляхме вариант да не ги лепим, тъй като са тежки, но все пак си мисля, че е добре да има нещо, което да запълва фугата, че макар и минимална ще пропуска прах и вода при миене. Та в тази връзка един тънък слой прозрачен силикон дали е подходящ ? При поставяне без лепене на пода, а само във фугите ще е достатъчно да се запънат хубаво от двете страни при стените (под первазчетата), но ми остава проблема при стълбите - как да ги застопоря там, за да не решат да пътуват сами към мазето :? Може би да там да ги лепим и отдолу с нещо :?
kalin72 - майстор
Според мен, четейки написаното от теб, по-добрия вариант е да ги зарежеш тези плочи, и да намериш друг вариант, за под, който отговаря на изискванията ти.

Тема "Как да захвана платна за двоен под без конструкция ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: